lovec.bg - Начало
logo safari-logo
„Steyr Mannlicher” – карабини с убийствена точност

Технически материали и тестове
time 22:16
„Steyr Mannlicher” – карабини с убийствена точност
08 May

Преди 147 г. Йозеф Верндл наследил оръжейната работилница на баща си. Той бил на 24 години и едва ли си е давал сметка докъде ще стигне основната от него „Josef und Franz Werndl&Waffenfabrik”. Днес това е флагманът на австрийското оръжие – „Steyr Mannlicher”. Не че в Австрия няма и други известни оръжия, като например „Glock”, но те или нямат история, или като великолепните ловни уникати от областта Ферлах не са в серийно изпълнение.

При „Steyr Mannlicher” обаче има всичко – велики армейски пушки и пистолети, още по-прочути ловни карабини и съвременни снайпери, за които целия свят им завижда.

 

Малцина сега знаят, че името „Steyr Mannlicher” всъщност е комбинация от град Щаер (с оръжейни традиции от 14 век) и от името на германския оръжеен конструктор Ритер фон Манлихер, който е живял и работил в Австрия.

Ловните карабини „Mannlicher” имат и днес невероятна репутация в Щатите и как не щом още преди век президентът Теодор Рузвелт е ловувал с карабина „Mannlicher Schonauer” в 30 калибър. С това оръжие той заминава за Африка за прочутото си дълго африканско сафари.

Славата на лекото, надеждно и убийствено точно австрийско оръжие нараства и когато писателят нобелист и прочут ловец Ърнест Хемингуей си поръчал „Mannlicher Schonauer”. Той много пъти е казвал, че се „кълне” само в любимото си австрийско оръжие. Сред известните имена, ловували с „Steyr Mannlicher” са и милиардерът Хауърд Хюз и холивудската звезда Кари Грант.

За България пък е достатъчно да се каже, че цар Фердинанд и цар Борис III също са ловували с карабини „Mannlicher Schonauer” в кал. 6,5х54. Точно с това оръжие цар Борис III е събрал и най-богатата в света колекция от глухари!

През 2011 г. компанията заложи и на нови модели. Най-голямата изненада е първата комбинирана пушка „Duett”. Това е надцевка с горна гладка цев 12/76 мм и долна нарезна в калибри .222 Rem., .243 Win., .270 Win, 7x65R, .30-06 Spr., .30 Blaser, 8x57IRS и 9,3x74R. Оръжието е дълго 1023 мм, с цев 60 см. Масата е 2,9 кг. Спусъците са два за лесен избор на гладката или нарезната цев. Оръжието е красиво, леко и е за лов на всеки вид европейски дивеч.

От 2011 г. са и двете болтови карабини – „Pro Varmint” с външно оребрена цев (в калибри .222 Rem., .223 Rem. и .22-250 Rem.), и „Big Bore” (. 450 Marlin). Те имат синтетичен черен или камуфлажен приклад.

Да оставим сега последните модели и да видим подробно основната серия болтови карабини на „Steyr Mannlicher” – „Pro Hunter”. Днес те са сред най-съвършените ловни пушки. Сърцето им е новият супербезопасен затвор и ергономичният, омекотяващ отката приклад от синтетика.

Тази карабина е конструирана специално за нуждите на онези късметлии, които ловуват много. Тя е попила и вековните оръжейни традиции на град Щаер, но и най-добрите военни решения на австрийската компания. Такъв пренос на идеи е например лекият, здрав синтетичен приклад, който отдавна е „завладял” и снайперските, и тактическите оръжия на компанията.

Серията „Mannlicher Pro Hunter” включва 4 модела - базовия „Pro Hunter”, „Pro Hunter Stainless”, „Pro Hunter Moutain” и „Pro Hunter Mountain Stainless”.

Базовият модел има обща дължина 1150 мм. Масата му е според калибъра - около 3,5 кг. Калибрите са .222 Rem., .223 Rem., .243 Win., 6,5x55 SE, 6,5x57, 25-06 Rem., .270 Win., 7x64, 7mm-08 Rem., .308 Win., 8x57 JS, . 30-06 Spr., 9,3x62 и .338 Fed.

Магнум калибрите включват 6,5x68, 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag., .270 WSM, .300 WSM, 8x68 S и .300Wthby. Mag. При тях пълнителят хваща 3, а при обикновените - 4 патрона.

За стандартните калибри цевта е 600 мм, а за магнум - 650 мм (тогава дължината на оръжието е 1200 мм). Цевта е студено кована за дълъг ресурс и с невероятна точност на 100, 200 и дори на 300 метра.

Тя има характерен спираловиден финиш отвън, който дава шик на оръжието. Цевта е с патентованото покритие Mannox, което пази метала от надраскване и корозия.

Прикладът и ложата са от синтетика, с грапавина в зоните за хващане. Прикладът е полупистолетен, с плавни ергономични извивки, които осигуряват максимално удобство за стрелеца. Задтилъкът е голям, с амортизираща отката система.

Затворът е SBS (Safe Bolt System), с която инженерите от „Steyr” заслужено се гордеят. Болтът е солиден, изрязан е стомана. Отзад той има щифт, който визуално или на пипане показва взведения ударник.

Заключването е с 2 масивни зъба, но има и пластини, които пазят очите на стрелеца от барутните газове в случай на свръхзаряд или ако в цевта е попаднало чуждо тяло. Системата SBS наистина осигурява уникално ниво на сигурност.

В тялото на болта е изрязан и дълбок двоен канал. Той извежда вън от затвора калта или леда. Така австрийската карабина работи плавно дори когато е силно замърсена. Предпазителят е грапаво въртящо се колелце на шийката на приклада. При положение „на предпазител” се вижда голяма бяла точка. В тази позиция на предпазителя оръжието може да бъде заредено с патрон или той да се извади. Спусъкът обаче остава блокиран.

За позиция „огън” ловецът завърта колелото безшумно напред и в задната му част се появява червена точка. Има и допълнителна опция за сигурност -ръкохватката на болта се натиска малко под най-ниската си оперативна точка. Тогава се  блокира и ударникът.

„Mannlicher Pro Hunter” се предлага с 2 спускови механизма - директен спусък или с регулация на усилието.

Карабината може да е с механични мерни прибори, но има и вариант само за оптика. В този случай се предлагат 3 вида монтажи. Отделно пушката има и вариант с полимерен камуфлажен приклад, а последната новост е и карбоновият приклад, с който оръжието е най-леко.

Моделът „Mannlicher Pro Hunter Stainless” е с цев от неръждаема стомана.

Вариантът „Mannlicher Pro Hunter Mountain” е с намалена обща дължина - 1050 мм. Цевта е скъсена - 508 мм, масата е 3,3 кг. И тук има модел „Mountain Stainless”.

Това са изключителни ловни карабини с нов, изцяло подчинен на ергономията дизайн. Те са удобни и надеждни, но най-важното – убийствено точни.

Днес „Steyr Mannlicher” предлага и модулни ловни карабини. Това е серията „Mannlicher Luxus”. Карабината е конструирана по модерната модулна концепция за леко, удобно и бързо разглобяемо оръжие. Това е прекият наследник на знаменитите „Mannlicher Schonauer model 1905” и „Steyr Mannlicher Luxus 1977”.

Сегашната австрийска лукс карабина е от 2007 г. Тя е в клас Take down. Затворът има плавен и лек ход и заключва при ъгъл 60 градуса. Той е със система за смяна на главата, което позволява карабината да се ползва с няколко цеви в различни калибри.

Гъвкавостта на това красиво и хармонично оръжие позволява с него да се ловува както на диви кози и елени, така и на гонка за прасета. Има и вариант не с алуминиева, а със стоманена глава в големи калибри за Африка.

Новата „Mannlicher Luxus” се прави в 3 модела. Първият е „Luxus Halfstock” в .243 Win., 6,5x55 SE, .270 Win, 7x64, 7mm-08 Rem. .308 Win, .30-06 Spr., 8x57 JS и 9,3x62. Пълнителят побира 3 патрона. Спусъкът е по избор - директен или с нагласяване на усилието. Цевта е 600 мм, а дължината на  оръжието е 1115 мм. Масата на е 3 кг.

Следва „Luxus Halfstock Magnum-Caliber” в 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag., . 270 WSM, .300 WSM, 8x68 S и .375 H&H. Тук пълнителят е 3 патрона, като само за кал. .270 WSM и .300 WSM е за два. Дължината на цевите е 650 мм, на оръжието е 1150 мм. Масата е 3,3 кг.

Накрая идва моделът „Luxus Mountain” в калибри .243Win, 6,5x55 SE, .270 Win., 7x64, 7 mm-08 Rem., .308 Win., . 30-06 Spr., 8x57 IS, 9,3x62. Магазинът е за 3 патрона. Цевта е 508 мм, а оръжието - 1023 мм. Масата е само 2,9 кг.

Прикладите и полуложите са от изключителен орех в 3 класа. Страничните декоративни „дъски” на затворната кутия могат да бъдат от орех, от бял и тъмен алуминий или от гравирана стомана.

Спусъкът е позлатен според традицията при австрийските лукс оръжия. Затворът е SBS, както при „Mannlicher Pro Hunter”.

Предпазителят е бутон на шийката на приклада. Цевите на „Mannlicher Luxus” са изключителни. Те са студено ковани, което гарантира точност и дълъг ресурс. Моделите имат подготовка за оптика в 3 варианта.

Това са изключителни ловни карабини с модулен дизайн, красиви и надеждни, което ги прави достойни наследници на легендарните австрийски пушки от миналото.

Днешните ловните карабини „Steyr Mannlicher” са още по-прецизни, а компанията прави всичко, за да могат и клиентите да се уверят в това. За целта в град Винернойщад е построен оръжеен център с 25 стрелбища на дистанции 100, 200 и 300 метра. Там всеки може да изпробва интересуващото го оръжие „Steyr Mannliher” с различни патрони и да си избере най-подходящия модел и калибър.

Автор: Български Ловецъ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани