lovec.bg - Начало
logo safari-logo
10 ВАЖНИ ЕЛЕМЕНТА ОТ ЕКИПИРОВКАТА ЗА СРЪНДАШКИ ЛОВ

Технически материали и тестове
time 17:35
10 ВАЖНИ ЕЛЕМЕНТА ОТ ЕКИПИРОВКАТА ЗА СРЪНДАШКИ ЛОВ
15 Jun

В началото на май се открива един от най-приятните и същевременно достъпни видове индивидуален лов - този на сръндаци. По определение се разрешава отстрелът на мъжки сръндаци.

     Началото на сезона е важен период, защото тогава се провежда селекцията на мъжките екземпляри. По време на тази селекция трябва да се направи задълбочено наблюдение върху мъжките екземпляри. Тези индивиди, които са с лоши трофейни заложби, болни, сакати или престарели, е добре да бъдат извадени, за да не участват в процеса на размножаване. По този начин ловците осигуряват предимство на перспективните животни да оставят гена си. Ето това е една пряка намеса на човек в природата и е от критична важност да се подходи с разбиране, компетентност и детайлно наблюдение.

 

     За много ловци това е началото на трофейния лов, но реално такъв не се препоръчва да се провежда до започване на сватбуването, което в различните райони на България варира в зависимост от климата, надморската височина и урбанизацията на района. При направени запитвания към ловните водачи в някои от нашите елитни стопанства отговорите сочат, че се оформят два основни периода на същинско сватбуване. Първият е характерен за по-топлите и равнинните места в низините – след 20 юли. Вторият период се отнася за по-високите, предимно планински части, където сватбуването започва в началото на август. В някои територии то продължава активно едва около седмица, докато в други може да е 20 дни. 

     Независимо в какъв район ще предпочетете да ловувате, оборудването, с което трябва да се подготвите, до голяма степен може да наклони везните на успеха във ваша полза.

     Ето някои от нещата, които могат да ви бъдат полезни.

 

1. Обувки

     Винаги съм смятал, че добрата обувка е от основно значение за всяка ловна експедиция. За разлика от преди 20 години днес има огромен избор на качествени обувки по ловните и спортните магазини. Макар през май климата да се затопля, не бива да забравяме, че най-големи шансове за среща със сръндаците имаме рано сутрин при изгрев слънце и привечер около залез. Сутрин времето все още е хладно, а росата по тревата може да направи деня ви много неприятен.

     Ето защо препоръчвам удобни боти с височина около глезена, които имат качествена мембрана, не позволяваща на влагата да прониква, но и същевременно допринасяща за излизането на потта навън. За предпочитане е подметката да е с умерена твърдост, защото твърде меките подметки, както и прекалено коравите, изморяват. Меките не стабилизират добре ходилото, а твърдите не позволяват то да се сгъва достатъчно и натоварват много предната част на подбедрицата и прасеца. Същото правят и прекалено високите боти, като те същевременно запарват в по-топлите дни. Тъкмо заради всичките тези условия дължината на ботите е добре да бъде около нивото на глезена.

     Като допълнителна екстра към обувките горещо препоръчвам употребата на гети. Те ви спестяват попадането на бодилчета, тревички, пясък и дребни, но много противни камъчета в обувките и предпазват панталона от намокряне.

 

2. Бинокъл

     Говорим за наблюдение, определяне на здравословно състояние, възраст, качество на трофея, но как бихме могли да направим това? Може би да запишем час за преглед на всички сръндаци в района? Едва ли можем да очакваме голяма отзивчивост от тяхна страна.J

     Наблюдението е свързано с добра видимост от страна на ловеца и отлична маскировка. (Това ще го засегнем по-нататък в текста.)

     Бинокълът е най-добрият помощник на ловеца на трофеи и лесничея. Но какво ни е необходимо? Много трудно може да се дефинира (определи) качеството на трофея на разстояние, по-голямо от 200 метра, пък дори и с най-качествения бинокъл. С далекогледни тръби с увеличение от 20 до 60 пъти при отлични метеорологични условия разстоянието може да бъде и по-голямо, но това ни ангажира с носене на стативи и тежки оптични системи. Подобно оборудване ни прави по-тромави и трудноподвижни. Ето защо оптималното устройство за наблюдение си остава бинокълът. С увеличение между 8 и 10 пъти и предни лещи от 30 до 56 мм имаме достатъчно добри параметри, ако лещите са качествени. Разбира се, колкото по-скъп е съответният бинокъл, толкова очакванията да е по-качествен са основателни.

     Много ловци смятат, че качествения оптичен прицел заменя ако не напълно, то поне до голяма степен бинокъла, но допускат голяма грешка. На първо място прицелът ни позволява да виждаме само с едното око, докато с бинокъла наблюдаваме и с двете, което прави възприятието по-пълно и по-точно.

     Друг елемент при наблюдението с оптически прицел е умората, която бързо превзема ловеца, докато държи оръжието насочено. Едно е да поддържаш теглото на бинокъл, а съвсем различно е това на цялото оръжие и оптическия прицел върху него.

     Факт е, че бинокълът няма заместник.

 

3. Облекло и камуфлаж

     В личен план смятам едноцветните ловни дрехи за по-естетични и стилни, но ако има необходимо приложение на камуфлажа, сръндашкият лов е едно такова. Камуфлажните шарки са претърпели големи промени през годините. От грозни петна камуфлажът се превърна в мода и то не само за ловци и военни от спецчастите, но и в урбанизираното ежедневие, като в това число и за дамите. Нашият поглед към него е чисто практически.

     Основното качесто на камуфлажа по време на лов е да размие силуета и да разчупи линията на ловеца, за да го слее с околната среда. През последните години много компании пуснаха нови патерни, включително и дигитални, които максимално добре се справят с тази задача. Не можем да подминем патерни като тези на “Ръйл три”, “Моузи оук”, “Ситка”, “Оптифейд” и някои от разработките на българската фирма “Хилман”, съобразени конкретно с флората у нас. Избор голям - за всеки джоб и всеки вкус. Друг подход е триизмерният камуфлаж тип мрежа с веещи се листа, който се поставя над основните дрехи.

     Запомнете, че камуфлажът може да ви прикрие само ако сте неподвижни. Няма маскировка, която да ви направи напълно невидими, ако се движите. Добре е ако се придържате към сенките. Така лекото движение остава незабелязано.

 

4. Щека, двунота, тринога

     Понякога, особено в равнинните райони, срещата ни със сръндаците се осъществява във високи треви и храсти. Ловецът често няма друга опора освен тази, която носи със себе си. Опората не се използва само за оръжието, но също така е безценна за подпиране и на бинокъла. По време на преход тя влиза в услуга и като тояга за ходене, преодоляване на препятствия и проверка на почвата. След отстрел на дивеча опората може да се ползва за докосване на окото на отстреляното животно, за да се провери за реакция. Не на последно място през май са се разбудили всички пълзящи твари и опората може доста добре да послужи за отстраняване на змии, бодливи храсти и други дребни препятствия.

     Кой е най-удобният модел и конфигурация? Със сигурност най-удобна за ходене и носене е единичната щека, но като опора за стрелба най-добра е триногата. Сред съвременните материали има много здрави и леки такива, например дурал и карбон, които позволяват, без да се напрягаме много, да носим триноги. Дори и саморъчно направените от бамбукови или изсъхнали лескови пръчки, привързани с ластик, не са кой знае колко тежки, но ни дават стабилност, за която с щеката не можем и да мечтаем. Двуногата също е добър вариант и работи успешно в много ситуации. Дори и единичната тояжка с чатал обаче е по-добра, отколкото липсата на такава.

 

5. Талк

     Понякога нещата са елементарно прости или просто елементарни - не съм сигурен кое е по-правилно в случая, когато става дума за талка. Затова ще си послужа със следния пример и ще избегна играта на думи.

     Ранна майска утрин. Росата огъва стръковете трева. Първите слънчеви лъчи огряват върховете на дърветата. Сенките в началото на гората крият множество изненади. Ето една от тях - величествен трофеен сръндак на изстрелно разстояние излиза от гората.

     Ловецът оставя бинокъла да увисне на врата му и поставя оръжието върху походната тринога. Пълно безветрие. В този момент сръндакът подскача като ужилен и потъва в сенките, за да не бъде видян повече. Какво, по дяволите, се случи?!

     Да се върнем малко назад. Безветрие? Няма такова нещо! Има недоловимо слаба посока на вятъра, но и най-слабият и неуловим за нас повей е достатъчен, за да занесе някоя и друга молекула от миризмата ни до чувствителното носле на сръндака и да ни злепостави. Помнете думите на един мой приятел професионален ловец от Африка: „Той (в случая сръндакът) не е станал стар, бидейки глупав!“

     Малко шишенце с талк от аптеката може да ни даде пълноценна картина за движението на въздуха. При издебване това е незаменимо предимство, за да определим посоката на подхода си, както и позицията си при варда.

 

6. Репелент

     С пролетно-лятното събуждане на природата освен влечугите излизат от хибернация и започват да се грижат активно за своята прехрана всякакви буболечки, мухи, комари и, разбира се, кърлежи. Последните две от тази категория можаг да бъдат не само досадни, но и опасни за здравето. Ето защо е добре преди излет да се напръскаме с репелент против комари и кърлежи. Напръскването трябва да е директно върху кожата, но след като облечем ловните дрехи, ви препоръчвам да направите повторно такова около гетите, шапката и ръкавиците. Ръкавиците ли?...

 

7. Ръкавици

     Какви ръкавици?! Все пак сръндашкият лов започва през май! Да, в случая една от основните функции на ръкавиците да предпазват от студ не е приоритет, въпреки че рано сутрин, пък и привечер, когато излезе вятър, ще се радвате, ако разполагате с един чифт. Добре е това да са тънки ръкавици, които да ви позволяват да манипулирате лесно и удобно с оръжието, бинокъла и звуковата примамка. Полезното приложение на ръкавицата тук е, че цветът на човешката кожа е особен и лесно различим сред околната среда. Доказано е, че независимо от цвета на облеклото  най-забележимите части са лицето и ръцете на белия чвек. Допълнителен бонус, който получаваме от употребата на ръкавици, е, че не оставяме следи от пот по оръжието, които впоследствие прерастват в ръжда по металните части, както и че не си цапаме ръцете при носене на убитото животно и когато дойде време за обяд, по-лесно се почистваме.

 

8. Свирка

     Ловът на сръндаци се провежда предимно чрез издебване по предварително набелязани места, тъй като тези животни са силно териториални. Най-емоционален лично за мен си остава ловът чрез позоваване със звукова примамка. Този метод е приложим в периода на  сватбуването към края на юли-началото на август, но това не изключва възможността, имитирайки малко сърне или женска, която издава контактен звук, да предизвикаме любопитството на мъжкаря и през останалата част от сезона. Естествено, по време на сватбуването позоваването е най-резултатно. Имитацията със звукова примамка съдържа три основни елемента:

  • контактен звук, характерен с къс, рязък тон;
  • призоваване – къс, единичен звук с лека извивка;
  • врещене - този звук издава женската по време на полов акт.

     Дочут от доминиращия в района сръндак, последният звук направо го кара да полудее от ревност, защото го кара да смята, че вероятно друг мъжки се заиграва с принадлежащите му сърни. Реакцията е бурна и мъжкарят буквално връхлита по посока на звука. Много често не само сръндакът, но и ловецът остават изненадани от близката среща.

     Изобилстват множество звукови примамки и не бих се ангажирал с определени модели, но това, което препоръчвам, е преди да започнете да възпроизвеждате звуци да се зеслушате и да се помъчите да настроите вашия инструмент до това, което чувате от оригинала. Така шансовете ви за успех ще са многократно по-големи.

 

9. Раница

     Логично е цялото това оборудване да има своето място. Малка еднодневна раница, която да може да побере всичко споменато - както и още фенерче, парашутна корда или сезал около 4-5 метра, найлонови чували, комбинирано ножче, храна и вода за деня, яке (когато стане студено), резервни боеприпаси, GPS и други дребни полезни неща - е необходимост. Презрамките ѝ трябва да са удобни, но не много обемисти, за да може да се прикладва оръжието, без тя да се сваля. Освен това раницата може да се използва за сядане, както и за опора от легнало положение при стрелба, ако теренът го налага.

 

10. Карабина.

     Накъде буз пушка? В недотам близкото минало голяма част от лова на сръндак се извършваше с гладкоцевно оръжие. Сигурен съм, че и сега една част предимно от по-старите ловци не са изменили на тази своя привичка. Значително повече шансове за надежден отстрел обаче предлага нарезното оръжие.

     Сам по себе си сръндакът не е много устойчиво на раняване животинче. Кожата му е тънка, теглото и мускулната маса – малки, и не е необходимо калибърът, който се използва, да е мощен.  Всичко от порядъка на .222 Ремингтън, .223 Ремингтън, 22-250 Ремингтън, 5,6х50R, .243 Уинчестър, 6,5х55 и по-нагоре е подходящо за отстрел на този дивеч.

     Самата карабина е добре да бъде лека. Може би перфектното оръжие за целта е еднозарядна чупеща се карабина или олекотена болтова карабина с карбонов приклад. Идеята е ловецът да направи една приятна разходка, необременен от товар.

     Добър оптически мерник е важен за точното изпълнение на изстрела. Тъй като е възможно изстрелът да се направи преди изгрев или след залез слънце, добре е прицелът да е с предна леща поне 42 мм и увеличение не по-малко от 6 пъти. Варио оптика с параметри 1,5-6х42, 2-12х50 или 3-12х50 са отличен избор. Нека ловците не се изкушават да стрелят на максимално увеличение, за да имат по-голямо зрително поле и да следят общата картина. Увеличение от 6 пъти е напълно достатъчно за прецизен изстрел на дистанция до 200 метра.

     Уважаеми колеги, пожелаваме ви един успешен ловен сезон и нека не забравяме, че ловът е и разходката и приятната компания, а не само трофеят.

     Наслука!

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани