lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ЗА ЗАБРАНАТА ВЪРХУ ПРИТЕЖАНИЕТО НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ

РАЗМИСЛИ

Новини
time 00:00
ЗА ЗАБРАНАТА ВЪРХУ ПРИТЕЖАНИЕТО НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ
18 Mar

През изминалите няколко години масовите разстрели на случайни цивилни се увеличиха в световен мащаб. Обикновено те са причинени от хора в нестабилно психическо състояние. В няколко от случаите жертвите, както и стрелецът, са деца. Най-много от тези инциденти се случиха в САЩ, където притежателите на огнестрелно оръжие са милиони.

 

Във връзка с това напоследък Белият дом предприе поредица от дискусии за забрана на огнестрелното оръжие. Засега най-усилено се спряга възможността за забрана на полуавтоматичното оръжие с многозарядни пълнители. Предвижда се спирането на продажбата на пълнители с капацитет над 10 патрона, както и пълната забрана на полуавтоматични карабини в калибри, използвани от военните, като например 5,6х45 НАТО, известен още като .223 за ловно приложение, и 7,62х51 НАТО, известен още като .308 Уинчестър.

Дискутират се още редица ограничения, които разпалиха много дискусии в обществото. От една страна са роднините и близките на жертвите, които логично искат пълна забрана на притежаването на огнестрелното оръжие от частни лица. Подобно нещо едва ли ще реши проблема, но със сигурност ще отприщи черния пазар на пушкалата. То рефлектира в презастраховане на желаещите да притежават оръжие и пазарът полудя. Само в рамките на две седмици, докато траеха дебатите, оръжейните магазини се изпразниха от стока. Това се случи и с онлайн и интернет магазини. Такъв ръст на продажбите не е бил регистриран никога досега.

В момента в оръжейните магазини на САЩ е невъзможно да се намерят многозарядни пълнители и полуавтоматични карабини. Липсват патрони от най-продаваните калибри. Хората пазаруват огромни количества. Най-голямото търсене е на платформите на „АР-15” и „М-16”. Националната оръжейна асоциация NRA излиза с протест и критика срещу правителството на САЩ и в частност срещу президента Обама. Нарушава се конституционното право на гражданите да притежават оръжие и да защитават с него живота си, този на близките си  и имуществото си, гарантирано им от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Американското общество е разединено в мненията. Дали правителството не използва създалата се ситуация не само да натрупа популярност сред противниците на огнестрелните оръжия, но и да лиши гражданите от реална съпротивителна мощ.

Едно общество, лишено от законовата възможност да притежава огнестрелно оръжие, е лишено от възможността и да се защитава в случай на погазване на свободата, отредена му от Бог и Конституцията – изтъкват от Националната оръжейна асоциация.

Ако правителството и парламентът на САЩ приемат и наложат ограниченията, много вероятно е същата участ да постигне не след дълго и Европа.

Галерия снимки
Коментари


брой
244
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани