lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Карабина "CZ-550" Full Stock

Вие питате, ние отговаряме
time 13:26

ВЪПРОС:

„Здравейте, г-н Атанасов,

Преди откриването на ловния сезон на дива свиня тази година реших да се сдобия и аз с нарезно оръжие както повечето от моите колеги. Спрях се на чешката фирма „CZ“ модел 550 FS в калибър 30-06. Хареса ми моделът заради изпълнението Fullstock и купих карабината. Наскоро обаче колега беше на гости при нашата дружина и ми каза, че и той имал същата преди време и бил доволен, докато не настъпил момент да започва да разсейва изстрелите на разстояние от 100 м на около 20-30 см от центъра. Той смята, че това се дължи на честото намокряне и изсъхване на приклада. Това щяло да доведе до усукване на предната част на цевта и би било причина за неточните изстрели.

Може въпросът ми да е несериозен, но като млад ловец (само на 4 години) бих искал съвет от професионалист като Вас - ако наистина карабината би дала такъв дефект, какъв е Вашият съвет за поддържането на приклада?

Поздрави от Балкана!

Н. Неделчев

 

 

ОТГОВОР:

Здравей, колега,

Имам наблюдение върху чешките оръжия и в частност върху карабините от повече от 20 години. Откровено мога да твърдя, че те са една добра основа и сделка за всеки ловец, а не само за младия.

Калибърът, на който си се спрял, е подходящ за едър лов и е напълно адекватен за нашите условия. По едно оръжие като твоето може да се доизпипат няколко неща във времето, което ще подобри още повече стрелбата му и правилното функциониране, но и без допълнителна намеса то е добро и ще върши работата, за която е предназначено.

Дървесината, която се използва в оръжейната индустрия, особено за оръжията в средния и високия клас, е добре изсъхнала и това я прави устойчива на измятане. Този негативен ефект се получава много рядко, дори когато оръжието е било мокро или влажно продължително време. Все пак при определени условия е възможно прикладът да се изметне. В такъв случай той подпира цевта в някоя или в няколко точки и прекъсва хармоничните й трептения на непредсказуемо място чрез контакта между дървесината и стоманата. Това довежда до промяна на позицията на дулото в момента на напускане на проектила на дулния срез и променя точката на попадение. Тъй като дървесината променя натиска си постоянно, вибрациите на цевта също се променят, което от своя страна влияе на попаденията, като ги разсейва. За щастие срещу тази болест има лек, както и превенция.

Ако това вече се е случило, цевта, цевната кутия и всички метални части трябва да се демонтират с помощта на закрепващите болтове. Трябва да се установи къде се допират съответните елементи и излишната дървесина да се обере с помощта на шкурка – първо с едра, а после и с по-фина. Най-добре е тази процедура да се извърши от квалифициран оръжейник, но и самият ловец може да се справи, ако не са му чужди такива умения.

Ако искаш не само да предотвратиш, но и леко да тунинговаш оръжието си, трябва да се започне с бединг на цевната кутия към приклада. Това е процедура, която уплътнява и застопорява цевната кутия към приклада, като за целта се използва епоксидна смола. Това категорично препоръчвам да го направи оръжейник.

Допълнително може да се полира УСМ (ударно-спускателният механизъм). При тази процедура усилието върху него намалява и става по-предсказуемо, което допринася за по-еднотипно спускане и съответно за по-добра и групирана стрелба.

Като поредна, но не и последна стъпка, може да се полират болтът и цевната кутия, както и да се смажат със силиконова смазка. Така зареждането ще е по-плавно и безшумно.

Надявам се съветите ми да са ти били полезни, както и на всички читатели, които имат подобни въпроси.

Наслука!

Роберт Атанасов

Автор: Н. Неделчев
Коментари
брой
251
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани