lovec.bg - Начало
logo safari-logo
.300 RUM - визитка на калибър

Технически материали и тестове
time 01:13
.300 RUM - визитка на калибър
22 Sep

„По-високо, по-бързо, по-силно“ е олимпийското лого, което напълно може да се приложи при описанието на .300 „Ремингтън ултра магнум“. Всяка работа си иска инструмента и в случая инструментът е много специфичен. Този боеприпас влиза в продажба през 1999 година.

 

Гилзата на .300 РУМ е базирана на добре известната на африканските ловци .404 „Джефри“. Раменете на .300 РУМ са скосени под ъгъл от 30 градуса, което по съвременните стандарти е отправна точка за добра прецизност на муницията.

Капацитетът на гилзата е с около 20 процента по-голям от този на .300 „Уинчестър магнум“. Това обяснява и по-високата начална скорост, както и това, че изгаря и износва цевите по-бързо. Обяснимо е, че откатът е чувствително по-голям, отколкото на .300 „Уинчестър магнум“. Повечето ловци и стрелци, които използват този калибър предпочитат цевите на техните оръжия да са снабдени с дулен компенсатор за погасяване на част от отката.

Зад създаването на .300 РУМ стои една интересна концепция - един калибър, едно оръжие, три различни по скорост боеприпаса, които при това имат обща точка на попадение.

Още докато правят изпитания за прецизност, „Ремингтън“ се натъкват на една интересна ситуация. При няколко различни начина на снаредяване, получавайки скорости, сходни с тези на .30-06 Спрингфийлд, и други, близки до .300 „Уинчестър магнум», се получава отлично групиране на попаденията, които на дистанция от 100 метра имат почти същата точка на попадение като на максимално снаредения патрон на .300 РУМ. Така се създава триадата от различни по скорост групи боеприпаси, които могат да се използват в зависимост от случая, когато максималната мощност не е желателна.

Вероятно тази идея е добра, но за какво му е на един стрелец да си купува .300 РУМ, ако ще извлича от него потенциала едва на 30-06? Аз лично не намирам логика в това и ако някой я намери, ще ми е любопитно да я чуя.

Докато правех справки, попаднах на интересни изказвания на ловци, които твърдяха колко добре са убили лос или гризли с 168-грейнов куршум, излитащ със скорост 945 м/сек. В този момент направо ми идваше да закрещя: „Та .300 РУМ постига с лекота същата скорост със 190-грейнов куршум и бъдете сигурни, че ефектът от него ще е значително по-голям!“. Това е елементарна физика и математика за 6-ти клас.

Потенциалът на този калибър не се състои в това, че може да развие супервисока скорост с лек куршум, а точно в обратното: може да изхвърли максимално тежък за калибъра проектил от 220 грейна със скоростта, която .300 „Уинчестър магнум“ едвам достига със 190-грейнов куршум.

Както се досещате, тежките куршуми имат няколко предимства спрямо по-леките:

  1. По-висок БК /балистичен коефициент/. Той позволява по-дълго запазване на скоростта, съответно по-малък спад в траекторията и по-слабо влияние от страничния вятър.
  2. Повече изместване на плазма, т.е. по-високо ниво на хидростатичния шок.
  3. Тежкият куршум носи повече енергия и инерция, което му позволява по-дълбоко проникване в животното или каквато е там целта.

 

Ако направим едно сравнение на два различни като тегло куршума, изстреляни с еднаква скорост от оръжия с еднакъв диаметър на цевта, но с различна гилза - каквито са .300 „Уинчестър магнум“ и .300 РУМ - нагледно ще разберете разликите в двата калибъра.

Ако снаредим 185-грейнов куршум „Berger VLD“ в .300 „Уин. маг.“, с начална скорост 900 м/сек., на 1000 метра той ще има спад в траекторията 828 сантиметра и ще носи енергия 1218 джаула.

При същата скорост от 900 м/сек .300 РУМ може да избута 210-грейновия „Berger VLD“ с лекота. Тогава спадът в траекторията на 1000 метра ще е 760 см (с 68 сантиметра по-малко) а енергията, която носи, е 1705 джаула (с почти 500 джаула повече). Ето това на практика е разликата между стандартния магнум и ултрамагнума. За някои може да е малко, за други много, но такива са фактите.

Боеприпаси от този вид се препоръчва да са снаредяват с максимално бавногорящи барути, за да се извлече максималната скорост от тежките проектили.

Като точност .300 РУМ има отличен потенциал, а гилзата е със съвременна конструкция и без външен магнум пръстен.

 

Заключение

Ако вашата цел е да ловувате или да поразявате цели на големи дистанции, вие се нуждаете от потентен боеприпас, който може да закара тежък за калибъра куршум с висок балистичен коефициент максимално бързо до целта. Това определено може да бъде .300 РУМ. Въпросът е дали сте готови да понесете отката на оръжието и дали наистина смятате да ловувате на чак толкова дълги дистанции?

Имайте предвид, че животът на цевта е едва около 1500 изстрела и след това ще се наложи да я смените, ако прецизността е от значение за вас.

.300 РУМ отвори нов стандарт и бе приет с отворени обятия от много ловци и стрелци, част от които просто задоволяват своето любопитство, а другите наистина ценят потенциала и мощта му.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани