lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Карабина "Steyr" и оптика "Lensolux"

Вие питате, ние отговаряме
time 13:20

 

ВЪПРОС:

Здравейте, г-н Атанасов,

Пише Ви млад ловец от град Шумен. С интерес следя Вашите публикации както в електроенен вариант, така и в списание Български ЛОВЕЦЪ". Понеже съм доста млад и неопитен, имам едно питане към Вас. Не знам дали разполагате с време да ми отговорите, но аз все пак реших да си пробвам късмета.

От миналата година съм притежател на карабина Щаер Манлихер Про Хънтър" в калибър .308Win., но не сполучих с избора на оптика. От местното стрелбище ми препоръчаха оптика на марката Lensolux" 1,25-4,5x26E. Закупих я, но в местностите, в които ловувам, е гъсто, времето за реакция е малко и губя животното в стремежа си да се прицеля точно. Ловувам в различни местности, но предимно с гъста и обрасла растителност. Основно ловувам на дива свиня и хищници.

Бихте ли ми препоръчали оптика? Евентуално марка, модел и откъде да я закупя? Възможностите ми са до около 500-600 евро. Ще се радвам, ако успеете да ми отговорите.

Благодаря предварително, нека слуката е с Вас и Диана да Ви пази!

С пожелания за успехи!

Ахмед Джамбазов.“

 

 

ОТГОВОР:

Здравей, Ахмед,

Калибърът и фирмата на карабината ти са отлични за универсален лов. „Щаер“ е една доказала се през времето компания, която има отлична репутация като здравина и прецизност. Оптиката, която си закупил, е в ниския ценови клас и макар да върши работа, не е най-доброто, което може да качиш на това прекрасно оръжие. За гонки най-лесно ще ти е да използваш бързомер. Препоръчвам такъв на фирмата „Доктер“ или „Еймпойнт микро“. С бързомер на гонка стрелбата ти ще се подобри по отношение бързина на реакцията и резултатност.

Ако искаш да ловуваш на хищник, изискванията там са съвсем други. Необходим ти е оптически мерник с по-голяма предна леща и с увеличение около 6 пъти. Това може да е 1,5-6х42, 2,5-10х50 или още по-добрият вариант 2-12х50. В ценовия клас около 500-600 евро с чиста съвест мога да препоръчам „Леуполд“ 3-9х42 или 3-9х50. Тази оптика обаче не е подходяща за лов на гонка. Наскоро във „ВИП“-а видях преоценени оптики на "Шмид и Бендър" около 1600 лв. или нещо подобно. Другият вариант е да си потърсиш качествен мерник втора ръка. Оптиките не се износват и дори да са малко поочукани по корпуса, това не им пречи.

Желая ти слука и си запазвам правото да отговоря на въпроса ти и в списанието.

Роберт Атанасов

 

Автор: Ахмед Джамбазов
Коментари
брой
244
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани