lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ПРАВИЛНАТА ЛОВНА КАРАБИНА

Технически материали и тестове
time 17:56
ПРАВИЛНАТА ЛОВНА КАРАБИНА
16 Jul

Постоянно получавам запитвания от приятели, познати и непознати каква карабина да си закупят, коя е най-хубавата пушка, коя е най-качествената за цената си и други въпроси от подобно естество. Когато получа подобно запитване от тях, моментално ги засипвам с куп въпроси, на които понякога самите те не знаят отговорите. Идеята ми е да разбера за какво смятат да използват оръжието. Най-хубавата карабина за моето телосложение, нужди и око може изобщо да не пасне на друг човек, който търси своята пушка.
В този материал ще опиша по точки най-важните обстоятелства, за които е добре да се замисли човек и да се съобрази с тях, когато си избира карабина за лов.

   1. БЮДЖЕТ
   Тук няма нужда от много пояснения. Различните хора имат различни възможности и, за щастие, в днешно време множество фирми произвеждат оръжия в ниския, средния и високия клас. Единственият ми съвет е при ограничени финанси да не се „изхвърляте“ с карабина, ако смятате да й монтирате допълнителни мерни прибори, което се случва в по-голямата част от случаите. Дори бих препоръчал да заложите на по-качествен монтаж и прицел и на по-нискобюджетна карабина, защото със сигурност ще постигнете по-високи резултати в стрелбата.

   2. ЦЕЛ И КАЛИБЪР
   Все още няма измислена пушка или калибър, който да е идеален за всякакъв лов. Ще цитирам онзи неизвестен майстор, който казал, че за всяка работа си има инструмент. Може да прекопаете нивата с градинската мотичка, но ще е по-лесно, ако вземете трактор. Макар че може да вкарате трактора в двора си, ще стане мазало и вероятно ще ви се отвори доста повече работа, отколкото ако бяхте обърнали четвърт декар с правата лопата. Дотук със земеделието и градинарството.
   Много е важно да знаете за какъв лов ще използвате новата си карабина, за да изчистите концепцията за системата и калибъра на оръжието. Това включва терена, в който ще ловувате, разстоянията, които ще изминавате пеша, носейки оръжието на гръб или в ръка, ситуациите и максималните дистанции за стрелба, най-големият и най-малкият вид дивеч, по който ще се налага да стреляте (ако разликата е голяма, е несериозно и непрофесионално да ползвате само един калибър, който да „се справя“ с всичко) и, разбира се, от изключителна важност са физическите ви възможности и данни.

   Постоянно чувам мнения как не калибърът, а задприкладното устройство е важно. Разбира се, стрелецът винаги е по-важният фактор, но мога да се обзаложа с всеки един специалист, че при двама еднакво добри стрелци в еднаква ситуация, използващи подходящ и неподходящ за целта калибър, развоят на събитията ще бъде различен. Направо ме побиват тръпки от подобни твърдения, представяйки си как срещу мен тича разярен глиган, а аз държа в треперещите си ръце някоя малокалибрена карабина, с която бих бил съвсем сигурен, че ще сваля животното на място, ако го бях срещнал спокойно и имах необходимото време и добра опора. Преценете с какви животни се срещате редовно, какви са максималните дистанции за стрелба и ако не сте фенове на големите калибри, изберете здравословния минимум.

   3. ПРИКЛАДИМОСТ И БАЛАНС
   Факторът, който слагам на първо място при избора на оръжие, е прикладимостта. След като сте се насочили към подходящата за вас система на работа на пушката, сигурно ще искате да видите и да хванете в ръце различни модели и да разберете кои ви пасват. На повечето хора, които имат дори минимален опит в стрелбата, без да се замислят, им идва естествено да проверят.

   Гледали сте новия каталог на любимата ви марка, отивате в магазина и виждате пушката на витрината. По характеристики сякаш е правена за вас, очите ви остават в нея, защото на живо изглежда още по-добре. Продавачът ви я дава, за да прикладвате, но когато го направите, усещате, че нещо не е както трябва да бъде. Оръжието просто не ви „ляга“. В тази ситуация не бива да взимате прибързаното решение да купувате този продукт само защото е с отлични спецификации, другите го хвалят и ви харесва на външен вид. Задължително пробвайте баланса на оръжието с монтиран прицел и аксесоари, с които смятате да го оборудвате, за да разберете дали ще ви е удобна стрелбата от ръка или от опора в екстремна ситуация.

   4. ЗАТВОРНА ГРУПА И УСМ
   Лекотата и дължината на хода на затвора, независимо дали карабината е полуавтоматична или болтова, са непроменливи фактори, на които също трябва да обърнем внимание. Дължината на хода на затвора е от изключителна важност за скоростта на стрелбата. При по-опитните стрелци се усеща значителна разлика. Това и е една от причините те да ползват по-малки калибри с по-къса гилза, освен по-слабия откат, позволяващ по-бързо възстановяване след изстрела и това, че разчитат достатъчно на прецизността си. Лекият или т. нар. „мазен“ затвор пък е нещо незаменимо при бързата стрелба с болтова пушка, което се усеща не само от опитните стрелци.
   УСМ (ударно-спускателният механизъм) включва предпазител, ударник, бойна пружина, игла, спусък и др. В случая при избора на карабина за лов трябва да обърнем внимание на вида, теглото и хода на спусъка, както и на местоположението и вида на предпазителя. Много хора обичат спусъкът да има празен ход (т. нар. тактически), други харесват директен спусък, трети пък държат да има и допълнително олекотяване от типа „Шнелер“ или „Щекер“. За да се активира „Шнелер“-а, спусъкът се избутва напред, а при системата „Щекер“ има два спусъка в скобата – единият натяга „лекия спусък“, а с другия се произвежда изстрел.
   Относно предпазителите има стотици концепции, затова всеки трябва да пробва основните и най-разпространени и сам да прецени коя би му била най-удобна в ловна ситуация.

   5. КАЧЕСТВО И ДИЗАЙН
   Тук идва моментът, в който трябва да се поинтересуваме за качеството на стоманата, от която се правят цевите, както и якостта на полимера (на приклада, пълнителя, края на затвора и т.н.), доработката на дулните фаски, издръжливостта на различните детайли, финишът (доработката по детайлите за чисто по-добра визия и по-приятен допир).

   Дали прикладът да е дървен или полимерен си е изцяло до лично предпочитание, но със сигурност полимерният ще търпи повече в „бойна“ обстановка. Има фирми, които са се доказали с качествените си продукти и държат високи цени, други, които са се доказали с дефектите си, и такива, на които тепърва им предстои да се докажат и са на народни цени. Ако една карабина изпълни всичките горепосочени изисквания, не виждам причина да не рискувате.
   Доста пъти съм чувал крилатата фраза „Няма пушка да не мери и жена да не изневери, стига да си майстора намери!”, с която съм съгласен, но това, което мога да добавя за пушката, е, че зависи от критериите на майстора.

   Успех и наслука!
 

Автор: Любомир Атанасов
Галерия снимки
Коментари
брой
224
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани