lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Болтова или полу-автоматична карабина?

Вие питате, ние отговаряме
time 20:14

„Г-н Атанасов, здравейте,

Чета различни статии и форуми на тема какъв вид карабина е по подходящ за лов чрез гонка - с болтов затвор или самозарядна. Какви са предимствата и недостатъците на двата механизма и лично вашето предпочитание? Благодаря предварително.

Митко ЙОРДАНОВ

 

ОТГОВОР:

Уважаеми г-н Йорданов,

Нека разгледаме поотделно характеристиките на двата типа оръжие.

Болтовата карабина предлага висока прецизност, голяма гама калибри, пълна надеждност, сигурна екстракция, безшумно презареждане и бързо подаване на нов патрон, когато тези в пълнителя свършат.

Особено полезни за бързото презареждане са някои нови тенденции на линеен затвор, каквито са „Блазер”, „Хайм”, „Меркел” и „Линкс”. При тях не се налага презареждането на нов патрон да става в „Г”-образно движение, а само назад и напред.

Полуавтоматичните ловни карабини са много популярни сред ловците в Европа, защото им създават усещането за огнева мощ и многозарядност. Новите модели се предлагат в най- популярните калибри.

Едни от най-известните фирми с доказано добра продукция в тази сфера са „Браунинг”, „Бенели”, „Хеклер и Кох”, „Верней Карон”, „Зауер”, „Меркел”, „Хайнел”, „Ремингтън”. Теоретичната  възможност едно от тези оръжия да засече е по-малка, отколкото това се случва на практика. Основните причини за засечка са:

  1. Недотикване на патрона в патронника и незаключване на затвора вследствие на ръчно зареждане и намаляване на силата на пружината.
  2. Лошо подаване на новия патрон от пълнителя или несъобразен профил или конструкция на куршума, както и прекалено голяма обща дължина на патрона. Това се получава и при слаба пружина на пълнителя.
  3. Лоша екстракция. В някои случаи механично възпрепятстване с ръка, а в други замърсяване на оръжието от напластените в газовото бутало и механизмите барутни отлагания и части от куршума.

По закона на Мърфи засечките се случват точно тогава, когато не ги очакваш и в най-неподходящия момент. За съжаление, полуавтоматите не могат да достигнат прецизност на стрелбата както болтовите карабини, но това е друга тема, защото тук въпросът Ви касае предимно лова на гонки, където дистанциите на стрелбата са по-къси и прецизната стрелба по подвижен обект е много относително понятие.

Дори и най-добрият модел болтова карабина не може да достигне скоростта на презареждане на полуавтомата. Ползата от това бързо презареждане обаче е съмнителна. Има едно понятие - време за възстановяване след откат. След изстрел е необходимо време, за да може оръжието да се насочи към целта, а не просто по посока на целта. Много често с втория изстрел се избързва и той отива в преследване на вятъра. Концепцията на стрелящия с полуавтомат (бил той гладкоцевен или нарезен) е, че има много патрони, готови да бъдат изстреляни. Често това е причина да се избързва с автоматичното оръжие. При болтовите карабини времето за възстановяване от отката съвпада с момента на презареждането и повторното насочване е по-прецизно и необременено.

 При избор на нарезно оръжие за отстрел на животни в движение трябва да се имат предвид няколко фактора:

  1. Ляво или дясно прикладващ е стрелецът? Ако е ляво стрелящ, фирмите, които изготвят полуавтоматични оръжия с изхвърляне на гилзата наляво, са значително по-малко от тези, които предлагат болтови карабини с ляв затвор.
  2. Има ли в района, в който ловува човек, мечки и други опасни животни? Ако отговорът е „да”, тенденцията на полуавтоматичното оръжие да засича е опасен недостатък.

Аз лично имам предпочитания към болтовите карабини с линеен затвор, чието време за презареждане е по-малко. За мен дори и по време на гонки прецизността на оръжието е фактор, който надделява над огневата мощ. Нека не забравяме един факт от историята. Статистиката сочи, че по време на войната между САЩ и Виетнам един редови американски войник е изразходвал 20 000 (двадесет хиляди) патрона от автоматичната си пушка за убиването на един войник от противниковата армия, докато снайперистите използват едва 1.3 патрона за потвърден резултат.

Нямам проблем да ловувам и с полуавтоматично оръжие, каквото също притежавам, но и от етична гледна точка смятам, че дължим на животното един добър изстрел, който да не го ранява и да го остави на място. Изсипването на „огън и жупел” може да ни кара да се чувстваме по-значими мачовци, но ми се иска да мисля, че ловците са повече снайперисти, отколкото обикновена пехота.

Автор: Митко ЙОРДАНОВ
Коментари
брой
240
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани