lovec.bg - Начало
logo safari-logo
.300 Remington Ultra Magnum

Технически материали и тестове
time 18:46
.300 Remington Ultra Magnum
27 Apr

През 1999, в началото на новия век, се отварят вратите на един много забележителен калибър. Сякаш названието „магнум“ не звучи достатъчно убедително и към него бе добавена думата „ултра“.

 

Тенденцията за създаване на магнум боеприпаси без допълнителния удебеляващ пояс след жлеба на гилзата става някакси модерна в края на двадесети век. Много конструктори търсят технически предимства при създаването на нови калибри. Голяма част от нововъведенията остават реализирани само в така наречените „Уайлд кет“ калибри, достъпни и оценени само от техния конструктор и близкото му обкръжение. В случая с .300 „Ремингтън ултрамагнум” нещата се развиват и той бива приет за серийно производство от компанията „Ремингтън“.

Множество производители на ловни карабини започват да пускат серии в .300 RUM. „Ремингтън” се опитват да наложат цяла серия от ултрамагнуми, но ловците като крайни потребители имат последната дума и те не дават своя категоричен вот за останалите от семейството: 7 мм RUM, .338 RUM, .375 RUM.

Гилзата донякъде е базирана на стария, доказал своята функционалност .404 Jeffery, но е изцяло преработена, като дъното й /с размер 13,56 мм/ е с по-малък диаметър от тялото в основата /13,97 мм/. Тя върви с почти успоредни стени и преди раменете е с диаметър 13,34 мм. Общата й дължина е 72,39 мм. Обемът й е с около 20 процента по-голям от този на .300 „Уинчестър магнум”. С такива внушителни размери куршумът с диаметър 7,62 мм изглежда някак малък. Не случайно американците го определят като „националния драгстер шампион“.

 

Сравнения

За да придобият по-ясна представа читателите на „Български ЛОВЕЦЪ” що за патрон е това, ще го сравним с някои други 7.62-милиметрови магнум боеприпаси.

Ако .300 RUM може да изстреля 180-грейнов /11,7 грама/ куршум със средна скорост от около 980 м/сек, то същият куршум, снареден в .300 „Уедърби магнум” може да достигне скорост от 960 м/сек; в .300 „Уинчестър магнум” скоростта му ще е 945 м/сек.

 

Предимства

Гилзата е с голям капацитет и позволява тежки куршуми да се изстрелват с висока скорост.

Липсата на магнум пръстен позволява по-добро приплъзване в магазинните оръжия, както и по-добро центриране на гилзата в патронника, защото за ограничител се използва скосената част – раменете.

Възможност за ползване на три типа патрони според необходимата скорост и мощност. Първо ниво отговаря на 30-06 „Спрингфийлд”, второто на .300 „Уинчестър магнум”, а третото е най-високо ниво на динамичност. И трите нива на патроните се побират в една ъглова минута, без допълнителна настройка.

Достигане на много добра групираност от половин ъглова минута /1.45 см диаметър на 100 метра от 5 куршума/.

 

Недостатъци

Все още калибърът не е достатъчно масов и разнообразието от боеприпаси е оскъдно дори и на американския пазар.

Високата скорост и тежест на куршума го определят като калибър със силен до неприятен откат.

Цевта на оръжията, които го ползват, се износва с 20 процента по-бързо, отколкото при стандартен .300 „Уинчестър магнум”. Това определя ресурс на цевта от 1500 до 2000 изстрела в умерен темп.

 

Снаредяване

.300 RUM ползва куршуми от 150 грейна /9,7 грама/ до 220 грейна /14,26 грама/. Голямото му предимство спрямо другите калибри е възможността да избута по-тежък куршум с по-висока скорост. Някои хендлоудъри се забавляват, като използват 125-грейнови куршуми с 99,8 грейна барут IMR7828, за да достигнат скорост от 1160 м/секунда. Това едва ли е практично, защото тази скорост с такъв лек куршум буквално би взривила уцеленото животно.

За лов на вредители и хищници има много по-евтини, по-безоткатни и точни калибри, които достигат подобни скорости.

Добро решение е този калибър да се използва при по-умерени скорости, но с тежки куршуми с висок балистичен коефициент. Така се обезпечава по-малък спад и по-малко ветрова поправка при далечните изстрели. Висока ефективност може да се постигне с 200-грейнов /13 грама/ куршум и 87,5 грейна барут IMR7828. Скоростта е 945 м/сек. /колкото е скоростта на .300 „Уинчестър магнум” с 11,7 г куршум/, както и с 89 грейна барут „Ходждън” Н1000 и 220 грейна /14,26 грама/ куршум, като постигната скорост е 884 м/сек.

Внимание!

Отбелязаните  скорости са при максимално налягане. Това са само информативни данни. Винаги започвайте да разработвате боеприпасите с поне 10 процента по-малко барут!

Редакцията не носи отговорност за щети, настъпили от неправилно снаредяване.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани