lovec.bg - Начало
logo safari-logo
СРАВНЕНИЕ НА РАЗЛИЧНИ ПО ДЪЛЖИНА ЦЕВИ В КАЛИБЪР 6,5Х55

Технически материали и тестове
time 10:39
СРАВНЕНИЕ НА РАЗЛИЧНИ ПО ДЪЛЖИНА ЦЕВИ В КАЛИБЪР 6,5Х55
22 Oct

Мой приятел наскоро се сдоби с карабина „Блазер R-93“ в калибър 6,5х55.

Той потърси мнението ми за подходящ боеприпас, с който да ловува през новия сезон за диви свине. Тъй като боеприпасите, които използвам аз, са предимно ръчно снаредени, а той търсеше фабрични, решихме да проведем тестове. Идеята бе освен да настроим оръжието, да намерим и подходящ боеприпас, а също така да сравним скоростите, които развиват куршумите в две цеви с еднакъв калибър и еднаква стъпка на нарезите, но с различна дължина на цевта.

 

Моята цев, също произведена от „Блазер“, е с обща дължина 500 мм, докато неговата е 577 мм. Очаквах, че по-дългата цев ще покаже значително по-високи скорости. При повечето стандартни калибри, в което число попада и 6,5х55, загубата на скорост варира около 3 до 4 метра в секунда на сантиметър. По тази логика разликата от 7,7 см се очакваше да покаже и разлика в скоростите от 23 до 30 метра в секунда. Дали това правило щеше да се потвърди?

 

Изпитанията започнаха с фабрично снареден боеприпас от фирмата „Хорнади“, която, подобно на много американски компании, напоследък оцени характеристиките на този калибър и започна производството му. Куршумът е от вида SST 140 грейна (9,1 грама) – червен полимерен връх, средно твърда обвивка и леко скосяване в задната част.  Тестовете на този боеприпас и в други калибри показаха, че той прави много добри „стегнати“ групи и притежава отлична прецизност. Полевите тестове доказаха, че дори и в по-малки калибри, както например .243, куршумът е в състояние да повали на място големи диви свине, стига и ловецът да свърши своята част и да порази точно животното.

В късата цев средната измерена с хронограф скорост бе 778 метра в секунда, което бе малко под очакванията и под заявката на производителя. Групираността бе приемлива, но не и впечатляваща.

Съвсем различно се представи същия боеприпас в дългата цев. Там куршумът разви със 17 метра по-висока скорост – 795 м/сек и се групира отлично. Тази разлика в скоростите показва, че за един сантиметър разлика в дължината на цевта отговарят 2,2 м/сек.

 

Вторият изпитан боеприпас бе ръчно снареден с куршум „Бергер“ – ловен вариант на VLD, силно източен проектил с висок балистичен коефициент (0.612), който позволява запазването на скоростта и енергията на голямо разстояние. При компютърна симулация, направена за този патрон, се установи, че куршумът запазва свръхзвукова скорост до 1470 метра и позволява да се води прицелна стрелба на тази дистанция.

В късата цев той се групираше отлично и постигна средна скорост от 802 м/сек.

В дългата цев постигнатите резултати бяха не толкова добри като групираност на стрелбата, а средната скорост бе по-висока едва с 5 м/сек. – 807 м/сек.

 

Третият изпитан боеприпас бе с един от най-нашумелите куршуми - „Барнс“ модел  TTSX. Той е изготвен изцяло от мед, като върхът му е от син полимер. Теглото му е едва 120 грейна (7,8 грама), но поради структурата си и високата скорост има изключително дълбоко проникване в животните. Личният ми опит показва, че от 50 уцелени с него диви свине с различно тегло в нито едно животно проектилът не се е задържал и има изходна рана. Използвам същия тип куршум и в доста по-мощния калибър .300 Уинчестър магнум, но дори и при него понякога куршумът остава в животното. Това говори много защо този калибър продължава да поддържа буден интереса на ловците, спортистите и военните вече 130 години след създаването си.

При стрелбата, проведена с късата цев, се измери средна скорост 880 м/сек и групираност под една ъглова минута.

Интересен прецедент се получи при измерването на скоростта с дългата цев. При нея средната скорост бе с 1 м/сек по-ниска, отколкото при късата. Този парадокс се дължи на факта, че боеприпасът е оптимизиран и създаден за къса цев.  

Последния боеприпас, който тествахме, бе създаденият за спортни цели от компанията „Норма“ с куршум „Бергер“ VLD 130 грейна (8,42 грама). Традиционно този боеприпас работи точно и групира добре в почти всички оръжия. В случая измерихме скорост от 795 м/сек при 500 мм цев. В 577-милиметровата цев средната скорост бе 816 м/сек. Разликата от 21 м/сек отговаря на 2,73 м/сек за сантиметър разлика от дължината на цевта.

 

Изводи от направения тест

Ръчно снаредените боеприпаси, разработени за определено оръжие, не е задължително да работят добре и в друго с подобни параметри.

Скоростите на боеприпасите не се изменят симетрично и не зависят с абсолютни стойности от дължината на цевта. Понякога разликите в скоростта на сантиметър от дължината на цевта са по-големи, а друг път по-малки.

Прецизността на един и същ боеприпас в различни цеви е различна дори и при еднаква стъпка на нарезите и един и същ производител.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
221
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани