lovec.bg - Начало
logo safari-logo
СТРЕЛБА НА 1000 МЕТРА - ВЪВЕДЕНИЕ В СТРЕЛБАТА НА ГОЛЕМИ ДИСТАНЦИИ

Технически материали и тестове
time 00:00
СТРЕЛБА НА 1000 МЕТРА - ВЪВЕДЕНИЕ В СТРЕЛБАТА НА ГОЛЕМИ ДИСТАНЦИИ
06 Mar

Снайперовата стрелба на големи дистанции е нещо, което много хора смятат за митично, предимно свързано с късмета, и дарба, която не се отдава на всеки. Време е да разбием този мит.

 

Стрелците безспорно имат индивидуални качества, които им помагат или пречат да бъдат по-добри. Едно нещо е сигурно: стрелбата на големи дистанции е наука, която може да бъде овладяна поне теоретично от всеки, който има желание да й се посвети.

В серия от статии в списание „Български ЛОВЕЦЪ“ ще разгледаме подробно от какво зависи успеха при стрелба на големи дистанции. В края на тази поредица онези, които са ги прочели внимателно и са ги възприели, ще знаят точно какво се изисква, за да се правят успешни изстрели.

Ще разгледаме както спортното, забавното, така и ловното приложение, за да може на практика в края на този образователен „курс“ заинтересованите да имат знанието и самочувствието, че могат да уцелват малки цели на големи дистанции.

Макар и общото заглавие на тези статии да е „Стрелба на 1000 метра“, знанията, които ще получите, ще ви дадат възможност в зависимост от оборудването и качествата ви на стрелец да поразявате цели и на много по-големи разстояния. Авторът на тази поредица смята, че знанието е сила, която трябва да се споделя.

Освен теоретичната подготовка е необходимо и практикуване, което освен че дава увереност и утвърждава наученото, е и изключително приятно. Всеки, който не се забавлява, изучавайки и практикувайки снайперова стрелба, трябва веднага да прекъсне това занимание, защото само губи времето и ресурсите си. Не забравяйте: ако мотивът ви е да станете по-добри стрелци, ще успеете, но ако го правите само защото искате да покажете на другите колко сте добри и да ги впечатлите, по-добре не си губете времето.

Преди да навлезете в тази материя, трябва да знаете, че трябва да притежавате едно-единствено нещо – ентусиазъм.

Куршумът се беше издигнал 10 метра и 23 сантиметра над мерната линия, когато, притеглян от гравитацията, започна да пада, все още завъртайки се с 3000 оборота в секунда. Достигна целта със скорост 404 м/сек. и с енергия от 820 джаула удари стоманения диск, който иззвънтя глухо. Звукът пътува близо 3 секунди, докато дойде до стрелеца. Самият куршум в калибър .308 „Уинчестър“ и тегло 10 грама бе прелетял разстоянието до стоманения диск за 1,71 секунди. Умереният страничен вятър със скорост 5 м/сек. го бе отвял надясно с 2 метра и 4 сантиметра. Опитният снайперист предварително бе задал и ветровата поправка, с което куршумът намери в пространството своята цел. Звукът на стоманения диск още отзвучаваше, а стрелецът си мислеше колко странно би изглеждала траекторията, изобразена като крива - издигаща се нагоре 1023 сантиметра, завиваща надясно 204 сантиметра. Силата на удара в целта при 1000-метровата дистанция от .308 „Уинчестър“ бе равна на удара от револверен патрон в калибър .357 магнум от упор. Снайперистът се чувстваше щастлив, че притежава знанието и умението да се пресегне толкова далеч и с такава сигурност.

 

Това е едно хипотетично описание на успешно направен изстрел на един километър.

 

ИНСТРУМЕНТАРИУМ

 

Избор на калибър

Нека започнем нашите занимания като първо конфигурираме хардуера. С други думи, да подберем правилното оборудване или, ако предпочитате, въоръжението, така че то да ни върши работа. Днес на пазара има стотици калибри и дори специалистите не са запознати с всеки от тях. В процеса  на развитие на огнестрелните оръжия конструкторите са се водили от идеята да подобрят барута, формата на гилзата, състава и формата на куршума. Водени от прогреса, те създавали все по-добри боеприпаси, но някои от по-ранните открития са останали като основоположни камъни, върху които стъпват много от съвременните разработки. С това искам да кажа, че не винаги новооткритият боеприпас е с по-добри качества, отколкото някой от по-старите. Има калибри, въведени в експлоатация преди повече от 100 години, които все още са препоръчвани и предпочитани от много професионалисти. Търсенето няма да спре и много от компромисните патрони са потънали в забвение, но други не само са устояли на проверката на времето, а и са станали незаменими.

Търсенето сред стотици калибри е нещо, което отнема години в проучване на каталози и дебели справочници. Ще се опитам донякъде да ви спестя целия този процес, като разгледаме възможните боеприпаси за далечна стрелба. Като казвам „далечна“, имам предвид разстоянието над 500 метра.

 

Изборът на подходящ калибър се обуславя от няколко фактора:

 • дистанция на стрелбата;
 • големина на целта;
 • твърдост на целта.

Не е все едно дали искаме да продупчим хартиена мишена на 1000 метра или да поразим 300-килограмов елен. В единия случай ни е необходима много по-голяма пробивност.

Забележете, че не използвам понятието „енергия“. В някоя от следващите глави ще имам удоволствието да изложа своята теория за терминалната балистика и в частност поразяването на живи цели. Тук само ще се огранича да спомена, че енергията е величина, която използвам само като сравнение, но не и като фактор за поразяване.

 

Всеки роден за полет проектил има следните характеристики:

 • тегло;
 • скорост;
 • балистичен коефициент.

Теглото се измерва обикновено в грамове или грейнове (един грам е равен на 15,432 грейна).

Скоростта се измерва с метри в секунда (м/сек.) или фита в секунда. За улеснение ние ще използваме само м/сек.

Третият фактор е балистичния коефициент. Това е формата на куршума и съпротивлението, което оказва, докато се движи. Балистичният коефициент (БК) се измерва обикновено с три цифри след десетичната запетая. Например куршум „Сиера“, тежащ 168 грейна, има балистичен коефициент 0,447 при скорости от 640 до 792 м/сек.

Стойността на балистичния коефициент е променлива величина и тя зависи и от скоростта на куршума. На тази тема ще се спрем по-подробно  в следващите глави, защото това е едно от важните неща в определянето на траекторията на проектила.

За да вкараме един калибър в графата „препоръчани“ за големи дистанции, той трябва да бъде снаряден с куршум с висок балистичен коефициент и да може да изкара този куршум от цевта с относително висока скорост. В момента на пристигането си до целта куршумът трябва да има скорост, която е по-висока от скоростта на звука - или 340 м/сек. За да сме откъм сигурната страна и да имаме необходимата прецизност и пробивност е по-добре да вдигнем границата на скоростта до 400 м/сек.

И така, приемаме за стандарт за оценка на максимална далекобойност  скорост на куршума 400 м/сек.

Като цяло тежките куршуми са с по-висок балистичен коефициент от този на леките от същия вид и калибър. От друга страна леките куршуми могат да развият по-висока начална скорост. Тук е важно да се намери оптималният баланс между начална скорост, балистичен коефициент и тегло на куршума.

Патроните с по-големи гилзи побират повече барут и съответно могат да носят тежки куршуми с висок БК и висока скорост.

И понеже няма нищо безплатно на този свят, идва ред на отката. Силата на отката зависи правопропорционално от теглото на куршума, количеството на барута и началната му скорост и обратнопропорционално от теглото на оръжието. Казано с по-прости думи, голям патрон – голям ритник. Тежка пушка - лека стрелба.

Не е възможно да обхванем всички калибри, пък и не е нужно, но ще обърнем внимание на тези, които са по-масови и лесни за намиране в магазините. Колко е добър и най-добрият калибър, ако нямаме патрони за него?

 

За да получим по-нагледна представа за различните калибри, ще ги разделим в групи според диаметъра на куршума им.

 

 1. 5,6 мм (.224) включва:
 • .222 Рем.;
 • .223 Рем.;
 • 22-250 Рем.

Това не е диаметър, с който можете да претендирате за далекобойност, защото дори и най-обтекаемите куршуми за него не са с достатъчно висок БК. Независимо от това калибрите, използващи проектили с този диаметър, притежават две много ценни качества – висока скорост и изключително лек откат. Голямото разнообразие на боеприпаси и масовото им разпространение (особено за .223 Рем.) е допълнителен бонус. Ето защо включваме и този малък диаметър в нашата класация на снайперови калибри.

Куршумите за този калибър са с тегло от 38 до 90 грейна.

Куршуми с висок БК за 5,6 мм:

 • Barnes: TSX - 62 grains, BC - 0,284; MB BT - 69 grains, BC – 0,339; MB BT - 85 grains, BC – 0,410;
 • Berger:  Match - 62 grains, BC – 0,291; VLD – 70 grains, BC – 0,371; VLD – 75 grains, BC – 0,423; VLD – 80 grains, BC – 0,445; VLD – 90 grains, BC – 0,551;
 • Hornady: V-max – 55 grains, BC – 252; A-max – 75 grains, BC – 0,435; A-max – 80 grains, BC – 0,453;
 • Lapua: Scenar – 69 grains, BC – 0,341; Scenar – 77 grains, BC – 0,386;
 • Sierra: HPBT – 77 grains, BC – 0,362; HPBT – 80 grains, BC – 0,400; HPBT – 90 grains, BC – 0,511.

 

 1. 6 мм (всъщност 6,18 мм) - .243 Уин., 6 BR

Това е най-малкият диаметър, който се наемам да препоръчам като далекобоен. Тук не визирам терминалната балистика (това какво причинява, когато попадне в целта), а само външната или състоянието на куршума по време на полет.

В този диаметър има куршуми с тегло от 3,6 грама (55 грейна) до 7,45 грама (115 грейна). Както се досещате, по-тежките от тях са с по-висок балистичен коефициент, но и формата е от особено значение.

Куршуми с висок БК за 6 мм:

 • Barnes: MB BT - 105 grains, BC - 0,511;
 • Berger: Classic hunter – 95 grains, BC - 0,427; VLD Hunting - 95 grains,  BC - 0,480; VLD Hunting - 105 grains, BC - 0,532; Match BT – 108 grains, BC - 0,511; VLD Hunting - 115 grains, BC - 0,545;
 • Hornady: V-Max – 87 grains, BC – 0,400; A-max – 105 grains, BC – 0,500;
 • Lapua: Scenar – 90 grains, BC – 0,434; Scenar – 105 grains, BC – 0,472;
 • Noseler: HPBT – 105 grains, BC - 0,517; HPBT – 107 grains, BC - 0,525;
 • Sierra: HPBT – 95 grains, BC – 0,450; HPBT – 107 grains, BC – 0,522; HPBT – 115 grains, BC – 0,547.

 

Вече е време да дойдем и до един от диаметрите, който печели все повече привърженици. Това е така, защото той е най-малкият от всички, способен да направи качествен изстрел на 1000 метра, без да има недостатъци и компромиси както за точност, така и за достатъчна пробивност.

 

 1. 6,5 мм (6,71 мм) .264

В тази категория влизат калибрите: 6,5х55, 6,5х47, 6,5 Grendel, 6,5-284, 6,5х68, .260 Уин. .264 Уин.,  както и редица други, които няма да споменем, защото разпространението им е ограничено.

Куршуми с висок БК за 6,5 мм:

 • Barnes: TTSX – 120 grains, BC – 0,443; Solid – 130 grains, BC – 0,461;
 • Berger: Match - 120 grains, BC – 0,453; VLD hunting – 130 grains, BC – 0,552; VLD hunting – 140 grains, BC – 0,612;
 • Hornady: A-max - 123 grains, BC – 0,510; A-max - 40 grain, BC – 0,550;
 • Lapua: Scenar – 123 grains, BC – 0, 527; Scenar – 139 grains, BC – 0, 578; Scenar – 144 grains, BC – 0, 636;
 • Noseler: Accubond – 130 grains, BC – 0,488; Accubond – 140 grains, BC – 0,509; HPBT – 140 grains, BC – 0,529, Partition - 140 grains, BC – 0,490;
 • Sierra: HPBT – 123 grains, BC – 0,510; HPBT – 140 grains, BC – 0,526; HPBT – 142 grains, BC – 0,580; HPBT – 155 grains, BC – 0,560.

 

 1. .270 Winchester и .270 WSSM
 2. 7 мм (.284)
 3. 7,62 мм (.308)

Най-масовите калибри, които влизат в тази категория са: .308 Win., 7,62x54R, 30-06 Spr., .300 Win. Mag., .300WSM, .300 Wetherby Mag., .300 RUM.

 1. 8,58х71 мм (.338 Лапуа магнум)
 2. .408
 3. .12,7х 99 мм (.50 BMG)

 

Следва…

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани