lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ТЕСТОВЕ НА ШОКОВЕ ЗА 12 КАЛИБЪР

Технически материали и тестове
time 14:15
ТЕСТОВЕ НА ШОКОВЕ ЗА 12 КАЛИБЪР
27 Sep

През първата седмица след откриването на ловния сезон възникнаха въпроси от млади ловци за използването на различните шокови стеснения на ловните пушки.

Екип от редакцията на „Български ЛОВЕЦЪ” проведе тестове с различни инвекторни втулки, или както накратко се наричат -  шокове.

Оръжието, боеприпасите, както и шоковете, ни бяха предоставени любезно и безвъзмездно от ВИП-стрелкови център, за което им благодарим.

 

 

Целта на тестовете бе да проверим:

 

  • Дали и до каква степен различните стеснения на началната скорост влияят на сачмения сноп?
  • Как съответните стеснения разпределят сачмите на дистанция 30 метра?
  • Измества ли се централната точка на попадението, когато се използват различни шокове?

 

ОРЪЖИЕТО

Оръжието, подбрано за теста, е ловен полуавтомат „Бенели - Винчи” .912 калибър. Боеприпасите са нарочно подбрани в ниския ценови клас – „РИО” номер 1, с тапа тип кече, без концентратор, за да се получи максимално разпръскване.

Освен оригиналния шок тип „цилиндър“, който идва в комплекта с оръжието, в теста ще участват 7 вида външни, произведени от „Джемини”.

 

ДИСТАНЦИЯТА

Дистанцията на стрелбата - 30 метра, е подбрана така, че да отговаря на средните дистанции - нито много дълга, нито много къса. С оригиналния шок, който не се поддава извън дулния срез, както и останалите, които са изнесени извън 700-милиметровата цев.

 

Първата интересна констатация бе, че независимо от вида на стеснението на муфата скоростта остава почти непроменена. Леко изключение прави най-отворената муфа, която е разтруб и е подходяща за скийт. При нея скоростта на сачмения сноп е средно 393 м/сек, докато при всички други тя е средно 382 м/сек. Дори при удължената със 100 мм муфа пълен  шок измерената скорост бе 380 м/сек. Най-ниска скорост показа шок със стеснение 0,75 или така нареченият модифициран цилиндър - 379 м/сек.

Отчитайки близките стойности, можем да приемем, че реално видът на стеснението е без значение за скоростта на сачмения сноп.

 

По втора и трета точка от нашето наблюдение помолихме за коментар инструктора по спортна стрелба Иван Мутафчиев.

Без да го информираме какво стеснение е използвано при стрелбата, той анализира разпределението, гъстотата и позицията на патерна сачми спрямо прицелната точка.

Тук е мястото да отбележим, че разрязахме един патрон номер 1 и преброихме сачмите в него. Те бяха точно 81 броя, с тегло 30 грама. Така лесно щяхме да анализираме какъв процент от тях са попаднали в мишената с размери 50х70 сантиметра.

За удобство на читателите към коментарите ще добавим и вида на стеснението на муфите.

 

Шок номер 1 - Оригинален цилиндър от комплекта на „Бенели”. Само две попадения в централния кръг на мишената. Разпръснати и неравномерно наситен патерн. В мишената има 24 бр. сачми.

 

Шок номер 2 - Удължена муфа на „Джемини” с дължина 100 мм над общата дължина на цевта. Това е едно от най-добре концентрираните в центъра на мишената попадения с максимален брой от 9 сачми в черния кръг с диаметър около 25 см.

 

Шок номер 3 - Екстра пълен шок. Централната точка на попадение е изместена нагоре с около 25 сантиметра.  Равномерно насищане. Групираността и концентрацията са много добри и в идеалния център от 25 см се побират 9 бр. сачми.

 

Шок номер 4 - Стеснение 0,75 . Изместване на средната точка на попадение с около 20 сантиметра нагоре спрямо центъра. Неравномерно насищане с големи прозорци между попаденията от около 15 до 18 сантиметра. В центъра има само една сачма.

 

Шок номер 5 -  Стеснение 0,5 - полушок. Това е една от добрите мишени. В центъра на мишената има 4 сачми. Като цяло са попаднали 42 сачми. Централната точка на попадението е изместена леко нагоре с около 15 сантиметра. Над 50 процента от снопа е поразил целта. Има тенденция за диагонално разположение на патерна (горе дясно - долу вляво).

 

Шок номер 6 - Стеснение 0,25 - подобрен цилиндър. Една от най-лошите мишени. Едва 20 сачми - 1/4 от целия сноп е попаднал в мишената.

 

Шок номер 7 - Стеснение 0. Цилиндър. Големи прозорци, разпръснат патерн.

 

Шок номер 8 - Разтруб - разширение. Модел „Скийт”. Едно от най-равномерно наситените полета. В центъра на мишената има 9 попадения. В цялата мишена има 25 попадения на относително равни дистанции едно от друго.

 

ИЗВОДИ:

1. Независимо от вида и стеснението на шоковата втулка скоростта на сачмения сноп остава почти непроменена. Това се отнася и за удължената с 10 см втулка. Единствено при скийтовата разширена тип разтруб втулка се забеляза малко по-висока (11м/сек) скорост, която е в параметрите на един процент.

 

2. Различните втулки имат разнородно влияние върху наситеността на снопа. При едно и също оръжие снопът бива равномерно и неравномерно наситен в зависимост от вида на шока и неговото стеснение.

 

3. Централната точка на попадение се променя в зависимост от вида, дължината и стеснението на шока. Тази промяна се проявява в най-вече в хоризонтална посока. Попаденията се качват и пропадат, но има тенденция и за незначително изместване по хоризонтала.

 

Няколко думи за оръжието „Бенели - Винчи”

Кръстено на великата личност, конструктор и творец - Леонардо да Винчи, това оръжие е образец за ергономичност, оригиналност и функционалност сред полуавтоматичните гладкоцевни оръжия.

Благодарение на добре балансирания приклад и допълнително поставените в него амортисьори от силикон, откатът е лесно поносим.

Прицелната линия се запазва след изстрел и позволява бързо повторно прихващане на целта и последващ изстрел.

Пушката се разглобява бързо и лесно за поддръжка, почистване и пренасяне, като за целта не са необходими никакви инструменти.

При интуитивно прицелване оръжието лесно повежда целта.

Вентилираната мерна планка позволява интензивна стрелба, без да се получава мираж над цевта.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани