lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Труден избор на боеприпас

Вие питате, ние отговаряме
time 11:15

ВЪПРОС:

„Здравейте!
Пише Ви един Ваш почитател и много надъхан млад ловец. Живея и ловувам в Разград. Много близък мой приятел си закупи карабина „Tikka T3“ (.308), а аз очаквам моята всеки момент да пристигне – „Mauser M12“ (7x64).

Опитах се да направя прострелка на „Тика“-та, след като я сдобихме с оптически прицел на „Meopta“ 1.5-6x42, но с подръчни материали (от капака на джипката ми, с възглавничка под полуложата). Пробвахме различни боеприпаси, но резултатите не бяха особено задоволителни. Затова се обръщам към Вас с молба да ме упътите до най-близкото стрелбище, на което можем да си простреляме новите придобивки.

Благодаря предварително!

Т. КОЛЕВ

 

ОТГОВОР:

Здравейте, г-н Колев,

За съжаление, не мога да ви посоча лицензирано стрелбище за карабина в близост до Разград, но пък, съдейки по релефа, поне разполагате с много открити територии, където можете да се упражнявате. Моят съвет е, след като намерите безопасно място за стрелба, да си вземете бележка за лов в района. Така ще си гарантирате, че няма да имате законови проблеми при Вашите занимания.

Втората фаза е да си подготвите походно стрелбище. Най-лесният начин за това е да вземете една сгъваема или разглобяема градинска маса и един стол.

Допълнително удобство е да използвате пясъчни торби или просто сак, пълен с дрехи. Ще ви трябва упор за полуложата и друг за приклада. Чак когато имате стабилна опора за оръжието, можете да проведете тестове за прецизност на различни видове боеприпаси.

Опитайте се максимално добре да стабилизирате карабината и стреляйте по различни мишени с всеки боеприпас от групи по три или пет изстрела.

Оставяйте оръжието да се охлажда след всеки три до пет изстрела! Това ще е  времето за смяна на мишената.

Изберете този боеприпас, който има най-събрана група и настройте оръжието по него. Сигурен съм, че резултатите Ви значително ще се подобрят, ако спазите тези препоръки.

Р. АТАНАСОВ

Автор: Т. КОЛЕВ
Коментари
брой
257
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани