lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Избор на ловна оптика

Вие питате, ние отговаряме
time 20:35

Здравей, Роберт!

Имам дилема и се надявам ти да я решиш. След дълги консултации, проведени и с теб, си взех Блазер R 93 кал. 7х64 с цев 57.7 см. Понеже харесах оптика Swarovski Z6 1.7-10х42 и 2-12х50, искам да те попитам за мнението ти. Мислиш ли, че х50 няма да ми пречи при носене на оръжието поради по-голямата изходна леща? С 2-12х50 на минимално увеличение 2 виждам по-добре, отколкото с другата при 1.7.

Благодаря ти предварително.

Поздрави!

Димитър“

 

ОТГОВОР:

Здравей, Димитър,

Изборът на качествена оптика е по-важен, отколкото изборът на оръжието, върху което да я поставиш. Ние сме ловци и единственото предимство, с което може да сравняваме сетивата си с дивите животни, е зрението. Като обоняние, слух, бързина и физическа издръжливост те ни превъзхождат многократно.

Оптическият прицел е един вид бустер на нашите възможности да огледаме, оценим и ако преценим, да отстреляме съответния дивеч.

Относно въпроса ти кой от двата оптически прицела е по-подходящ, ще си позволя да приложа малко физика.

Изходната зеница е понятие, определящо съотношението на предната леща спрямо увеличението. Самата зеница може да се разтвори максимално до 7 мм при млад човек и до 5 мм при по-възрастен. Светлопроводимостта при оптическия прибор зависи освен от качеството на лещите и тяхното покритие, и от „изходната зеница“.

Оптичен прибор с максимално увеличение 10 пъти и предна леща 42 мм има „изходна зеница“ 4,2 мм. Почти същата изходна зеница има и оптически прицел 2-12х50 с предна леща 50 мм и 12-кратно увеличение, но при 10-кратно увеличение неговата изходна зеница става 5 мм или доста по-добра от тази на 1,7-10 х42 мм.

Освен това като фактор „туайлайт“ (чувствителност при затъмнение) при 1,7-10х42 той е 4,7, докато при 2-12х50 е 5,7 – с цяла единица по-голям. С това искам да докажа, че при настъпване на тъмнината по-голямата предна леща е по-подходяща.

Сега да погледнем съотношението на двата прицела на минимално увеличение - 1,7 срещу 2 пъти. Зрителното поле е това, което ни интересува. Зрителното поле е периметърът, който можем да наблюдаваме при съответното увеличение. С увеличаване на вариото (зуума) приближаваме обекта, но стесняваме зрителното поле. За гонки ни е необходимо голямо зрително поле. Така имаме динамичен контрол върху картината, която се разиграва пред нас. При 1,7-кратно увеличение зрителното поле е 25,5 метра, а при 2-кратно увеличение то е 21 метра на 100 метрова дистанция. Тук по-малкият прицел има предимство.

Няма как един човек да избере за друг жена и оптика, но моето виждане е, че с двукратно увеличение се чувствам достатъчно комфортно, за да мога динамично да следя какво се случва с две отворени очи.

Относно въпроса ти дали предната леща не е много голяма и дали няма да пречи, разликата в двата диаметъра е едва 8 мм. Е, хайде да не издребняваме, това е незначителна разлика. Ето защо моят избор се спира на 2-12х50.„

Надявам се, че съм успял да ти бъда от полза.

Наслука!

Роберт Атанасов

Автор: Димитър
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани