lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Комплект карабина и оптика

Вие питате, ние отговаряме
time 13:21

ВЪПРОС:

“Здравейте, г-н  Атанасов, 

Ловец съм от няколко години и мога да кажа, че не съм пропуснал нито един брой на “Български ловец”, списанието, което издавате и което смятам, че е най-доброто на тази  тематика в България.

Предстои ми закупуването на ловна карабина. Ловът, който практикувам, е групов на гонка за дива свиня, както и на чакало или чрез издебване за дива свиня, елен, сърна, вълк, чакал. Теренът е пресечена местност с гъсталаци, с видимост  10-15 м, както и открити площи с видимост 200-300 м. Спрял съм се на няколко варианта за оръжие  и ще Ви бъда безкрайно благодарен за Вашето компетентно мнение и съвет за избор на калибър, карабина, система и оптика.

Бих желал съвет от Вас за следните варианти:

1. Една-единствена карабина и оптика за всичко (поради ограничен финансов ресурс).

2. Две  карабини, калибъра  и оптики (при допълнителни финансови постъпления):

    - за гонка на диво прасе (вълк и чакал, ако излезе такъв);

    - за чакало или чрез издебване (дива свиня, елен, сърна, вълк, чакал).

За карабина в диапазона 1500-2500 лв.

За оптика  в диапазона 1000-2000 лв.

Ще очаквам отговор от Вас на страниците на списанието или на моя имейл.                                                                                                       Ваш редовен читател: С. Кънев”

 

ОТГОВОР:

Здравейте, г-н Кънев,

Благодаря Ви, че се доверявате на преценката ми. Отговарям на Вас, но предполагам, че това касае много други читатели, които са пред прага на подобен избор.

Оръжието, което описвате, наистина трябва да е много универсално. То трябва да притежава относително добър стопиращ ефект, но и настилна траектория. Ако обсъждаме варианта една пушка за всичко, трябва да се изключат калибрите под 6,5 мм, както и тези над 7,62 мм. За да отговаря на компактност, по-лек откат и по-ниска себестойност на боеприпасите, изключвам магнум калибрите. Остават стандартните калибри, за които има голямо разнообразие и избор в магазинната мрежа на страната. Същевременно боеприпасът трябва да може да стопира голям глиган от близко разстояние, както и да е достатъчно прецизен и с лек откат, та да може да отправи сигурен изстрел по малка цел на 300 метра. В тази категория влизат следните калибри: 6,5х55, .270 Уинчестър, 7х57, 7-08 Уинчестър, .308 Уинчестър.

Изключвам 6,5х68 заради цената и прекалено високата скорост, 7х64 и 30-06 заради деструктивните им заложби по отношение на месо и ценна кожа.

През последната година ловувах предимно с 6,5х55 и наблюденията ми са, че това е един калибър с много мек откат, настилна траектория, дълбоко проникване и надежден стоп-ефект, който е достатъчно добър както за лов на диви свине на гонка, така и за прецизна стрелба до 1000 метра. В магазините има разнообразие от патрони за него, при това на умерени цени.

Другият ми любим избор е .308 Уинчестър, с който съм ловувал много и на всякакъв терен. Той отговаря на всичкки изисквания за прецизност, далекобойност и убойност.

Преди време имах удоволствието да пострелям и с .270 Уинчестър, който ме впечатли с мекия си откат и настилност на траекторията. При него проблемът е предимно с прекалено разрушителния ефект върху месото и кожата.

Ако отидем на варианта за две оръжия, то тогава изборът ми на калибри би бил коренно различен. Едната карабина бих избрал в малък калибър, например: .222 Рем., .223 Рем., .22-250 Рем., .243 Уин. С тях бих ловувал на ход и на варда на всичко, включително и на дива свиня и елен, но при условие, че мога да направя прецизен изстрел, без да рискувам да нараня животното.

За гонките бих взел нещо от .270 нагоре до 9,3х62. Подходящи са много калибри, но ако се придържаме към класическия избор, за нашите условия той е: .270 Уин., 7х64, 7 мм Рем. Маг., 30-06, .300 Уин. Маг., 8х57, 8х68, .338 Уин. Маг., 9,3х62.

По отношение на избор на оръжие в рамките до 2500 лв. препоръчвам: “Щаер-Манлихер”, “Тика”, “Сако”, “ЧЗ”, а като краен вариант “Хова”.

Оптическият прибор е много важен и по-голямата част от инвестицията трябва да е насочена към него, както и за качествен монтаж, който да позволява демонтиране и монтиране със запазване на настройката.

До 2000 лева се продават отлични оптики. Добър избор е немската “Минокс” Z-5 с увеличение 2-10, както и серията VX-6 от 2-12х50 на „Леуполд“, или чешките „Меопта“ 1,5-6х42.

Надявам се, че съм успял да помогна и Ви желая сполучлив избор.

Наслука!

Роберт АТАНАСОВ

Автор: С. Кънев
Коментари
брой
251
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани