lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ПАНИКА ЗА ПАТРОНИ

"Амуниционната криза"

Новини
time 00:00
ПАНИКА ЗА ПАТРОНИ
18 Mar

Намерението на сената на САЩ да ограничи правото за придобиване на оръжие, както и да се ограничи закупуването на големи количества муниции, вкара американските потребители в паника, която даде отражение и на европейските пазари.

 

И преди се е случвало американските потребители да изпаднат в истерия и да се презапасяват с оръжие и муниции, но никога преди това не е придобивало такива размери. Много от производителите предимно на полуавтоматични оръжия, както и тези на патрони, признават, че наличностите им са изчерпани, а складовете буквално ометени. Новото производство не може да компенсира реализираните продажби, които в последното тримесечие са надскочили всички рекордни продажби досега с 15 пъти.

В основата на тези свръхпродажби са политическите решения да се ограничи продажбата на оръжие във връзка със зачестилите инциденти в САЩ. Получава се обаче обратен ефект. Вместо безотчетното оръжие да намалее, то се увеличава в пъти.

Според законите на САЩ всеки пълнолетен има право да закупи оръжие, стига да удостовери своята самоличност само… с шофьорска книжка. Преди години режимът бе още по-облекчен, а сега единствената преграда да се сдобиеш с оръжие е 40-дневният период за доставка на адрес. Оръжието не се регистрира в полицията, освен ако съответния вид не е под специален режим.

В опитите си да се харесат на част от избирателите, американските политици прекрачиха добрия тон и се опитват да погазят правата, гарантирани  на хората от Конституцията. Не само „лошите“ автоматични и полуавтоматични оръжия, а всичко, което има спусък, е обект на забрана в проектите на някои политици.

В американското общество се зароди справедливо негодувание и яростна съпротива против подобни опити да му бъдат „извадени зъбите“. Множество организации и ключови фигури открито порицаха тези популистки опити за реформа и се обединиха зад обща позиция.

От друга страна големите производители най-вече на муниции не искат да рискуват с увеличаване на производството, защото когато истерията по свръхпродажбите спадне, те ще останат със задръстени складове и стока, която никой не купува.

„Правителство, което смята, че оръжие с капацитет 30 патрона е твърде много, а с 10 е нормално, на следващия ден може да реши, че и 5 патрона са много“ – казват пред журналисти хората, присъстващи на мирен протест в щата Илиноис в защита на Втората поправка на Конституцията на САЩ.

Галерия снимки
Коментари


брой
216
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани