lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ТЕСТОВЕ НА МАНЛИХЕР ЩАЕР ПРО ХЪНТЪР

Технически материали и тестове
time 00:00
ТЕСТОВЕ НА МАНЛИХЕР ЩАЕР ПРО ХЪНТЪР
17 Apr

Увеличеното търсене на легендарните ловни карабини „Манлихер Щаер“ напоследък у нас ни провокира да направим тестове с един от най-масовите калибри - .308 „Уинчестър“.

 

Метеорологичната обстановка бе отлична. Слаб вятър, ясно слънчево време, температура – минус 3 градуса по Целзий.

Оръжието е с дълга за калибъра цев – 60 см, дебела, оребрена за олекотяване, изготвена  от неръждаема стомана.

Болтова система на затвора.

Пълнителят се отделя и има капацитет от 4 патрона + един в цевта.

Предпазителят е със заключване и обозначен с бял индикатор за „заключено“ и червен за позиция „огън“.

Цевната кутия е изготвена от стомана.

Прикладът е направен от черен удароустойчив полимер, с удобна анатомична позиция за дясната ръка около ръкохватката.

Предната ложа е вентилирана за допълнително олекотяване, но и също така за да подобри вентилацията на цевта.

Към полуложата е прикрепена двунога с възможност за регулиране на височината и страничния наклон.

Спусъкът е регулируем и също така има допълнително облекчаване, ако се натисне напред, тип „Шнелер“.

Оптическият прицел е на „Сайтрон“. Това е малко позната японска компания на българския пазар. Моделът, който подбрахме за теста, е с увеличение от 6 до 24 пъти и предна леща с диаметър 50 мм. Този тип оптически прицел се използва за прецизна статична стрелба или за лов на големи дистанции по малки цели. Скалата е с деликатна графика и позволява прецизно прицелване и преценяване на дистанциите. Естествено има възможност за прецизна корекция на паралакса с помощта на странично копче до безкрайност. Ключовете за корекции са външни и уголемени, с цел бърз достъп и нанасяне на поправки по време на стрелба.

Към цевната кутия е поставена „Пикатини“ релса, към която е свързана монтажна стойка на компанията „Спур“ (SPUHR) - модел SP-3001. Тук трябва да обърнем малко повече внимание на този също малко известен шведски продукт. Монтажната стойка е масивна, изготвена от един детайл. Захващането към „Пикатини“ шината е здраво, с помощта на четири винта. За правилното нивелиране на оптиката към стойката има пирамидален инструмент, който се втъква в жлеб, специално направен за целта в основата.  За да се избегне и кантиране на оръжието спрямо целта, в самата стойка има вграден нивелир. Така с тези прости, но добре измислени иновации се решава един сериозен проблем при стрелбата по далечни цели – кантирането (странично наклоняване) на оръжието.

Тестовете

За прострелката бяха приготвени 5 вида патрона, снаредени със следните куршуми: S&B Barnes XLC -165 grains, S&B  Barnes TSX- 180 grains, Hirtenberger  Sierra SP -168 grains, Norma Berger moly HPBT -168 grains и ръчно снаредени патрони с Lapua Scenar -155 grains.

Не е възможно всички патрони да допаднат на дадена цев, но в случая имахме отлично групиране, дори и при усилен и непрекъснат темп на стрелбата. Разбира се, студеното време донякъде улесняваше охлаждането на цевта. При повечето от патроните бяха постигнати групи в рамките около една ъглова минута. Изразено в сантиметри, на 100 метра това са около 3-сантиметрови групи от по 5 патрона.

Най-добре се представиха ръчно снаредените боеприпаси с куршуми „Скенар“, които се групираха в 9 мм на 100 метра, следвани от патроните на „Норма“ с куршум „Бергер“, които образуваха група от 13 мм от център до център.

Усещането при стрелбата бе приятно, откатът - нисък, а контролът над оръжието - пълен. Удобният приклад определено допринасяше за това.

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани