lovec.bg - Начало
logo safari-logo
АЗ, КУРШУМЪТ

Разкази
time 14:57
АЗ, КУРШУМЪТ
11 Apr

Превод:

С благодарност към Соня АНДОНОВА

 

 

  Аз съм един куршум и нямам съвест. Ще се отнасяш към мен с уважение, защото веднага след като напусна цевтати губишконтрола над действията си. Веднага след като изляза, аз ще направя каквото исками ще подлежа само на законите на физиката.

 

  И следващия път, когато ме видиш, аз ще си върша работата, ще внеса в живота ти цялата гама от емоции, вариращи от удоволствие, радост и забавление и завършващи с гняв, болка, тъга и съжаление. 

  Използвай ме мъдро и разумно, защото мога да угася пламъка на живота на един владетелтолкова лесно, колкото и да зарадвам момчето на десет, поразило на хартия целта «в десетката

  За моето зачеване беше необходим горещ огън, но сега вече не съм парче разтопен метал и в това се крие есенцията на моята сила. Когато бях хвърлен в горещото олово, ти вече знаеше, че е опасно да се подценява силата на метално парченце с размери на нокът, напъхано в една гилза.

  Внимавай, тъй като с раждането ми аз ще измина пътя от люлката до гроба за едно мигване на окото. Аз няма да имам никакво детство, никакво юношество или зряла възраст - само полет, измерен в наносекунда, преди да си намеря постоянен дом. Ти трябва да си както майката, така и бащата, учителятсвещеникът, защото ти, именно ти ще ме поведеш в моя кратък житейски път. Аз съм само неодушевен предметбез сърце или съвест. След като горещите газове в цевта дадат старт на моето раждане, те ще ударят за сбогом и камбаната на смъртта ми.

  Аз няма да имам никакво детство, юношествоили зряла възраст. Мигновено раждане и миг на спокойствие за частица от секундата, носейки удоволствие или болка.

  Отговорността за моите действия почива на раменете ти. Ти си ме създал и напъхал в тесния сандък до моите братя – капсулата и барутатвоите верни слуги.

  Ако не си ме отливал и снарядявал, значи си ме купил, така както Форест Гъмп си е купил кутия шоколадови бонбони. Но за разлика от кутиятабонбони, с мен можеш да получиш това, което виждаш. 

  Аз съм запечатаната бутилка с духа. И след като духът бъде освободен от бутилката, трябва да знаеш това, което той е способен да направи, така че е най-добре да избереш разумно трите сижелания.

  Придобиването на оръжия и боеприпаси е последователност от действия. Едва ли някой си купува оръжие, защото има подходящитебоеприпаси. За тази цел обикновено се закупува втора или трета цев. Но като правило хората купуват оръжия, инструменти за почистване, шкафове за съхранение или калъфи дълго преди да мислят върху това какъв тип боеприпаси ще използват. След като похарчат цяло състояние за всички тези съоръжения, те отиват до местния оръжеен магазин и купуват за стотинки най-евтиния патрон или такъв от военните излишъци.Но тогава, когато пропуснеш целта, виновният” ще съм аз.

  Когато произведеш случаен изстрел, защото сизабравил да ме отстраниш от патронника, не се колебай да обвиниш мен.

  Когато пронизвам костите и мускулите, но не съм в състояние да извадя от строя целта, ти ме обвиняваш. Но когато поразиш целта, това е единствено заради уменията и майсторството ти, а аз съм забравен, използван и консумиран. Това е моят дял – неблагодарност и липса на уважение към мен, скромния куршум.

  Ти плати за боеприпасите и аз станах твоя собственост, но ти не ме притежаваш - твоята душа е в ръцете ми. Аз ще те създам или ще тепречупя в краткия си живот.

  Най-малката грешка от твоя страна и аз тезлепоставям пред приятелите ти.

  Най-малката липса на внимание при боравене с оръжието и ще отнемеш невинен живот. Ще рикоширам от предното стъкло, катарамата на колана или козирката на шапката въпреки увереността ти, че ще пробия всякакви прегради,и в същото време лесно ще преодолея стената на апартамента, за да прекъсна живота на беззащитно дете.

  Д-р Ман през целия си живот се опитваше да разбере защо невинаги се подчинявам на законите на външната балистика. Така и си отиде от този свят, без да е разгадал моята тайна. А ти продължаваш да пиеш алкохол и да пращаш куршуми във въздуха при всеки празничен повод - ето това, а не разбирането за физиката на полета ми може да промени живота ти завинаги.

  Можеш да прекарваш безкрайни часове в обсъждане на предимствата и недостатъците на моите скорост и производителност, но когато всичко е казано и направено, това престава да има значение. Истината е, че веднага след като изляза от цевта, ти вече не ме контролираш и аз също вече не отговарям за собствената си съдба.

  Затова следващия път, когато видиш един скромен, неизстрелян куршум, не забравяй, че без мен оръжието е безполезно като шпорите на петела. И веднага след като вляза в патронника,мога да бъда толкова опасен, колкото пиян шофьор зад волана, шофиращ в оживен трафик.

  Когато силата ми бъде освободена, са възможни само два изхода - радост и удовлетворение или бедствие и ужас. И това ще се случи за едномигване на окото, защото не притежавам детство,юношество или зряла възраст.

  Отнасяй се към мен с уважение, защото аз съм само един куршум и нямам съвест.

Автор: Луиз Авербъг
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани