lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ГЛИГАНЪТ НА КОЛЬО

Разкази
time 00:00
ГЛИГАНЪТ НА КОЛЬО
10 Apr

Балканът над село Валевци винаги е привличал ловците, защото големите запаси от дива свиня обещават чести срещи и много емоции.

Един от най-младите, но и от най-запалените ловци е Кольо. Той, кучето му и вярната му двуцевка винаги са готови за лов. Млад, лек и подвижен, почти винаги Кольо е гонач. Така вижда той лова. А един от най-желаните моменти за гонача е кучето му да намери глиган на легло. Това преживяване не се забравя.

 

В поредната трета за деня гонка Колето минаваше през гъсто обраслите дерета. С него вървяха три кучета, едното от които младия му дратхаар. Като принципен и грамотен ловец, Кольо бе заредил и двете цеви с бренекета. Неведнъж бе ставал свидетел (пък и ловците разказваха) на това колко пъти уцелените със сачми глигани побягват, за да не се видят повече. От друга страна почти винаги бренекетата сваляха едрите животни. Е, да, за да се стреля с цял куршум се изисква вярно око и здрава ръка, но пък ловецът трябва да изгради тези качества у себе си.

Кольо се спускаше към поредното дере, когато едно от кучетата пред него излая късо и настръхна. Под гъсто сплетените клони на един храст лежеше удобно в укритието си млад, три-четиригодишен глиган. Едрото му, добре охранено тяло вдъхваше респект, а късите, но остри като нож бивни загатваха какво може да се случи на всеки, който го обезпокои.

Миналата година Колето преживя подобна среща. Тогава глиганът също се взираше право в него и ловецът не посмя да стреля. Уж да не развали трофея, но само тези, които бяха изпитвали гнева на подобен противник, можеха да разберат колебанието му. Чак когато животното тръгна рязко да се отдалечава, двете цеви изригнаха огън. Късно! Глиганът се бе прикрил добре и гъстакът ги разделяше.

И ето, сега всичко се повтаряше. Малките очички на глигана се взираха решително в замръзналото, с насочено напред оръжие момче. Всеки момент звярът щеше да се втурне и да нарани някое от кучетата. Тогава ловецът съвсем нямаше да може да стреля. Колето преглътна, събра кураж и пусна първия куршум. Попадението бе достатъчно добро, но за всеки случай и другата цев изпрати послание.

Животното лежеше мъртво. Младежът, усетил тръпката от адреналина, постоя още няколко секунди на място, след което предпазливо доближи прасето. Това бе първият му глиган. Един продължителен период на подготовка и множество гонки, в които бе участвал още от невръстен, бе приключил с успех.

Честито, Коле! Наслука и занапред!

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Коментари
брой
257
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани