lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Стъпка на нарезите на „HOWA“ калибър 7 мм Rem

Вие питате, ние отговаряме
time 10:10

„Здравейте, г-н Атанасов,

Постоянно чета „Български ЛОВЕЦЪ“ и ценя Вашето мнение. Искам да Ви попитам за една карабина – „HOWA“ калибър 7 мм Rem. Mag. с приклад „Bell&Carlson“. Цевта е стандартна, флутирана, 61 см. Въпросът ми е за стъпката на нарезите, която е 1-9.5 twist. Подходяща ли е тази стъпка и за какво по-точно, защото наблюдавам други цеви, по-масови, чиято стъпка е 1-10 twist или 1-12 twist. Каква е разликата.

Благодаря Ви предварително!

Стоян МИТЕВ
 

ОТГОВОР:

Здравейте, Стояне,

Дължина на цевта от 610 мм за магнум калибър, какъвто е 7 мм „Ремингтън“, се счита за къса. Стандартната дължина е 650 мм, а за дълги цеви се считат такива над 650 мм.

Стъпката на нарезите определя стабилизирането на куршума. Колкото по-къса е тя, толкова по-тежки куршуми е в състояние да стабилизира. При стъпка 9,5 или 10 инча на оборот спокойно може да се стабилизират куршуми с тегло 220 грейна за .30-ти калибър, а за 7 мм - с тегло до 160 грейна.

За по-тежки куршуми до 175 грейна се изисква стъпка 1:8 инча на оборот. Ако няма данни за стъпката на нарезите, тя може да се измери. Методът за определяне на стъпката на нарезите е следният. На твърд шомпол се намотава стегнато парцалче, така че да уплътнява идеално. С помощта на маркер близо до дръжката се отбелязва с надлъжна черта позиция на 12 часа. Шомполът се избутва, като се оставя да извършва свободно оборот. (Подходящи са шомполи с лагеруваща ръкохватка.) При пълното завъртане на шомпола на един оборот се измерва разстоянието (в инчове), което е изминал. Това разстояние определя дължината на стъпката за един оборот. Например, при пълно завъртане на маркера върху шомпола дължината на изминатото разстояние е 250 мм. Разделяме разстоянието на 2,54 (1 инч е равен на 2,54 см) и получаваме 9,84, което приравняваме на 10 инча за един оборот. Изписва се като стъпка 1:10.

Наслука!

 

Автор: Стоян МИТЕВ
Коментари
брой
251
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани