lovec.bg - Начало
logo safari-logo
.375 H&H СРЕЩУ .416 Rigby

Технически материали и тестове
time 00:00
.375 H&H СРЕЩУ .416 Rigby
10 Apr

Рано или късно на някои ловци им се налага да се изправят срещу едър и опасен дивеч. Понякога такава среща е жадувана и очаквана, а друг път е по стечение на обстоятелствата и непреднамерена. Независимо как се е озовал ловецът в подобна ситуация, изходът от нея зависи от неговата подготовка, самообладание и въоръжение.

Навсякъде по света може да се окажете срещу могъщ и свиреп противник и вашата подготовка да е на ниво, за да му противодействате или, ако предпочитате, да придобиете трофея му. В Африка това са животните с дебела кожа и масивни черепи - слон, кафърски бивол, носорог, хипопотам, еланд. В Америка са големите мечки кодияк и гризли, както и гигантските лосове. В Европа животните са по-малки, но не по-малко опасни. Показателен пример за това са глиганът и кафявата мечка. Ние в България имаме удоволствието и честта да ловуваме едни от най-големите глигани в света.

Независимо къде по света ловува българския ловец, когато залогът е един изстрел, калибърът трябва да дава добра застраховка.

 

Два от най-популярните калибри за едър лов в цял свят са .375 H&H и .416 Rigby. Нека разгледаме поотделно всеки един от тях и да направим сравнение помежду им.

При направените тестове използвахме болтова карабина „Рюгер” и патрони „Норма- Орикс”, 19,4 грама, с измерена начална скорост около 750 м/сек. Необходимото усилие  върху спусъка на карабината „Рюгер”, за да освободи ударната игла, е под 2,5 килограма. Оръжието е добре балансирано, с тежка цев и масивен затвор. Затворният механизъм е „маузеров” тип – с масивен екстрактор. Той захваща патрона и го поставя в цевта, а не го избутва, както е при някои други системи.

Цевта е удебелена и придава допълнително тегло на оръжието, което от своя страна облекчава отката.

Механичните мерни прибори са здрави, изготвени от стомана, но същевременно са много прецизни и дават добра възможност за точно прицелване. За по-добра дефиниция на мушката има месингов елемент, който подобрява бързото интуитивно прицелване. Само ловците, изпадали в екстремна ситуация при нападение от животно, могат да оценят подобна екстра.

Мерникът има повдигащи се листчета за различните дистанции. Като опция върху цевната кутия, която също е стоманена и масивна, има място за поставяне на оптически прицел. За да се премахне възможността за отблясъци отгоре, цевната кутия има деликатна и чисто изработена накатка.

Предпазителят е с три позиции - 1. Заключен за движение болт; 2. Предпазител с възможност за манипулиране на болта; 3. „Огън”.

За да не се отслабва приклада, антапката за ремъка е поставена на цевта. Изпълнението отново е масивно, характерно за продуктите на „Рюгер”.

Прикладът на оръжието е изработен от качествен орех. Накатката е дълбока, но чиста и с голяма гъстота. В предния край на ложата има елемент от черно абаносово дърво, който придава елегантност на оръжието.

Разликата между двете карабини в различни калибри е в броя на патроните, които поемат. При .375 пълнителят поема 4 броя, докато при .416 те са 3 броя.

Умишлено тестовете бяха направени без оптически прицели, за да се провери фабричната настройка и да се оценят механичните мерни прибори, които често при едър и динамичен лов се оказват незаменими и единствено използваеми.

 

.375 H&H („Холанд и Холанд”)

Той е създаден и определен като най-малкия легален минимум за лов на животните от „Великата петорка” в Африка. Рождената му година е 1912. Предвиден е да работи с куршуми с тегло 300 грейна (19,4 грама). Диаметърът на куршума е 9,5 мм. Появяват се и по-леки версии от 270 грейна, които са много удачни за стрелба по по-тънкокожи животни. При тях предимство се явяват по-високата начална скорост и по-ниският откат. Преди няколко години се появиха и свръхтежки куршуми от 350 грейна, които осигуряват още по-дълбоко проникване и по-широк размер на хидростатичната вълна. Като недостатък се явява понижената начална скорост и страдащата от това траектория на куршума.

Оптималното тегло за този калибър е 300 грейна (19,4 грама). Препоръчителната стъпка на нарезите на цевта е 1:12 инча на оборот.

При направените тестове за прецизност с механични мерни прибори три куршума се побраха от център до център в 1,9 см на 50 метра.

Когато говорим за отката на .375 H&H, в едно добре балансирано оръжие той не би трябвало да е проблем за средностатистически като физика мъж.

Нокаут коефициент (ТКО) = 39.

IPSC фактор = 738.

Измерената начална скорост - 750 м/сек., се различава от декларираната с около 30 м/сек, но е напълно достатъчна, за да осигури отлично проникване и хидрошоков ефект на куршума.

 

 .416 Rigby

Той  е създаден през 1911 г., една година по-рано от .375. Масивната му дебела гилза е дала началото на .338 „Лапуа магнум”. Диаметърът на куршума в милиметри е 10,57. Препоръчителната стъпка на нарезите е 1:16,5.

Най-препоръчителното тегло на куршумите, с които работи .416 „Ригби”, е 400 грейна (26 грама). Началната скорост, която декларират производителите, е около 720 м/сек, но нашият хронограф измери скорост при 19 градуса по Целзий и надморска височина 700 метра едва 685 м/сек. Това определя коефициент за нокаут (ТКО) = 53, а IPSC коефициент = 899.

При направените тестове за прецизност с механични мерни прибори три куршума се побраха от център до център в 2 см на 50 метра.

Откатът на .416 е осезателен и категорично по-силен от този на .375. Може да бъде овладян с добро притискане към рамото. Множество изстрели от такова оръжие обаче натоварват стрелеца и нервната му система. Този калибър е препоръчван за едър лов и кълинг, защото позволява отлично проникване и унищожителен ефект не само на близки, но и на средни дистанции до 300 метра. На практика, ако оръжието се простреля на 150 метра център, от 0 до 180 метра куршумът попада в зона с диаметър 10 см. Това прави .416 удобен за проследяване на ранени животни, които бягат през открити територии.

 

Сравнение и изводи

Доказан факт е, че както с .375, така и с .416 могат да бъдат повалени на място с един изстрел и най-тежките животни на планетата. От своя страна .416 би се справил по-добре при недобри попадения и при изстрели, направени под труден ъгъл към животното. Недостатък са по-силният откат, който не всеки понася, и по-малкият брой боеприпаси, които могат да се поставят в пълнителя на оръжието. Цената на патроните също е фактор, който не е в полза на .416 в сравнение с .375. Когато обаче срещу вас лети разярен и ранен звяр, нито цената на патроните, нито силата на отката са фактори, които ще ви безпокоят. Единственото, което има значение, е коефициентът за нокаут, който ще изпратите като оловно послание към животното.

Автор: Роберт Атанасов
Галерия снимки
Коментари
брой
246
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани