lovec.bg - Начало
logo safari-logo
.17 REMINGTON

Технически материали и тестове
time 00:00
.17 REMINGTON
27 Apr

Исторически бележки

.17 „Ремингтън” е представен през 1971 г. като нов калибър за карабината модел 700 „болт екшън”. Това е най-малкият калибър с централно възпламеняване в серийно производство. Гилзата му е базирана на тази от .223 „Ремингтън”, като шийката е стеснена до 4.3 мм. Експериментите със .17-ти калибър датират от 1944 г. , когато П. О. Аклей, известен оръжейник-експериментатор, разработва .17 Akley Bee.

Карабини в .17 „Ремингтън” произвеждат освен фирмата „Ремингтън”, също Sako, Уичита и Ultra Light Arms.

Коментари

От своето създаване .17 „Ремингтън” има неочаквано, постоянно увеличаващи се стабилни потребители. Неговото огромно предимство е, че е силно профилиран боеприпас за лов на дребни хищници с много слаб откат, приятен за стрелба. Има висока прецизност - до 200 м. С 1,6 грама куршум на „Хорнейди” достиганата средна скорост е около 1220 м/сек.

Като недостатък може да се посочи това, че калибърът сравнително бързо износва цевите - след около 1500-2000 изстрела прецизността се влошава. Само „Ремингтън” произвежда муниции за този калибър и поради този факт в България той не е разпространен. Въпреки това той би имал идеално приложение за лов на чакал, лисица, язовец, дива котка, скитащи кучета, заек, глухар, гъска и други животни и птици с подобни размери. При попадение куршумът не би излязъл и ще отдаде изцяло енергията си от 1190 джаула Ео. Коефициентът на Тейлър (ТКО) = 2,43 – твърде нисък, но това би било от полза, ако се ловува в близост до населени места или в закрити помещения. Такава необходимост би възникнала при отстрела на врани, гарги, плъхове, белки, диви котки и кучета. .17 „Ремингтън” е прекрасен за обучение на деца и жени, които да привикнат да натискат плавно спусъка, без предразсъдъци към отката.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
246
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани