lovec.bg - Начало
logo safari-logo
„Burris Eliminator” - оптика с балистичен компенсатор

Технически материали и тестове
time 13:21
„Burris Eliminator” - оптика с балистичен компенсатор
06 May

Преди повече от година за пръв път видях новия модел оптически прицел на „Бърис”„Елиминатор”. Абревиатурата BLS означава Ballistic Laser Scope (балистичен лазерен оптически прицел). На практика в това име се съдържа и информацията за този относително нов продукт.

 

Оптическият мерник е с увеличение от 4 до 12 пъти и с предна леща 42 мм. С вградения лазерен далекомер може да се отчитат дистанции до 730 метра, а единична цел (животно) - до около 500 метра. Точността на измерването е до 1 метър.

Допълнително за улеснение и удобство на стрелеца има и дистанционен спусък, който може да се прикачи на полуложата на оръжието или дори на ръката на стрелеца.

Уредът се захранва с батерия от типа CR2. Тя дава възможност да се направят около 1100 цикъла на измерване и компенсация.

Да, тук стигнахме и до най-интересната част. „Елиминаторът” на „Бърис” не само отчита разстоянието до целта, но и автоматично компенсира спада на куршума!!! Доскоро тази технология бе приоритет само на снайперистите от специалните части. Днес всеки ловец може да притежава този оптически прицел, стига да е готов да похарчи за него 1000 евро.

За по-запознатите с балистиката това ще прозвучи невероятно, но ако разберете простия и надежден начин, по който функционира този прибор, ще се убедите, че това е едно отлично и лесно приложимо решение.

Тежащ само 850 грама и с обща дължина 33 сантиметра, „Елиминатор” е относително компактен. Тумблерите за корекция са надеждно скрити под капачки, но позволяват лесна манипулация без помощта на допълнителни инструменти. Стъпката е 0.25 от инча на 100 ярда, което е 6,94 мм на клик на 100 метра. Веднъж настроена, оптиката не изисква никаква концентрация по време на употреба. Дори инклинацията (наклонът) на терена се отчита и автоматично се регулира.

Как реално работи този оптически мерник?

  1. Оптиката се монтира върху оръжието с помощта на „Уивър” планка. Тъй като тестовото оръжие в случая бе „Блазер”, използвах стоманен монтаж на Васил Иванов, който ляга много ниско над цевта. В комплекта на оптиката са приложени планки за захващане.
  2. Натиска се основният бутон отляво и стрелка „напред” от дясната страна на оптиката и се задържат 6 секунди. Светещите сектори в окуляра започват да мигат, което означава, че уреда е готов за настройка.
  3. Преминава се в режим „метри” или „ярдове” с помощта на стрелките „горе” или „долу”.
  4. Натиска се стрелка „напред” и от трицифрено число започва да мига първият знак. Трябва да се избере дистанцията за прострелка и нулиране на прицела спрямо вида на боеприпаса. (Тъй като тестовият калибър е .243 Уинчестър с изправена траектория и цикъл за препоръчителна настройка около 200 метра, аз избирам „2”. Другата опция е да избера 1, което означава, че дистанцията, на която е нулирано оръжието, е 100 метра.
  5. Преминава се към следващия стадий с помощта на бутона със стрелка „напред”. Започват да мигат едновременно втората и третата цифри. Те определят спада на куршума (в инчове) на дистанция от 500 метра. Предварително съм направил изчисления и съм определил, че патроните на „Хорнади”, снаредени с куршуми SST с тегло 6,16 грама, излитащи от цевта със скорост 916 м/сек. и балистичен коефициент 0,335, ще пропаднат на това разстояние 143 см, което в инчове е 56.
  6. Залагам тази цифра и натискам едновременно основния бутон отляво и стрелка „назад”. Така корекциите са запаметени.

След направените настройки се проверява дали оптическия прицел работи изправно. Прицелвам се в една стена на около двеста метра от мен и в окуляра виждам как с червени цифри е изписана дистанцията в метри (205 м). В средата на кръстчето (на скалата) свети червена точка. Прицелвам се в друг, по-отдалечен обект. Показателите се сменят. Разстоянието е 375 метра, а червената светеща точка е слязла надолу. Изводът се натрапва самичък – уредът работи и компенсира. А дали компенсира вярно? Само практически тест може да покаже.

Още на другия ден си подсигурявам полигон, на който да тествам новата „играчка” на половин километрова дистанция. Вятърът е сравнително силен и непостоянен – между 2 и 6 метра в секунда.

Времето е слънчево и компанията е приятна и компетентна – Светльо Томпсъна.

Първоначалната дистанция е по-къса - 357 метра. Целта е стоманен гонг с диаметър 32 см, колкото е виталната зона за поразяване на диво прасе, елен, муфлон, дива коза, че дори и по-малкия от тях сръндак. Това е една реална ловна ситуация.

Няколко пъти удрям целта, но и няколко пъти пропускам. Когато отивам до мишената, за да залепя нова хартия върху гонга, забелязвам, че като цяло попаденията са по-високо в горната част. Разбирам причината - използвал съм друг боеприпас, който има по-висока начална скорост, а не описания в изчисленията. За щастие, имам останала една кутия и от него.

Вятърът утихва. Използваме благоприятните условия и се отдалечаваме на 500 метра от целта. Лягам на земята и заемам удобна позиция за стрелба с помощта на двуногата, прикрепена към ложата. Изстрел. След 0,71 секунди куршумът поразява гонга. След още 1,66 секунди приятният звън от поразения стоманен диск достига до активните ми антифони „Srarkey”.

С помощта на 12-кратното увеличение на оптиката виждам, че целта е поразена в центъра. Щастлив съм и бързо пускам още 2 изстрела, които безпогрешно намират целта отново.

Излиза силен страничен вятър и аз подло предоставям възможност на Светльо да опита такъмите. Той компенсира срещу посоката на вятъра около 35-40 сантиметра и отново гонгът е поразен. И той не удържа на изкушението и стреля още няколко пъти отново с успех.

Вятърът се усилва още, като от време на време сменя и посоката си и играта става по-интересна. Налага се да компенсираме над половин метър и макар и да пропускаме по някой изстрел, повечето намират целта.

За съжаление, патроните привършват и ние трябва да прекратим това приятно занимание.

Тестовете показаха, че на дистанция от 505 метра оптиката буквално сама уцелва целта.

Сигурен съм, че на много от запознатите с балистиката читатели този уред ще се стори аматьорски, още повече че приложението му е до половин километър, но практически за всеки ловец, който се увлича от идеята да стреля на подобни дистанции, е незаменим помощник.

За допълнителна информация посетете: www.burrisoptics.com/laserscope.html

 

Екипът на „Български Ловецъ” благодари на оръжейни магазини „ВИП-Про хънтър” за предоставената възможност да тестваме „BURRIS Eliminator”.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани