lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ПО-ДОБРАТА БАЛИСТИКА "БАРНС"

Новият куршум „LRX”

Новини
time 20:46
ПО-ДОБРАТА БАЛИСТИКА "БАРНС"
18 Apr

Компанията „Барнс” не само откри най-надеждния ловен куршум, но и непрекъснато го подобрява. Първоначално на пазара излезе „Barnes-X” – изцяло меден куршум, който се разтваря лесно при удар в целта на четири режещи ръба, като при това запазва 100% от теглото си. При него като проблем се прояви високото налягане и в резултат на това той се снаредяваше при по-ниска скорост. Решението на проблема бе революционно – куршумът бе облечен с полимерна боя с висок вискозитет, която намаляваше триенето. Така се появи моделът „XLC”. Това бе временно и скъпо решение, което скоро бе заменено с още по-хитро. Вместо да се боядисват куршумите, от тях се отнема част от метала, като при това триещата се повърхност се намалява с над 40 процента. Както се досещате, това моментално намалява и налягането в патронника и същевременно износването на цевта, както и медното отлагане по нея. Този продукт бе наречен „TSX” (triple shock – троен шок).

Следващата стъпка бе към подобряване на аеродинамиката. Тук решението бе заимствано от компанията „Nosler”. На върха на куршума вместо кух връх „Барнс” поставиха полимерен такъв. С това се постигна подобряване на балистичния коефициент с около 20 процента. Технически това от своя страна води до 20 процента по-малък спад в траекторията, 20 процента по-висока скорост и около 35 процента по-висока енергия на съответните дистанции.

Борбата за оптимизиране на куршумите все още не е завършила. Новият продукт е с подобрена форма и надеждите са той да постигне още по-смайващи балистични резултати. „LRX” означава Long-Range X-bullet  (далекобоен Х-куршум). Той е с по-издължена форма и стеснена опашна част и отново с полимерен връх, който допринася освен за по-добра обтекаемост, така и за сигурното експанзиране при съприкосновение с целта в два пъти размера на калибъра.

Друг интересен продукт на компанията е „VARMIN-A-TOR™”. Този куршум е създаден за лов на вредители и хищници. Изготвен е от бързо разпадаща се медна обшивка и компресирани медни частици, които при съприкосновение с целта буквално я взривяват. Тежко им на чакалите и лисиците, когато този продукт стигне българския пазар! Засега ще се изготвят куршуми само в три диаметъра - .20 (5 мм), с тегло 2,07 грама, .22 (5,56 мм), с тегло 2,6 г и 3,24 г и в 6 мм с тегло 3,76 г и 4,67 г.

Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари


брой
244
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани