lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Избор на куршум за гладкоцевно оръжие - част 2

Технически материали и тестове
time 10:22
Избор на куршум за гладкоцевно оръжие - част 2
08 Nov

С наближаването на времето за групов лов на едър дивеч, реших да изпълня обещанието си към читателите на „Български Ловецъ“ и да продължа тестовете на заводски патрони за 12 калибър, снаредени с куршум или иначе неправилно казано – „бренекета“.

Миналата година направих щателни тестове на куршуми (виж брой Декември 2017) и скоро след това по форумите от социалните мрежи плъзнаха доста въпроси, най-вече от рода на „Кои от евтините патрони работят добре?“, а също така доста хора проявиха интерес към марки, които не бях пробвал. Поради големия интерес на ловците, обещах да направя продължение.
От оръжеен магазин „АйЕсДи“ и „Армада Понтика“ получих боеприпаси за тестовете, за което съм изключително благодарен. Отново използвах полуавтоматът на Бенели с 46-сантиметрова слугова цев и бързомер Доктер, така че измерените скорости, през цеви с по-нормална дължина на цевта (60-70 см) трябва да се смята с 30 до 70 м/с по-висока. Дистанцията за стрелба – отново 50 метра. Температура на въздуха – 21 градуса.
Внимание! Както знаем, всяка пушка харесва различен боеприпас и написаното по-долу е възможно да не съвпада с резултатите, които биха показали вашите оръжия.

1. ТАХО Ураган 12/70, 32.5 грама – Армада Понтика
Първото попадение влезе точно в центъра на мишената, други три тръгнаха по хоризонтала надясно с идеална височина, а последното отиде на 20 см вдясно и ниско от центъра. Смятам, че в по-студено време групата щеше да бъде значително по-добра.

2. ТАХО Диаболо Спин 12/76 Магнум, 32.7 грама – Армада Понтика
Изключително засилен боеприпас. Вдигна пясъка от земята във въздуха. Откатът нямаше нищо общо с 12-ти калибър, по-скоро наподобяваше този на карабината ми в калибър .458 Лотт. Заявената скорост през дълга цев е 540 м/с, през моята цев излезе с 463 м/с. Групата не беше нещо особено, но собственикът на пушка, която има добра прецизност с този патрон, е голям късметлия.

3. Sterling Palla Gualbo 12/70, 28 грама – АйЕсДи
Доказалата се класика „Гуаланди“ се доказа и в този ден. Четири от изстрелите се събраха в добра група високо вдясно от точката на прицелване, но петият отиде точно в центъра на мишената. Това щеше да е добре, ако стрелях по прасе, но когато стрелям по хартия, целта е всичките попадения да са максимално близо едно до друго, без значение в кой край на мишената. Затова и стрелям по пет, а не по три изстрела, колкото се стрелят за ловна група.
Измерена скорост: 397 м/с
Цена за 2018-2019 година: 1.59 лв

4. Sterling Shershen 12/70, 32 грама – АйЕсДи
Групираността, която показа този патрон, беше почти сходна с тази на ТАХО Ураган.
Измерена скорост: 373 м/с
Цена за 2018-2019 година: 1.39 лв

5. Sterling Bolide 12/70, 34 грама – АйЕсДи
Групата изобщо липсваше, но отново казвам, че през друга цев, нещата вероятно ще изглеждат по съвсем различен начин.
Измерена скорост: 374 м/с
Цена за 2018-2019 година: 1.19 лв

6. Sterling Sheriff 12/70, 30 грама – АйЕсДи
Доста отворена група, но това го изключва само от моя списък за използване с конкретното оръжие.
Измерена скорост: 389 м/с
Цена за 2018-2019 година: 1.19 лв

7. Sterling Super Slug 12/70, 32 грама – АйЕсДи
Тъй като това беше най-евтиният патрон от списъка, го оставих за накрая. Смятах, че не просто няма да направи добра група, ами изобщо ще липсва такава. Бях предварително резервиран, без дори да съм отворил кутията. Все още късата цевчица не си беше харесала боеприпас и бях под леко напрежение. Извадих патрони и ги наредих в пълнителя, като преди да сложа последния, погледнах куршума – имаше помеднено стоманено топче. Този път без да гледам през далекогледната тръба след всеки изстрел, пуснах пет куршума, целейки се в центъра на мишената. Не можах да повярвам на очите си. Петте дупки хартията бяха в повече от невероятна група. Две от тях бяха залепени. Не просто, че останах доволен, ами и реших да ползвам изцяло само този боеприпас през есента и зимата на групов лов и да видя как ще работи на едър дивеч.
Измерена скорост: 385 м/с
Цена за 2018-2019 година: 0.99 лв

Автор: Любомир Атанасов
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани