lovec.bg - Начало
logo safari-logo
.300 Winchester Magnum - тестове и визитка

Технически материали и тестове
time 18:29
.300 Winchester Magnum - тестове и визитка
27 Apr

Много са притежателите на един от най-популярните магнум калибри - .300 „Уинчестър”. Тъй като непрекъснато получавам запитвания от читатели какви боеприпаси да им предложа за техните карабини, реших да проведем тестове, които, надявам се, да се окажат полезна информация за всички притежатели на този калибър. Още в началото бързам да поясня, че е много възможно в различно от тестовото оръжие дадени боеприпаси да имат по-добра или по-лоша групираност на попаденията, както и лека разлика в началната скорост.

 

Тестовото оръжие е болтова карабина „Блазер-93”, с оребрена мачова цев с дължина 650 мм.

На оръжието е монтиран оптически прицел за ловни цели – „Swarovsky” 2-12x50, използваното увеличение е 10 пъти.

Стрелбата се извършва от двунога. Прикладът е подпрян на пясъчна кожена торбичка. Стреля се в серии по 3 изстрела, бързо, без интервал. Интервал между сериите - по 1 минута.

Надморската височина на полигона е 700 метра, температурата - +5 градуса по Целзий. Тихо, почти без вятър. Нормална осветеност.

Изпитват се 9 вида боеприпаси в калибър .300 „Уинчестър магнум” от различни производители.

Оценяват се и се изследват следните характеристики:

1. Измерва се началната скорост и се сравнява с декларираната от производителя. Тук трябва да поясня, че замерванията от производителя са правени също от 650 мм цев, но при температура на въздуха +20 градуса по Целзий, което е с 15 градуса по-висока температура от тази по време на тестовете. По-високата температура на околната среда с 15 градуса повишава началната скорост с около 2 процента в зависимост от вида на барута.

2. Измерва се групираността на стрелбата в милиметри. Взима се центърът на двата най-отдалечени изстрела от групата.

3. Измерва се проникването в бали, образувани от перпендикулярно разположени вестници. В единия случай пред вестника се поставя пластмасова бутилка с вода от половин литър, за да се наподоби плътността на животинското тяло. В другия случай се стреля само във вестниците.

(Тук искам да отправя благодарност на г-н Тома Минчев, който осигури два пикапа, пълни със стегнати бали вестници, и се включи в тестовете, спестявайки ми отката на половината изстрели. Все пак това са 180 патрона от седнало положение!)

4. Измерва се остатъчното тегло на откритите проектили. Стрелбата в хартия е разрушителен и свиреп тест за който и да е куршум. Реалното проникване в животно е по-дълбоко, но при засягане на дебела кост е по-непредсказуемо. Ето защо приемаме тестовете само като база за сравнение между отделните боеприпаси.

5. Между отделните патрони винаги има разлика във височината на попаденията. Ето защо приемаме един от изброените боеприпаси за център и по него сверяваме останалите. Тези поправки могат да бъдат залагани при промяна на вида муниция, като по този начин можете без нова прострелка да ловувате с нов боеприпас. Това, разбира се, е крайна мярка, когато нямате време и възможност да минете през стрелбището.

Винаги е по-добре да се направи актуална за сезона и новия боеприпас прострелка.

6. За всеки от споменатите боеприпаси прилагаме балистична таблица за дистанции до 500 метра. Така, ако настроите оръжието си на 100 метра плюс 4 сантиметра над точката за прицелване, спокойно ще можете да поразявате малки цели до 500 метра. Все пак имайте предвид, че много външни фактори влияят на траекторията на куршума - температура на въздуха, надморска височина, атмосферно налягане, влажност на въздуха, инклинация (ъгъл на стрелбата) и дори въртенето на земята (Кориолис ефект).

Всичките тези фактори са едната страна на медала. Те са сравнително предсказуеми до голяма степен. Един от най-трудно предвидимите е вятърът. В зависимост от посоката и скоростта на вятъра хоризонталното отклонение на куршума може да бъде факторът, който да ви отдалечи от поразяването на целта. Тъй като вятърът е силно променлива величина, тук в този материал той няма да бъде предмет на обсъждане.

 

А ето и класирането по параметри:

 

1. Най-висока начална скорост - 1028 м/сек – „Impala”.

2. Най-дълбоко проникване - 340 мм – „Federal HPBT”.

3. Най-добра групираност - 15 мм на 100 м – „RWS EVO”.

4. Най-много енергия - 4800 джаула – „GECO”.

5. Най-голямо остатъчно тегло на куршума – „Barnes TSX”.

6. Най-широк раневи канал – „GECO”.

7. Най-постоянна скорост – „Federal HPBT”.

 

Бележка на автора:

Искам да изкажа специална благодарност на вносителите на боеприпаси, които подкрепиха моите усилия, предоставяйки ми безвъзмездно патрони.

Това са „Армада Понтика”, търговски и стрелкови комплекс „ВИП-Pro Hunter, „Старфорс” и „Заримекс”.

Без тях този тест нямаше да може да се проведе така пълноценно.

Бел.ред.: За повече информация вижте таблицата в галерия.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани