lovec.bg - Начало
logo safari-logo
РЕШЕНИЕТО ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

Новини
time 10:30
РЕШЕНИЕТО ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ
25 Jul

Африканската чума по свинете е на прага ни. Тази информация не ни изненада, но въпреки това мерките, които могат да я предотвратят закъсняват и са, меко казано, хаотични. Напоследък  станахме свидетели на изграждането на ограда по границата с Румъния, която е по-подходяща за възпиране на домашни животни, а не на диви свине. Изискването към подобно съоръжение е: Мрежа с достатъчна дебелина /поне 3мм/, за да възспре напора на диво прасе, която да е вкопана на 50 см в земята и да е с височина минимум 220 сантиметра. Вместо това имаме ниска и рехава ограда с 4 реда бодлива тел, което би било смехотворно, ако не беше толкова важно и отговорно.  Като начало трябва да се построи ново оградно съоръжение на границата ни с Румъния, което да изпълнява функциите си пълноценно.

Засиленият отстрел може да се получи само, ако дивите свине бъдат обявени за вреден дивеч и бъдат премахнати всички такси по издаването на бележки. Процедурата трябва да е максимално улеснена. Достатъчна формалност е телефонно обаждане за информиране на съответния отговорник или председател на сдружение на дадена територия. Всички отговорници и председатели на ловни сдружения, които възпрепятстват осъществяването на индивидуален лов на диви свине, да бъдат санкционирани от държавните органи. Да бъдат премахнати всички такси и формалности. Ако държавата възлага надежди на българските ловци за ограничаване на АЧС, то трябва да се гласува и доверие. Нуждата от придружител - ловен надзирател, да отпадне в изискването за индивидуален лов! Ако целта е да има засилен отстрел, трябва да има и доверие в морала на българските ловци! 
Държавата да подготви адекватна система за изследване на отстреляните животни и да се организират пунктове за предаването  им. Да се изготви полеви формуляр в два или повече екземпляра, който да се попълва на мястото на проведения отстрел и съответно да се прикача към пробите, а другият отрязък да придружава трупа на животното. Тези формуляри да се раздават безплатно от председателите на ловните дружества при поискване от ловците, които смятат да осъществяват контрол. Да се подготвят хладилни камери за съхранение на терена, така както са организирани подобни в Австрия. 

Да се разреши ловът през цялото денонощие, защото активността на дивити свине е предимно нощем. Да се допуска употребата на нощни и термо визионни мерници, както и източници на изкуствено осветление.  

Голям проблем за разпространението на болестта ще се окажат полудивите свине, които са връзката межди дивити и домашните. Известни под името източнобалканска полудива свиня, тези животни трябва да бъдат поставени в оградени участъци, за което държавата трябва да подпомогне собствениците финансово или също да бъдат редуцирани, ако това не се случи. 

За да има ефект от подобни мерки, то те трябва да се приложат максимално бързо.

Роберт Атанасов
Редактор на списание „Български ловець“

Васил Терзийски
Собственик на Ловен портал БГ ЛОВ (bglov.com)

25.07.2018 г.

Галерия снимки
Коментари


брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани