lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ТЕСТОВЕ НА НОВИЯ „МАНЛИХЕР ЩАЕР“

Технически материали и тестове
time 23:00
ТЕСТОВЕ НА НОВИЯ „МАНЛИХЕР ЩАЕР“
12 May

Снимки: Авторът

     Още когато разбрах, че ще тествам новата разработка на Steyr-Mannlicher, знаех, че без съмнение оръжието ще се справи на ниво. Никога не е имало спор за качеството на продуктите на тази марка. Все пак ми беше интересно с какво новият модел CL II SX превъзхожда стария Pro Hunter, който вече е спрян от производство.

     От оръжеен магазин „Армада“ ми предоставиха възможността да се уверя сам. Като техен представител дойде Любо Димитров, който се беше постарал грижливо да монтира на Пикатини релсата и да нивелира оптиката на „Minox ZE 5i“ със скала #4. Стъпката на оптичното й варио е 5-кратно – от 2 до 10, а диаметърът на предната леща – 50 мм. Лещата е направена от Schott стъкло, а всички детайли са произведени в Германия. Един клик на барабаните за корекция отговаря на 1 см на 100 метра. Те са с предпазни капачки, но са директни и се въртят изключително плавно. Оптиката разполага с безстепенна дневна и нощна подсветка с режим за автоматично изключване. Гаранцията е 30-годишна, пълна, включително и на електрониката.

     Карабината, която донесе Любо на стрелбището, е в калибър .308 Winchester със скъсения вариант на цевта - 50,8 см. За разлика от стария модел „Pro Hunter“, който беше със стандартна дължина на цевта 60 см и дебелина 15,5 мм, при „CL II SX Mountain“ стандартната дължина е 55,8 см, а дебелината е 17 мм.

 

     В дулната фаска също има разлика. Старият модел беше със стандартна, а при „CL II SX“ е мачова.

     Най-забележимата разлика е в приклада, който е полимерен, с интегрирано шаси от полиран алуминий. Премахната е опцията за промяна на дължината на приклада чрез добавяне или премахване на задтилъци. За сметка на това новият е с бединг система, каквато „Pro Hunter“ нямаше.

     Подобрените механични мерници също не трябва да бъдат пренебрегнати. Сега са много интуитивни и с фиброоптични влакна.

     Измерих теглото на стандартния спусък и на „Шнелер“-а. Първият даде тежест на натиска 2.280 грама, а „Шнелер“-ът очаквано беше измерен на 214 грама.


     За тестовете бяха необходими и патрони, разбира се. Любо донесе „Impala” с тегло на куршума 130 грейна (8.4 грама) с начална скорост 935 м/с и „Geco Express” 165 грейна (10.7 грама), а аз бях взел няколко патрона по „домашна рецепта“ със 155-грейнов (10-грамов) мачов куршум и начална скорост 830 м/с.

     След колимацията направих 3 групи по 5 изстрела, но на последната серия цевта загря и я оставих да почине 5 минути. Последваха 6 изстрела от Любо, които бяха събрани прилично добре.

     Факторът, по който оценявам дали едно оръжие е добро или не, е това дали бих си купил и ползвал такова. Да, прикладът и ръкохватката ми паснаха идеално; и да, оръжието определено е достатъчно надеждно и прецизно за лов.

     Цената му определено не е висока за качеството, което предлага.

     Благодаря на оръжеен магазин „Армада Понтика“ от името на редакцията на „Български ЛОВЕЦЪ“ за възможността да тествам техния продукт и да опиша впечатленията си относно него.
За актуални цени проверете на http://www.armadapontica.com !

     Наслука!

Автор: Любомир Атанасов
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани