lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ЛЕПЕНКАТА

Технически материали и тестове
time 13:19
ЛЕПЕНКАТА
29 Sep

Случвало ли ви се е да видите някой ловец, който е поставил лепенка (тиксо или скоч), с която да запушва отвора на цевта? Може би първата мисъл, която ви обзема, е, че така сериозно може да се увреди оръжието, а и самият ловец може да пострада. Дали тази лепенка няма да предизвика свръхналягане, което да пръсне цевта, затвора и цевната кутия и не само да повреди оръжието, но и да нарани околните?

 

Пътят на такава логика е основателен. Та колко ловни пушки са ставали на парчета от това, че дулото е било неволно запушено с кал, сняг или с нещо друго. На практика от едно и също действие получаваме различни резултати.

Когато в цевта са попаднали някакви обструкции от гореспоменатите, те създават тапа, която директно спира напредващия куршум. В случая с умишлено поставената лепенка се среща не с проектила (куршум или сачмен сноп), а с налягането на сгъстения въздух, който върви пред него. С приближаването към дулния срез обемът на въздуха намалява и съответно налягането се увеличава значително. Получава се ефектът на спринцовката, която е запушена. В един момент налягането е толкова голямо, че буквално издухва отвор с диаметъра на дулния срез през лепенката. За да се получи това и за да е безопасно за ловеца и околните, съответната лепенка е важно да е добре прилепнала към лицето на дулото. Ако лепенката е обхванала само частично отвора, възможно е газовете частично или изцяло да се проврат, при което преминаващия проектил да се допре до лепенката и това да повлияе на прецизността на изстрела.

Като стана дума за това, теорията си е теория, но тя трябва да бъде проверена на практика.

С изпитано прецизно оръжие, нулирано на дистанция 100 метра, проведохме следния тест.

Поставихме добре прилепнала лепенка на цевта и направихме изстрел, който попадна в центъра на мишената. Отново залепихме цевта и отново стреляхме. Потретихме опита, след което произведохме и два изстрела без да залепваме цевта. Резултатите бяха следните - и петте попадения бяха в центъра на мишената.  Това показва, че независимо от това дали е с или без лепенка, оръжието не променя своята средна точка на попадение и че залепването не се отразява на прецизността на оръжието.

В какви случаи се препоръчва поставянето на лепенка, която да затваря отвора на цевта?

Това са предимно лошите метеорологични условия: дъжд, сняг, пясък, както и придвижването през блата, зърнени култури, кални райони, ниви, заснежени райони. Обобщено казано, навсякъде, където има възможност нещо да попадне в цевта през дулото.

Разбира се, има и случаи, когато поставянето на лепенка е абсолютно недопустимо – например при всички оръжия, които имат дулни компенсатори.

Поставянето на лепенка е признак на сериозно отношение към оръжието  и метод да се предотврати замърсяването на цевта. Почти на всеки му се случвало да зарови цевта на оръжието си по време на лов я в снега, я в калта. После се търсят клечки, клонки  и шомполи за почистване и се губи ценно време. Опесъчаването е друг проблем, за който може и да не си дадем сметка, но когато куршумът премине през цев, в която има пясък, абразивните последствия са много неприятни.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани