lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Маузер М-03

Вие питате, ние отговаряме
time 21:48

ВЪПРОС:

“Искам да си закупя “Маузер М-03”. Бихте ли ми дали информация за тази карабина в кал. 30-06 - предимства, недостатъци, стреляли сте с такава карабина и какви са резултатите от нея. Ще съм ви безкрайно благодарен за отговора!

Байрам Ахмед

 

ОТГОВОР:

Уважаеми г-н Ахмед!

Болтовата карабина “Маузер М-03” е ловно оръжие по последните световни стандарти.

Тя се изработва в няколко модела полимерни или дървени приклади. Цевите са сменяеми, като това дава възможност на ловеца да притежава един приклад с няколко различни калибъра, които лесно могат да бъдат сменявани на терена според конкретната необходимост.

Много добро техническо решение е възможността бойната пружина на ударника да се взвежда с предпазителя, който се намира отзад на болтовия затвор. По този начин оръжието може безопасно да се носи с патрон в цевта, без бойната пружина да е натегната. Непосредствено преди изстрела с помощта на палеца пружината на ударника се взвежда и оръжието е готово за изстрел. Ако стрелецът откаже изстрела, отново може да отпусне пружината с палеца.

Оптическият прицел се монтира на патентованите монтажни отвори върху цевната кутия и многократното демонтиране и обратно поставяне става бързо, запазвайки прострелката сто процента. Това е важна характеристика, която позволява оръжието да бъде пренасяно в разглобен вид, както и важен фактор за поддръжка и почистване, без да се налага нова прострелка.

Личният ми опит с “Маузер-03” ме е накарал да уважавам това оръжие не само като съвременна концепция, но и като надеждна и здрава конструкция. Цевта е студено кована, а външният слой е с по-голяма твърдост и е устойчив на корозия, което се получава благодарение на специалната криообработка. Студено кованите цеви са изключително прецизни и с по-голяма износоустойчивост. Ъгълът на приклада е изчислен така, че да натоварва минимално стрелеца с откат, като същевременно позволява бързо интуитивно прицелване.

Относно калибър 30-06 “Sringfield” за него сме писали много пъти в „Български Ловецъ”. Сега само ще допълня, че това е достатъчно мощен боеприпас, който може да се справи и с най-големите животни на тази географска ширина, в това число глиган, елен и мечка. В разговора с Вас, който проведохме по телефона, ми споменахте, че желаете да си закупите оптически мерник “Zeiss”. Наистина комбинацията “Mauser”-“Zeiss” е класическа и няма да сбъркате. Универсален тип оптика е от 1.5-6х42, която можете да използвате за варда, както и на гонка.

Желая наслука и пазете барута сух!

Роберт АТАНАСОВ

Автор: Байрам Ахмед
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани