lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ДЕСЕТ КУРШУМА В ЕДНО

Технически материали и тестове
time 21:27
ДЕСЕТ КУРШУМА В ЕДНО
11 May

Компанията „Hornady” е типичен пример за постигането на американската мечта. Тя е дело на един-единствен човек - Джойс Хорнейди, запален стрелец и оръжейник. Неговата философия за стрелбата била много проста, но и страшно амбициозна: той единствено искал да прави такива патрони, с които да вкара 10 куршума през една дупка в мишената.

 

След края Втората световна война Джойс Хорнейди осъзнал, че ловците и спортните стрелци в Щатите никак не харесват продаваните тогава патрони. Моментът бил такъв, че индустрията за муниции била работила само за военните няколко години. Били натрупани огромни запаси от бойни патрони, а хората вече искали по-точни муниции. Хорнейди имал инженерни познания и опит в производството на боеприпаси, защото през войната служил в армейския завод за муниции в Гранд Айлънд.

Ето как през 1949 г., заедно с Върнан Спиър (Speer), той конструирал машина, която щамповала празни гилзи от патрони .22 калибър в месингови ризи за куршуми. Армията имала безброй такива гилзи от тренировъчните стрелби на войниците. Съдружниците ги купували евтино от военните и пресовали своите куршуми. По-късно партньорите се разделили и Спиър основал компанията за патрони „Speеr”, която сега е част от щатския концерн „АТК”.

Хорнейди продължил да следва мечтата си сам. През 1958 г. компанията, която носела името му, влязла в собствена сграда в Гранд Айлънд, Небраска, където е и днес. Там Хорнейди веднага си построил и свое подземно стрелбище, за да тества патроните си винаги при еднакви условия. Това подобрило качеството на продукцията и поръчките започнали да растат. През 1970 г. по-малкият син на основателя - Стийв, уговорил баща си да създадат и компанията „Pacific Tool” - за reloding компоненти. През 1980 г. обаче Джойс Хорнейди загинал с малък самолет и ръководството на фирмата е поето от Стийв. През 2006 г. в семейния бизнес се включил и синът на Стийв - Джейсън, който преди това 15 години бил спортен стрелец. Сега той е мениджър по продажбите.

Днес компанията е най-големият независим производител на муниции в света, защото все още е семейно притежание. Тя е лидер в разработването на прецизни патрони, снарядени с 300 вида куршуми.

Калибрите, в които „Hornady” прави патрони, са от .17 до .50 BMG. Вариантите им са неизброими, особено в чисто американските калибри за спорт, лов или самозащита. Затова по-надолу ще отделим внимание предимно на най-популярните калибри за ловни карабини и експреси, които са по-разпространени при лов в Европа и Африка.

Днес „Hornady” продава патроните си с успех не само в Щатите, но и в Канада, страните от Европейския съюз, Исландия, Русия, Австралия и Нова Зеландия.

Много сериозно внимание се отделя на конструкцията на използваните куршуми. Стремежът при ловните куршуми е при удара в дивеча ядрото на куршума да не се отдели от ризата, а експандирането да е контролирано. Чрез патентованата система InterBond е постигнато 90% запазване на теглото на куршума, при много солидна експанзия с отлична широка и плоска гъба. Този куршум има балистичен полимерен връх за по-плоска траектория в полет.

Другият много известен куршум от „Hornady” е „SST” (Super Shock Tip) или връх за супершок. Той също има полимерен балистичен обтекател с кухина под него, а отзад е окръглен като корабна кърма за по-ниска турболенция в полет. Най-важното решение обаче е вътрешният съединителен ринг, който много здраво фиксира ядрото към ризата. Заради изострения си профил SST e комбинация от отличен балистичен коефициент и много бърза експанзия.

Третият основен тип куршум е „V-max”. Тук пак имаме прецизен балистичен полимерен връх и пресовано оловно ядро, което здраво захваща полимерния връх, но точно под него има оставена кухина. При удара в целта полимерният връх тръгва назад и в тази кухина се създава свръхналягане, което разцепва и пръсва ризата и ядрото на куршума. Ризата е медна, но е покрита с молибден, за да се постигне по-малко триене при въртенето на куршума в цевта.

От традиционните ловни куршуми непременно трябва да се посочи и технологията InterLock. Тук също има здраво фиксиране на ризата към ядрото чрез два вътрешни ринга. Ядрото е от твърдо олово с антимон, чийто връх се подава отпред. Традиционно важна за лова линия са и куршумите с цялостна риза – „Full Metal Jacket”.

Оловни са куршумите от серията „Frontier Lead”. Технологията им включва предварително студено пресоване на оловното тяло със специална смазка, която при този процес остава по повърхността на куршума. Така се намаляват триенето и отлаганията в цевта.

Най-новата разработка от 2010 г. са патроните „Hornady GMX” (Gilding Metal eXpanding). Новият куршум намалява налягането в цевта и металните отлагания. Той запазва 95% от теглото си, а и създава контролирана експанзия до 1,5 пъти от началния си диаметър. Куршумът е изцяло от бронзова сплав, с източен профил и два напречни канала. Той има много плоска траектория в полет и е с червен балистичен връх и кухина под него. Прави се в калибри: .243 – с куршум 80 грейна, .257  – 120 грейна, .264 – 120 грейна, и .338 – 185 грейна.

Новост от тази година е и ловният патрон в европейския калибър 9,3х62 с 286-грейнов куршум тип SP RP.

Ловните патрони „Hornady InterBond” се правят в следните калибри: .270 Win., 7 mm Rem. Mag., 7 mm Wby. Mag, .308 Win., .30-06 Sprg., .300 Win. Mag., .300 Wby. Mag., .416 Rigby  и .458 Lott.

Патронът в .308 Win. е с куршум от 150 грейна и с начална скорост 859 м/с. В калибър .30-06 Sprg. се предлага патрон с куршум 150 грейна и дулна скорост от 886 м/с, както и патрон с куршум 165 грейна с 853 м/с.

Патроните в .300 Win. Mag. също са два. Първият има куршум 150 грейна с дулна скорост от 998 м/с, а вторият - с куршум 165 грейна - постига скорост от 944 м/с.

Линията с куршуми „SST” се прави в калибри: 6 mm Rem., .243 Win., .25-06 Rem., .270 Win., .280 Rem. Mag., 7 mm Rem. Mag., .308 Win., .30-06 Sprg. и . 300 Win. Mag.

Патронът в .308 Win. е с куршум 150 грейна и начална скорост 859 м/с. В калибър .30-06 Sprg. предложенията са три – 150-грейнов куршум с дулна скорост от 886 м/с, 165 грейна - с 853 м/с и 180 грейна - с 822 м/с.

В калибър .300 Win. Mag. също има три патрона - със 150-грейнов куршум с дулна скорост от 998 м/с, 165 грейна - с 944 м/с и 180 грейна, който излита с 902 м/с.

„Hornady” предлага и отлични Light Magnum патрони, които имат с над 60 метра в секунда по-висока начална скорост в сравнение с обикновените. От компанията твърдят, че това повишаване на скоростта идва от новия специален вид барут. Използването му не повишава температурата и налягането в цевта, което би ускорило нейното износване.

Последните новости от „Hornady” са насочени към лова на особено опасен дивеч - мечки и едри африкански животни. Това са патроните от линията „Dangerous Game eXpanding”. Новият куршум има външна риза от мед, но и още една вътрешна - от стомана. Това му позволява да не се деформира от удара в дебелата кожа на дивеча, а да експандира чак след дълбокото навлизане в тъканите. Така се постига по-висок спиращ и терминален ефект. Досега компанията произвеждаше .450 NE, но от 2009 г. предлага и .404 Jeffery, .470 NE, .500 NE. Това са патрони с два вида куршуми. Първият е DGS, чиято стоманена риза е по-дебела и проникването е по-голямо. Вторият е по-силно експандиращият DGX.

Компанията предлага и много добри патрони за лов на едър дивеч с гладкоцевна пушка. Това е патронът в 12 калибър с гилза 70 мм и със сачми 13/0. Той има 8 сачми, които излитат с дулна скорост 417 м/с.

Следващото предложение е за тези ловци, които притежават слъгова цев. За тях е патронът „Hornady SST Shotgun Slug”. Куршумът е в пластмасов контейнер и има полимерен балистичен връх, който му придава отлична точност. На 91 метра групата на попаденията е в кръг под 5 см. В 12 калибър 70 мм куршумът тежи 300 грейна и излита с дулна скорост от 609 м/с. Този патрон вече се прави и в 20 калибър.

Патроните на „Hornady” предлагат най-високото американско качество. В тях всички компоненти са първокласни, а технологиите и патентованите решения са впечатляващо много. Затова този производител днес ни дава наистина сериозни решения за спорт, лов и самоотбрана. От най-малките калибри за отстрел на гризачи, през пистолетните и револверни муниции, които са култови за Щатите, до мощните ловни патрони за карабини и експреси. Всеки един от тях обаче е конструиран и произведен според мечтата на основателя на компанията - Джойс Хорнейди, който винаги е искал само едно – просто да вкара 10 куршума през една дупка на мишената.

Автор: Български Ловецъ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани