lovec.bg - Начало
logo safari-logo
НА ЛОВ ЗА ЧАКАЛИ В ЯМБОЛСКО

Разкази
time 17:42
НА ЛОВ ЗА ЧАКАЛИ В ЯМБОЛСКО
05 May

 

Ловът на хищници след края на свинските гонки за някои ловци е като отказването от цигарите - да не е отведнъж. Други го приемат за не по-малко емоционален, а в много случаи и по-интересен от останалите видове лов. За мен този тип активност е многопластова. Хищниците могат да се ловуват на варда, на ход, чрез звуково примамване и на гонка. Лов за всеки вкус и възможности.

 

Поканата на Мистър Калашников винаги е намирала място в сърцето ми и преди да са ме разбрали грешно някои колеги, ще поясня, че става дума за покана за лов, разбира се.

Последните хайки за хищници за сезона. Тази активност привлича значително по-малко ловци от свинските гонки, защото липсата на материал за „остъкляване” направо отблъсква по-практичните. Ние, щураците-хищничари, сме сто процента в играта.

Още с пристигането пришпорих моя домакин да не губим време, а да пообиколим мерата. Щях да използвам звуково примамване.

С помощта на още един местен екип се насочихме към район, в който напоследък се забелязваше усилено присъствие на чакали. Още с навлизането там видях едно животно, което реши да се спаси със своевременно бягство. Не бях готов за стрелба и затова реших, че единственото, което мога да направя, е да се опитам да го призова със звук, който е „музика” за неговите уши – „заек в стрес”. Надух свирката и заизвивах тъжните звуци. Естествено, не очаквах чудеса, защото хищникът ни беше забелязал и нямаше да дойде към мен, но поне го задържах за момент, колкото да извадя карабината си в калибър .223. За съжаление, животното не ми даде достатъчно време и потъна в гъстака. „Зайчето” попищя още малко и спря. Нямаше смисъл да се опитвам да работя против инстинктът му за оцеляване.

Моята „ария” все пак не отиде напразно. Тъкмо тръгнахме отново по основния път, когато три чакала се появиха от противоположната посока на тази, в която изчезна първия им събрат. Бягаха през широка нива на около 250 метра и се отдалечаваха. Явно бяха привлечени от звука, но ние бяхме в движение и сега, като ни забелязаха, скършиха успоредно и продължиха през обрасло с недожънат слънчоглед място.

Отново надух свирката и един от чакалите спря странично извърнат към мен. Тялото му бе прикрито от стърчащите изсъхнали стъбла, но през тях се виждаше силуетът му.

Лекият куршум на .223-ката се е доказвал многократно при лов на хищници, но слабата му страна се показва, когато се наложи да се справя с растителност по пътя си. Стрелях и чух как куршума изтупа в животното. То се олюля и тръгна с едно неестествено темпо да се отдалечава.

Видимостта ми бе блокирана и не можах да стрелям повторно. Мернах го повторно на около 350 метра и то изчезна.

Неприятно е усещането, когато първия изстрел не е успешен, но това е разликата между лова и стрелбата - нищо не е гарантирано и действаш според ситуацията. Тук се бяхме компрометирали.

Продължихме към друг район. След около десетина минути засякох на около 200 метра в голяма нива едно придвижващо се ниско петно. Прихванах го в оптиката с 6-кратно увеличение и различих силуета на язовец. Пуснах му един изстрел, който го остави на място.

Въодушевени от успеха, продължихме нататък. Изминахме голямо разстояние, без да видим никакъв хищник. Наличието на зайци обаче поддържаше надеждата ни, че сигурно ще има и хищници, които обитават района. И ето че констатацията ми се оказа вярна.

Близо до един електрически стълб видях чакал, който седеше на задните си лапи. Без да се бавя се прицелих и стрелях. Животното падна на място. Със забавяне до нас достигна звукът от изтупването на куршума. Разстоянието бе около 220 метра.

Продължихме нататък и пет минути по-късно видях как два чакала бягат в близост до едно водоемче. Разстоянието бе голямо и не исках да рискувам с изстрел по бягаща цел. Тук отново помогна звуковата примамка. Издадох врещенето и животните се заковаха на място. По-открито и по-близо на около 330 ми застана мъжкият - отново фронтално. Женската се бе прикрила някъде и не я виждах. Прицелих се малко над нивото на ушите и куршумът попадна малко там, където врата се съединява с гърдите. Животното седна и падна на една страна. Тупкането от куршума пристигна, за да потвърди това, което видях.

До края на деня успях да отстрелям още два чакала, което даде общ резултат от четири чакала и един язовец. В това число не броя ранения, защото не го видях да пада.

За съжаление, отложените за по-късно снимки за ловен филм така и не се проведоха, но следващият ловен ден ни очакваше и приятните емоции, на които присъствах, ни подариха още хубави ловни мигове.

Бяхме поканени да ловуваме в дружинката на село Славейково лично от председателя Карамфил Гърков. Теренът бе типично местообитание на чакали. Още от първата гонка се разрази силна канонада, в която, за съжаление, не участвах. Гръмнаха няколко пушки по няколко пъти. Резултатът бе два убити и един ранен чакал.

Втората и третата гонка също дадоха резултат. В края на деня пред дружината имаше проснати две лисици и четири чакала. Не останах за следващия ден, защото ми предстоеше пътуване, но разбрах, че и той е бил успешен. Ще оставя на моя приятел Данчо (Мистър Калашников) да разкаже с повече подробности за този лов.

А от мен - наслука!

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани