lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ГЛАДКОЦЕВНИТЕ ПУШКИ „АТА“

Технически материали и тестове
time 11:39
ГЛАДКОЦЕВНИТЕ ПУШКИ „АТА“
16 Jul

Запознатите с гладкоцевните оръжия са наясно, че новите полуавтомати, произведени в Турция, предлагат отлично качество на достъпни цени. Ако преди механиката и качеството на цевите бяха приоритет за турските оръжейни производители, сега се застъпва и дизайнът и качеството на дървесината.

Тази година за пореден път млади ловци ще се влеят в редовете на ловните дружини. В редакцията получаваме много конкретни запитвания от хора, които искат да се сдобият с първото си ловно оръжие. Какво трябва да изискваме от едно гладкоцевно оръжие, така че да не бъдем разочаровани от резултатите по време на лов?

 

Едно от първите неща е оръжието да бъде маневрено, бързо и сигурно и удобно да намира рамото и да застава в позиция за стрелба, като сочи целта. Тук моят приятел оръжейника Илия Пешев е измислил дума, която обобщава всичко споменато до момента - оръжието да е ПРИКЛАДИСТО!

Как да разберем дали дадено оръжие ни е прикладисто?

1.

Избираме някаква цел, насочваме към нея позицията на тялото си, като петата на задния крак и пръстите на предния трябва да образуват права линия, сочеща към целта. След това затваряме очи, прикладваме и отваряме очите, за да видим накъде сочи оръжието. Ако то е в целта или близо до нея, значи е подходящо за нас.

Едно оръжие може да е удобно за един стрелец и неудобно за друг. Ето защо всеки трябва индивидуално да провери дали изискванията и анатомичните му особености съответстват на конкретната пушка. Някои фирми производители предлагат планки и допълнителни затилъци, чрез които може да се променят ъгълът и дължината на приклада.

 

2.Второто важно условие е оръжието да е надеждно. То не трябва да засича при нормална работа със стандартни патрони. Изключително важно е предпазителят да се включва и изключва отчетливо и да функционира.

 

3.Трето условие е при стрелба със сачми разпределението на снопа да е равномерно. Няма голяма полза от оръжие, което разхвърля сачмите, като на места попадат много концентрирано, а на други оставя големи прозорци в патерна.

 

4. Четвъртото условие е валидно за ловците, които ще използват оръжието и за дребен лов със сачми, и за едър лов с гладкоцевен куршум. Това, което е от изключителна важност, е попаденията и с двата типа боеприпаси да са в един сектор. Дали всеки ловец е проверил на хартия как бие оръжието му със сачми и с куршум? Ако не сте го направили, непременно проверете! Много често попаденията с куршум са на съвсем различно място от тези със сачмите. Дори гладкоцевни пушки от високия ценови сектор имат разнобой при употребата на сачми и куршум. Производителите препоръчват за стрелба с куршум да се използват специални слъгови цеви. Те обикновено са по-къси и често имат мерник и мушка, за разлика от цевите за стрелба със сачми, които имат само мушка.

 

Помолихме вносителите "АйЕсДи – България", които са изключителни представители на турската фирма «АТА», да ни предоставят за тестване два от моделите полуавтоматични пушки.

Има две основни системи за презареждане на ловните автомати.

Едната използва налягането на разширяващите се барутни газове, като ги отвежда към бутало, което е свързано със затвора. Под въздействието на тези газове затворът тръгва назад, закача изстреляната гилза с екстрактора и я изхвърля. На връщане подема нов патрон, който е постъпил от турболярния пълнител под цевта в асансьора на цевната кутия и го зарежда в патронника. Тази система се използва в модела „VENZA“ на фирмата „АТА“. Оръжието е с 710 мм цев в калибър 12/76. Това означава, че може да ползва магнум патрони с дължина на гилзата до 76 мм.

Другата система е инерционна. При нея вследствие на отката затворът започва своя ход назад. При презареждане на принципа на инерционния затвор някои производители използват техническо решение, което е въведено в тази област от „Бенели”. Това е въртящата се глава на затвора. Чрез нея се получава забавено отключване, което допринася за по-пълноценното използване на барутните газове. Точно такава система се използва в модела „NEO“ на „АТА“. Дължината на цевта е също 710 м, което се смята за стандарт при ловните автомати. Патронникът също е с размери 12/76.

Това, което ме впечатли, е красивият дървен приклад. Естествената шарка на фладера на дървесината придава изисканост и топлина. Финишът е перфектен. За по-голяма устойчивост на метеорологичните условия дървото е покрито с лак.

На цевната кутия е предвиден жлеб за монтаж на оптически прицел или бързомер. Ние се възползвахме от това и поставихме бързомер на фирмата „Трижикон”. С него проведохме стрелба с оловен куршум.

С бързомера попаденията бяха по-групирани, отколкото с оригиналната мушка.

Коя от двете системи - газоотводната или инерционната - е по-ефективна и надеждна? Факт е, че след няколко десетилетия работа и двете системи са доказали своята практичност. Ето защо не би трябвало видът на системата да е определящ избора.

 

Изпитанията се проведоха на дистанция 25 метра по мишени с размер 50х70 см.

Първоначално проверихме стрелбата с гладкоцевен куршум. И двете оръжия са със сменяеми муфи. Използвахме муфа тип „цилиндър“ - максимално отворена. Изборът на куршум бе отново на турски боеприпаси с класически оловен проектил, който донякъде наподобява хибрид между „Фостър” и „Уинчестър”. От предишни тестове установих, че въпреки ниската си себестойност този вид боеприпас работи много добре като прецизност.

 

Тестът за прецизност се проведе от двама стрелци от права позиция. Средната точка на попадения и при двете оръжия бе около центъра на мишената - в черния сектор с диаметър около 7-8 сантиметра при различните стрелци. Това е една изключително добра референция за оръжието.

Всеки от стрелците стреля по три изстрела в две мишени, за да се избегнат случайни съвпадения.

Изпитанията продължиха с патрони, снаредени със сачми номер „1” (в един патрон има 100 броя сачми). От дистанция 25 метра стреляхме по мишените с размер 50х70 см. С пушката с красивия дървен приклад, модел „Neo“, попаденията бяха 85 процента от наличните в патрона. Разпределението на патерна бе равномерно и леко изместено вдясно. Най-наситен бе централният сектор с около 20 попадения в кръг с 20 см.

При този модел прикладът е по-изправен спрямо осканалната линия на цевта и откатът е насочен предимно назад. Това дава възможност за много бърз последващ изстрел, без да се изпуска мерната точка.

С модела „Venza“, който е с черен полимерен приклад и презарежда на принципа на отвеждане на барутните газове, имаше 90 процента попадения от сачмения сноп. В централния 20-сантиметров сектор на мишената бяха попаднали 25 сачми (25 процента от снопа). Разпределението е равномерно и разположено почти централно, леко по-нагоре. Прикладът е удобен, като задтилъкът е ергономичен и съобразен със съвременните тенденции за бързо прикладване, без да закача в дрехите. Ъгълът на приклада спрямо осканалната линия на цевта е малко по-голям, отколкото при предишния модел, но пък това позволява по-бързо интуитивно прикладване. Откатът е насочен назад и леко нагоре, заради позицията на приклада.

 

Изводи:

Ловните оръжия на АТА, които тествахме, са съобразени с изискванията за безопасност и надеждност. В разработването им са заложени най-новите световни тенденции и технологии. Качеството на цевите и детайлите е отлично и това ще позволи продължителна експлоатация.

По време на изпитанията нямаше констатирани засечки.

Турболярните пълнители са ограничени според европейските норми на 2+1 патрона, но в зависимост от приложението (например за спорт) е възможно ограничителя да се премахне, при което оръжието побира 5+1 патрона.

И двата тестови модела отговарят на четирите важни условия, споменати в началото на статията.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
246
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани