lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ЛОВ НА ФАЗАНИ В РАЙСКАТА „ГРАДИНА“

Разкази
time 09:48
ЛОВ НА ФАЗАНИ В РАЙСКАТА „ГРАДИНА“
07 Jan

Може би по-доброто определение на ловното стопанство е „Райската градина”, защото още първите впечатления на групата ни бяха, че има силно присъствие на дребен дивеч.

 

Като всяка комерсиална ловна територия и тук по-голямата част от дивеча, в частност фазаните, се разселваха от волиери, но и много намираха убежище в гъстите храсталаци покрай каналите и се установяваха трайно.

Фазаните, които вдигахме, имаха пълно оперение и летяха с характерния шум на дивите птици, а не с анемичното подлитване на отгледаните в неволя. С нас имаше два птичаря, но получихме допълнително подкрепление от още 5 кучета, които бяха на организаторите. Опитът, който тези четирикраки ловни помощници имаха, бе решаващ за доброто и пълноценно протичане на ловния ден.

В началото вдигахме фазани по-спорадично и не всеки от редицата въоръжени мъже имаше шанс за стрелба. С напредването към водния канал срещите зачестиха и все повече птици шумно излитаха от храсталаците. Интензивността на стрелбата зачести и носачите не можеха да насмогнат да съберат улова на стрелците.

Докато оглеждах за фазани, наблюдавах и почвата, тъй като на много места се виждаха вървища на диви свине. Една прясна следа привлече вниманието ми. Симетричните нокти на копитото и големината недвусмислено показваха, че е оставена от зрял мъжкар. Докато обсъждахме с колегите отпечатъка, изненадващо от гъстите храсти на 20 метра пред нас се вдигна голям глиган. Оръжията и мунициите ни бяха предвидени за лов на фазан и нямаше смисъл да се стреля по прасето. В добро темпо глиганът премина пред погледа на половината ловци и потъна във високата трева.

Ловът продължи още малко, след което уморените кучета и ловците се отправиха към базата за обяд и почивка. Равносметката бе 64 отстреляни фазана и 6 яребици.

Искам от името на участниците в лова да благодаря за прекрасната организация на служителите на стопанството, водачите на кучетата и на Петър Зятков, които създадоха необходимите условия този лов да протече при идеални условия.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани