lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Въпрос за карабина "Щаер" и оптика "Цайс"

Вие питате, ние отговаряме
time 11:10

„Здравей, Роберт!

Намислил съм да си купя карабина за следващия сезон. Спрял съм се на новия модел на Mannlicher - CL ll SX. Първо, ако може да споделиш личното си мнение за това оръжие, ако имаш някакви наблюдения. Ще ловувам на дива свиня (основно на гонка) и хищници (на варда).  Също така ако може да кажеш няколко думи за сравнително новата серия оптики на Zeiss - Terra 3X. Предвид по-ниския ценови клас, в който попадат, смяташ ли, че са достатъчно издръжливи и отговарят на качеството, заложено в останалите продукти на германската фирма?

Нещото, което ме интересува повече, е кой калибър да избера. Колебая се между 30-06 и 7x64.  Знам, че двата са сходни и покриват идеално и двата вида дивеч. Следователно бих искал да сравниш двата калибъра, съответно предимства и недостатъци помежду им. Кои са най-леките и най-тежките куршуми от 7x64?

И не на последно по важност място е въпросът с дължината на цевта. Каква дължина би ми препоръчал при всеки един калибър? Въпросният модел на „Steyr“ се предлага в два варианта - 508 мм и 558 мм.

Благодаря!

Светослав Гърков“ 

 

ОТГОВОР:

Здравей, Светослав!

Ще започна с отговорите си в обратен ред.

1. Двата калибъра, между които избираш, наистина имат доста сходства. Формата и обемът на гилзата са почти идентични, приложими са за една и съща големина животни, могат да бъдат използвани с леки и тежки куршуми в зависимост от приложението.

7х64 е рожба на известния оръжейник Уйлям Бренеке и е разработен с цел да бъде използван предимно за лов. Създаден е за да може да стреля с леки куршуми с изправена траектория, но също да е достатъчно пластичен и да може да ползва и тежки куршуми за лов на едър дивеч. Типичното тегло на куршумите е от 120 до 175 грейна, като 140- и 160-грейновите се приемат за златната среда. Скоростите при тях варират от 820 до 900 м/сек. Производителите са предимно европейски фирми и като цяло този калибър е разпространен предимно в Европа.

При другия претендент - 30-06, нещата стоят така. Теглото на куршумите варира от 150 до 220 грейна, като най-популярни са тези с тегло 180 грейна /11,7 грама/. Скоростта при тях е средно около 780-820 м/с, а при по-леките куршуми достига до 880-890 м/с.  От представените данни се вижда, че и като балистика параметрите се изравняват. Все пак 30-06 има две основни предимства: първо, може да носи значително по-тежки куршуми и, второ, в магазинната мрежа има доста по-голямо разнообразие от боеприпаси, които да паснат на съответното оръжие и цел.

 

2. Изборът на дължина на цевите е продиктуван от метода на лов, терена и задачите на стрелеца. Дългите цеви позволяват по-пълно усвояване на налягането на разширяващите се барутни газове и съответно по-висока скорост на куршума. Някои хора се водят и от естетическия вид на оръжието и избират по-елегантни и дълги цеви или по-практични и къси. Аз лично харесвам по-компактните карабини за лов, но за спортни цели ми се налага да работя с дълги цеви, за да извлека максимална скорост от куршума.

 

3. Серията на оптическите мерници „Цайс” – „Тера”, е в най-ниския им ценови клас и съответно използва най-малко ръчна доработка и най-нискобюджетни материали. В последно време имах възможност да посетя заводите на „Цайс” и да разговарям с главния конструктор. Той ме увери, че макар и да се използват по-евтини компоненти, конструктивно серията „Тера” е със същата здравина и прецизност, както и останалите две нива „Конкуест” и „Виктори”. С две думи, настройките работят и се запазват еднакво добре при който и да е клас продукти на “Цайс”.

 

 

4. Новите карабини на „Щаер-Манлихер” са един наистина добър продукт, какъвто по традиция са и предишните. Съвременните изисквания налагат въвеждането и на някои нови характеристики. Специално внимание е обърнато на сигурността при ловните оръжия. Сега предпазителят е едновременно декокер и отпуска бойната пружина. Допълнително е въведен и електронен предпазител, който пречи на оръжието да гръмне, когато е насочено нагоре и дори може да спусне предпазителя, ако ловецът забрави.

Повече за тези и други функции ще прочетете в отделно ревю по темата в някой от следващите броеве на „Български ЛОВЕЦЪ”, както и на сайта на списанието: www.lovec.bg.

 

5. В резюме бих завършил, че компанията „Щаер” се развива технологично и не само следва, но и въвежда новости на оръжейния пазар. Ловните карабини и в частност модел CL ll SX са един отличен инструмент за лов и спорт и ще оправдаят очакванията и на най-претенциозните стрелци.

Автор: Светослав Гърков
Коментари
брой
244
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани