lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Закупуване на оръжия от чужбина

Вие питате, ние отговаряме
time 10:12

ВЪПРОС:

„Здравейте, г-н Атанасов!

Обръщам се към Вас с молба да разясните процедурите по закупуване и внос на ловно оръжие от страна член на ЕС, в този случай от Италия.

Как се оформя поръчката и заявката за транспортиране дотук?

Какви са документите, с които оръжието се изнася и внася тук, времето за издаването им, митническите процедури?

Какви са вариантите за транспорт дотук и евентуална цена на услугата?

Искам да Ви помоля да опишете всичко стъпка по стъпка, за което Ви благодаря предварително. Надявам се, че тази информация, така синтезирана от Вас, да бъде от полза и на други колеги ловци.

Красимир Петков“

 

ОТГОВОР:

Уважаеми г-н Петков,

Закупуването на оръжие от чужбина и в частност от страни-членки на Евросъюза преминава през следните фази:

  1. Подава се искане за придобиване до районната служба КОС към съответното управление на полицията, към която е на отчет лицето. Изисква се такса от 20 лв. и копие на завереното за съответния период разрешително за носене. Ако оръжието е нарезно, необходимо е и копие от завършен курс за подборен отстрел.
  2. След издаването на съответното разрешение за придобиване се подава искане до централата на КОС към Дирекция на полицията, която сега се премести в кв. Младост, гр. София. Тя отговаря за цяла България. Това е известно неудобство за желаещите от провинцията, но така са поставени нещата в момента. Таксите, които се изискват, са две - за закупуване и пренасяне.
  3. Със съответния образец, който вече е съобразен с европейските изисквания, можете да закупите желаното от Вас оръжие.

Не препоръчвам физически да го транпортирате, особено по сухоземен маршрут, защото е възможно да срещнете формални пречки от страна на различните митнически служби. Най-безболезненият вариант е то да Ви бъде изпратено чрез куриерска служба или да го транспортирате със самолет лично. Добре е да видите оръжието преди да го закупите, особено ако е втора ръка, за да не останете неприятно изненадан от разминаване на реалността с очакванията ви. Имайте предвид, че за да Ви бъде зачислено, оръжието трябва да е придружено с оригинална фактура или нотариално заверен договор за продажба.

Успех!

Автор: Красимир ПЕТКОВ
Коментари
брой
216
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани