lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ЛОВНИТЕ ПРИЦЕЛИ NIGHTFORCE

Технически материали и тестове
time 10:05
ЛОВНИТЕ ПРИЦЕЛИ NIGHTFORCE
01 Aug

Преди 22 години австралийският запален ловец и състезател по стрелба д-р Рей Денис имал сериозен проблем. Той бил породен от факта, че в Австралия нощния лов не само не е забранен, но е практикуван повсеместно. Ето защо няколко сезона по-рано мистър  Денис бил принуден да основе компанията „Nightforce“, за да е сигурен, че в нощните излети ще има подръка възможно най-добрите прожектори на пушката си.

Покрай тях той започнал да прави и специални фенери за коли с насочване, които да осветяват дивеча в тъмната нощ. И точно тук се връщаме към споменатия вече проблем на изобретателя и ловеца – той вече имал най-добрите тактически фенери, но все още нямал съответния толкова добър ловен прицел на карабината си. Така Рей Денис бил принуден да се заеме и с тази доста по-сложна задача.

Днес, 22 години по-късно, компанията му вече прави няколко линии забележителни военни, спортни и ловни оптики, които се конкурират с водещите производители. Те са разработени и направени със същия безкомпромисен подход, както и тактическите фенери навремето, само че не в Австралия, а в градчето Орофино в щата Айдахо, САЩ.

През 2012 г. неуморният Рей Денис открива и новата си оптична фабрика в Айдахо. Предприятието получава и най-съвременна уникална изследователска апаратура, която бързо започва да се отплаща с цели линии от иновативни продукти. Тук е важно да се знае, че всеки един модел е безпрекословно тестван на собственото стрелбище край градчето преди да бъде пуснат в серийно производство, което пък гарантира качеството му.

Сега с прицел на „Nightforce“ например е поставен световният рекорд на 900 ярда. Той е постигнат през 2010 г. от Матю Д. Клайн с оптиката „Nightforce“ 8-32x56 „Precision Benchrest scope“. Това е първият пробив в света отвъд границата при група от 10 куршума в диаметър 3 инча на тази дистанция – само 2.815 инча. Преди това, през 2003 г. и 2006 г., с прицела Nightforce 12-42х56 са били поставени и още два световни рекорда, но на класическата дистанция от 1000 ярда.          

А сега нека узнаем нещо и за технологиите и материалите, използвани от компанията в Айдахо.

Всички лещи имат специално многослойно покритие за подсилване на цветопредаването и контраста, а външните лещи  - на обектива и на окуляра - имат и защитно покритие срещу надраскване. Само те преминават и през тест за абразивно въздействие. Всяка готова леща се монтира ръчно точно на мястото й, за да работи в перфектен баланс с другите лещи от групата си.

Корпусът на щатските прицели са прави само чрез машинно изрязване от заготовка аерокосмически алуминий марка Т-6. Отделни детайли на механиката в изделията обаче се правят от титан и са много прецизно полирани.

После готовите прицели се поставят в немислимо сурови условия, за да покажат на какво са способни в лова или на бойното поле. Приборите се потапят в камера, пресъздаваща 30 метра дълбока вода, за 24 часа. Те се нагряват до 71 градуса, а после се изстудяват до –62 градуса Целзий, като настройките им трябва да работят и при двете крайности.

Прицелите се тестват на стенд и на вибрации, които симулират силата на отката хиляди пъти. Накрая всеки един прицел се проверява от служител по скала в диапазон от 70 до 130 точки (според модела) и чак тогава отива в магазина. В крайна сметка така се постига наистина невероятна надеждност.

Пример за това е снимката в сайта на компанията на оптиката „Nightforce“ 3.5-15x50 NXS, директно ударена от куршум на „АК-47” в бойна акция. Американският войник не е бил ранен и след случилото се просто е облепил дупката в тръбата при окуляра с тъмно тиксо, за да не попадне в нея пясък. След това е продължил мисията си още три дни, като оптиката му е работила без проблем.

А сега нека видим и основните характеристики на някои популярни модели.

Започваме с най-малките уреди, които обаче са предназначени за лов на голям и опасен дивеч като слон, африкански бивол, лосове и мечки в Аляска – „Nightforce“ 1-4x24 NXS Compact. Когато сигурността е на първо място и ще отстрелвате опасен, едър дивеч, това е вашият верен съюзник. С нисък монтажен профил, той е най-компактният подобен прицел на пазара с дължина само 13,7 см. Масата на уреда е едва 482 г, но изходната му зеница при 1х е с диаметър от цели 16 мм, а при 4х – 6 мм, което е направо отлично!

Отстоянието от окото на ловеца е 90 мм, което дори при силен откат гарантира безопасна стрелба.

Следващият прицел е „Nightforce“ 2,5-10x32 NXS Compact, изключително популярен сред ловците, но и сред военните и полицейските оперативни снайперисти. И това е преди всичко поради чудесното съотношение между размери и функция. Тук също най-голямото предимство е в големината на изходната зеница на оптиката. При 2,5х тя е 13,3 мм, а при 10х – 3,3 мм, което осигурява ярко и контрастно изображение. Масата е 539 г, а дължината - 30,4 см.

Най-големият от компактната серия на янките е прицелът „Nightforce“ 2,5-10x42 NXS Compact. Той е сред най-доказаните прибори на компанията. Предимството му идва от 42 мм обектив, който вече позволява с него да се ловува и в сумрак, когато дивечът е най-активен. Тук е важно да се подчертае, че приборът позволява настройка на паралакса от 25 ярда до безкрайност. Зеницата също е много голяма - при 2,5х е 15,5 мм. Масата е 581 г, а дължината – 30,2 см.

Следва групата на класическите оптики с нормални размери. Тук влиза тактическият, но ползван от ловците прицел „Nightforce“ 3,5-15x50 F1 NXS Riflescope със скала в първа оптична равнина. Оптиката дава възможност за много бърза настройка и прецизни попадения до 1000 ярда. Масата й е 850 г, а дължината - 37,6 см.

Следва „Nightforce“ 3,5-15x50 NXS Riflescope, първоначално разработен също за военни цели. Днес той е доста харесван и от ловците, които държат на изстрели от големи дистанции. Масата пак е 850 г, но дължината е по-малка – 37,3 см.

С по-големи възможности за стрелба с по-мощни калибри е „Nightforce“ 5,5-22x50 NXS Riflescope. Той вече дава възможност за прецизни попадения до 2000 ярда, а картината му дори при най-силно увеличение е с отлична резолюция. Това е типична снайперска оптика. Масата е 878 г, а дължината – 38,3 см.

Накрая серията включва и големите обективи – „Nightforce“ 3,5-15x56 NXS Riflescope и „Nightforce“ 5,5-22x56 NXS Riflescope. Това са типични полицейски оптики, които заради големината на обектива дават ярка и детайлна картина дори в сумрак, поради което ги търсят и много ловци.

Бенчрест предложенията са два доказали се в безброй състезания прицели – „Nightforce“ 8-32x56 NXS Riflescope и  „Nightforce“ 12-42x56 NXS Riflescope. Както се вижда, тук възможностите за увеличение са най-големи. Това са прибори за майстори на стрелбата от големи дистанции и неслучайно с тях, след пускането им през 1992 г., са отстреляни множество титли във всякакви по ранг бенчрест състезания.

Сред тактическите продукти днес инженерите на компанията се гордеят най-много с новия прицел „Nightforce“ 5-25 х56 F1 B. E. A. S. T. Това е най-добре адаптираният към съвременните изисквания за водене на антитерористични бойни действия тактически прицел. Той е разработен съвместно с военни експерти, които са предявили изискванията и очакванията си за нужното им в мисиите оборудване. И макар че в процеса на разработването приборът е наричан от екипа „The Вeast“ (англ.-звярът), истинското му название е съкращение от Best Example of Advanced Scope Technology -  B. E. A. S. T. Наличието на означението „F1“ няма нищо общо с „Формула 1“, а съобщава само, че прицелната мрежа е в първа фокална равнина. Това е много важно за снайперистите, защото така мерните схеми в прицелната скала се изменят заедно с оглеждания обект, а това дава възможност да се използва пълноценно далекомерната скала при всякакво увеличение на вариото.

Да погледнем сега и бюджетните модели. Такъв е „Nightforce“ 4-14х56 SHV Riflescope. За него самите производители признават, че физически не е възможно да се направи евтина и качествена оптика. Все пак в този нов ловен прицел те са опростили настройването, премахнали са някои важни за военните функции, за да постигнат една по-достъпна цена. В крайна сметка новият прибор има огромен обектив от 56 мм, който го прави идеален за лов в сумрак или нощем на хищници на стървилище, още повече, че се предлага и с подсветка.

Изходната му зеница е впечатляваща: при 4х е 12 мм, а при 14х – 3,6 мм. Масата е 808 г, а дължината е 37,6 см.

Оптиките „Nightforce“ притежават всичко, което един запален ловец може да иска – трансфер на светлината от 90 до 92%, което за варио прибори е отлично постижение. Големите изходни зеници са точно факторът, който определя качеството и резолюцията на образа в окото на стрелеца, невероятната и доказана здравина и надеждност.

Тези са все липсващите неща, заради които навремето Рой Денис се е захванал сам да си прави ловните прицели. Е, днес те са достъпни и за всеки също толкова взискателен към екипировката си ловец.

Автор: Български Ловецъ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани