lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Как да си почистим пушката?

Технически материали и тестове
time 17:24
Как да си почистим пушката?
30 Oct

ВЪПРОС:

Здравейте,

от форума никой колега не ми отговори и реших да се обърна към вас за малко знания.

Вчера си прострелях карабината и се питам дали трябва да обработя цевта по някакъв начин и на колко често след всяка стрелба? Как?

Забелязвам определено нехайство и незаинтересованост от колеги във форума и не само относно хигиената и смазването на оръжията като цяло

Благодаря предварително и поздрави от Разград!

Тодор“

 

ОТГОВОР:

Здравейте, Тодор,

Да, всички обичаме да стреляме по мишени, животни, някои дори във въздуха, но дойде ли време и ние да служим на оръжието, настава голямо скатаване и отлагане.

Хигиената на оръжието е ключов елемент за правилното му функциониране, както и за поддържането на точността. За оптимална прецизност най-голямо влияние има отношението към цевта.

Има множество методи и маниери на почистване. Част от тях са правилни, други са погрешни. Ще предложа един от моите начини. Правя го след всяка по-сериозна стрелба. (Разбирайте над 20 патрона.)

Какво е необходимо като помагала за правилно почистване?

1.      Работно пространство, което да е застлано с вестници или друг вид прежалими материяли.

2.      Шомпол – прав, с два вида четки, месингова и пластмасова.

3.      Солвент, който по химичен път отстранява медните и месинговите натрупвания. (Да не се ползва и протрива с месингова четка, а само с пластмасовата, защото я поврежда!) Обикновено на амонячна основа.

4.      Смазка тип фино масло.

5.      Парцалчета или кече по калибъра на цевта за нанасяне и обтриване и отстраняване на солвент и смазка.

 

  • Първо с помощта на месинговата четка, която се поставя на шомпола, се правят 3 до 5 протърквания, като се започва от патронника към дулото. След всяко протриване четката се сваля от шомпола и се изтупва и чак тогава се поставя за ново протриване.

Никога не връщайте шомпола с четката обратно! По този начин не само връщате мръсотията, която сте отнели, но и разваляте посоката на нареждане на месинговите ресни.

  • Следващата стъпка е да намокрите парцалчето или тампончето със солвента за химично премахване на мед и месинг и да го поставите на пластмасовата четка. Обилно навлажнете цевта отвътре и оставете химикала да поработи 10-15 минути, но не повече, защото започва да взаимодейства и със стоманата на цевта.
  • След като изчакате, премахнете остатъците с чисто парцалче. Направете го поне 3 пъти, ако е необходимо.
  • Следва обилно напръскване с аерозолна смазка  или фино масло. Препоръчвам „Балистол“, но има и множество други смазки, които са подходящи. Изтрийте до сухо. Ако е необходимо, направете го няколко пъти. Никога не връщайте парцалчето или тампончето обратно!

С това старателното почистване е приключило.

Ако нямате време и възможност да до направите или сте извън мястото, където стои Вашата почистваща екипировка, минималното старание, което дължите на Вашия „инструмент за пробиване на дупки”, е да се снабдите с мек шомпол (препоръчвам оригиналния „Bore snake“) и да го прокарате три пъти през цевта, започвайки от патронника.

Наслука!

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани