lovec.bg - Начало
logo safari-logo
КЪСИТЕ МАГНУМИ

Технически материали и тестове
time 11:07
КЪСИТЕ МАГНУМИ
12 Apr

Тенденцията да се правят патрони с къси гилзи е на мода от 40-те години на миналия век, когато например са изобретили .308 Уинчестър с цел да се замени с 30-06 Спрингфийлд. Гилзата на .308 пък създала на свой ред цяло семейство други калибри - от диаметър 6 мм (.243) до 9 мм (.358).


Неотдавна Ремингтън пуснаха два „къси“ магнума, а именно .350 Ремингтън Магнум и 6.5 Ремингтън Магнум. Вярно е, че не подпалиха оръжейния пазар с тези продукти, но за сметка на това, когато Уинчестър въведоха калибрите от серия WSM (Winchester Short Magnum), играта се промени и калибрите „short magnum“, изискващи къс ход на затвора на карабината, достигнаха възможностите на стандартните магнум калибри.
За релоудърите е добре да се насочат към барутите с топчеста форма, като например Hodgdon H380 или Winchester 748, тъй като с тях се постигат по-добри резултати от гледна точка на скорост и прецизност. Отгоре на всичко се наместват по-добре в компактната гилза и не се получава компресиран заряд, който обикновено докарва проблеми от нищото - като трън в петата.

Например, ако използвате средно дълъг 210-грейнов куршум Scirocco II на Swift в калибър .338 Federal (стандартен магнум), трябва да компресирате заряда на 115% от капацитета на гилзата с някои барути, за да постигнете нормални скорости. Но за разликата от скоростите този компрес не е нормален. Компресирането води до свръхналягане, а това от своя страна знаем до какво води – издуване, взрив, цепене или пръскане на гилзите, а понякога и по-лошо – раздуване на патронника, „цъфване“ на цевите и т.н.

Също така се ориентирайте към „flat base“ куршумите, сиреч с по-малък балистичен коефициент. Те държат теглото си в средата и предната част на проектила, а отдолу има достатъчно място за барута. Това е един от недостатъците на късите магнум гилзи.
„Short magnum“-ите се предлагат в много разновидности откъм снаредяване. Единствените „проблемни“ патрони са тези, които споменахме преди малко – с дълги, тежки за диаметъра си куршуми, напълнени с максимално много барут. Откатът и износването на цевите са по-големи, когато се ползва такъв тип боеприпас.

Изключително бърз и прецизен калибър от скъсените магнум калибри е .270 WSM. Препоръчван е от много ловци, които ловуват едър дивеч на средни до големи дистанции. Подходящ барут за него е Reloader-17 на фирмата „Alliant Powder“. .300 WSM пък предпочита „гориво“ от типа на IMR4350, Reloader-19 и Accurate Mag Pro.
За калибрите като .300 и .338 Ruger Compact Magnum пък е много трудно да се намери подходящ лоуд.

Веднъж обаче направите ли идеалния патрон, няма да имате грижи относно климатичните условия, тъй като всичките барути, които са подходящи за тези калибри, са термостабилни. Според специалисти, последните два изредени калибъра ще са с нас само през това десетилетие. Никоя фирма производител на боеприпаси не произвежда амуниции за тях. Само и единствено самоснаредяването ги пази „живи“.
Има хора, които предпочитат стандартните магнум калибри с дължина на гилзата на 30-06. Други пък харесват по-късите гилзи. Всеки сам прави своя избора, но ако някога решите да си взимате „късак“ или се двоумите, се надяваме тази статия да ви е била от полза.

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Коментари
брой
246
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани