EЛЕНСКО ФИЛЕ С ПЮРЕ ОТ ЦЕЛИНА, БУЛЬОН И ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За пюрето:
За гъбите – по избор, диворастящи
Прясно смлян чесън – 1 с. л.
Свежи мерудии – 1 с. л.
Пресен лимонов сок – 1 ч.л.
Сметана, сол, черен пипер – на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Осоляваме и овкусяваме месото с чер пипер и го запичаме от всички страни в нагорещен съд без мазнина (на среден огън). Добавяме чесъна, 3 супени лъжици сметана, розмарина. Готвим го така около 2 минути. Добавяме половината бульон, захлупваме съда и оставяме да се готви на тих огън.
Сваряваме почистената и нарязана целина и картофа до готовност и ги правим на пюре. Добавяме сметаната, осоляваме и овкусяваме с малко чер пипер. Държим пюрето на топло.
Загряваме дълбок тиган, който има похлупак, и добавяме 1 с. л. масло. Прибавяме почистени и обработени гъби, посоляваме и овкусяваме с черен пипер. Запържваме гъбите, докато не се изпари цялата течност. Добавяме чесъна, другата половина от бульона, лимоновия сок, мерудиите и масло. Намаляваме огъня, похлупваме и готвим, докато гъбите не омекнат. Опитваме и ако е нужно, добавяме още подправки. Готвим ги около час.
Ястието се поднася като в средата на чинията се слага пюрето, върху което се нареждат гъбите и отгоре филетата. Може да се гарнира със зелена салата, задушени аспержи или друго по избор.
НАЗДРАВЕ!
Да ви е сладко!