lovec.bg - Начало
logo safari-logo
„REMINGTON 700“ или „MOSSBERG-ATR SHORT ACTION BOLT“ .243 WIN?

Вие питате, ние отговаряме
time 13:31

ВЪПРОС:

Здравейте, г-н Атанасов!

Вашето мнение е много важно и определящо за мен, тъй като Вие сте един от най-добрите специалисти по оръжейно дело.

Предстои ми закупуването на карабина в калибър .243 WIN. Спрял съм се на „REMINGTON 700“ и „MOSSBERG-ATR SHORT ACTION BOLT“ .243 WIN. с дължина на цевите от 55-56 см,поради компактността на оръжието. Притеснява ме единствено голямата разлика в цените. Първата е 1700 лв., а втората - 830 лева.

Ще Ви бъда благодарен, ако ми отговорите с по няколко думи за избраните модели, както и на какво се дължи тази разлика?

Л. ЛАЗАРОВ

 

ОТГОВОР:

Здравейте, г-н Лазаров,

„Моузберг“ е нискобюджетна карабина, която няма претенции за друго освен надеждност. При направени от колеги тестове показва прилична прецизност по ловни показатели. Побира три изстрела на дистанция 100 метра в 35 мм. Това е достатъчно за точни изстрели по малка цел до около 300 метра. На тази дистанция групата ще е в рамките на 10 см - убойната зона на лисица или чакал. Допуските в затвора и патронника са по-големи и това умишлено е направено така, за да може да работи с всякакви патрони в различни метеорологични условия и при замърсяване.

Другото оръжие - „Ремингтън“, е известно в САЩ като най-продаваната и препоръчвана болтова карабина за всички времена. От модел 700 има различни класове, като някои от тези оръжия се използват и за бенчрест - прецизна спортна стрелба, и за военни и полицейски нужди за стрелба на свръхдълги дистанции. Ценовият клас, който споменавате, ще Ви предложи базисно качество, което позволява групиране на стрелбата в една ъглова минута или 29 мм на 100 метра. Разбира се, това е много относително и зависи от качествата на мунициите, оптическия прицел и не на последно място от „задприкладното устройство“, тоест Вас.

Обикновено човек получава това, за което плаща, и този случай е такъв. По-доброто напасване на карабината „Ремингтън“ осигурява по-плавно действие със затвора, спусъка и по-добра прецизност. Нивото на обработка на приклада също е в полза на „Ремингтън“.

Наслука!

Р. АТАНАСОВ

Автор: Л. ЛАЗАРОВ
Коментари
брой
257
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани