lovec.bg - Начало
logo safari-logo
За бракониерството

Вие питате, ние отговаряме
time 20:36

Уважаеми г-н Атанасов,
Фен съм на списанието и сега, докато стане софрата, прелиствам майския брой. На 58-а страница Планинския ловец е написал един интересен по принцип материал за дебненето. Не се правя на по-католик от папата
(или на вода ненапита), но два от описаните три случая приличат на откровено бракониерски. Струва ми се, че не сте привърженик на тези практики. Ако греша не за Вас, а за преценката си, моля за извинение.
Поздрави и успех!

Данчо БОЯНОВ

 

„Здравейте, г-н Боянов,

Благодаря Ви, че ни писахте.

Няма да обсъждам личните си виждания за етиката в лова, защото смятам, че делата говорят повече от думите. Освен редактор на „Български ЛОВЕЦЪ“ аз съм и професионален ловец, а като такъв съм заинтересован бракониерството да не присъства в ловния ни живот.

От друга страна, ако сте запазили някои от по-старите броеве на списанието, там е описано, че разказите, които излизат под псевдонима Планинския ловец, са намерени като записки в тефтер, останал от отдавна минали години.

Питали са ме някои читатели дали зад псевдонима „Планинския ловец“  не се крия аз, но ще разочаровам „романтиците“ - не съм!

Напълно съм съгласен, че някои от разказите са откровено бракониерски, но не можем да си затваряме очите за факта, че това негативно явление е присъствало и продължава да присъства не само у нас, а и по света. Радвам се, че все повече ловци се разграничават от него и проявяват нетърпимост към подобни прояви и това не е демагогия, а осъзнато желание да запазим и увеличим дивечовите популации. В крайна сметка всички ние ще сме доволни от това.

Не е приемливо една дружина да се грижи за оцеляването на животните в района, който стопанисва, а някой да се възползва скрито от това, без да е положил капка усилие или извън определения за лов сезон.

Без да търся оправдание за бракониерството, искам все пак да припомня, че в годините на социализма да станеш ловец беше трудна работа (дори невъзможно) и дори и срещу заплащане никой не можеше да ловува на определени територии и видове дивеч. В този ред на мисли бракониерството се е явявало и форма на протест срещу системата, която е ограничавала правата на човека.

Предполагам, че въпросните записки от този наистина стар тефтер са на човек, ловувал тъкмо в онези години.

Желая ви слука!

Роберт Атанасов

Автор: Данчо БОЯНОВ
Коментари
брой
244
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани