lovec.bg - Начало
logo safari-logo
HOGAN – БРИТАНСКАТА ТОЧНОСТ

Технически материали и тестове
time 21:41
HOGAN – БРИТАНСКАТА ТОЧНОСТ
11 May

Хоган е компания, която е придобила собствеността върху добре известната английска фирма Рипли. В духа на най-доброто в областта на перфектната прецизност, оптималния финиш и изчистения спортен дизайн, пневматичната карабина на Хоган дава максималното в ръцете на опитен стрелец.

 

Технически параметри на оръжието:

- Пневматична болтова карабина тип PCP – еднозарядна с болтов затвор.

- Екипирана с оптически прицел  Niko Stearling, с увеличение от 10 до 50 пъти, предна леща 56 мм и уголемено странично колело за фина корекция на паралакса.

Освен постигане на пълно съосие на прицелването, с помощта на колелото за изчистване на паралакса се определя и разстоянието до целта, което е разграфено на колелото. Тази функция е от особена важност при състезателите по фийлд таргет и пневматичен бенчрест, защото спадът на сачмата е значителен, а необходимостта от точно определяне на разстоянието до целта е от критична важност за добрия резултат. Корекции се налага да се правят на много малки дистанции. С помощта на разграфеното колело за настройка на паралакса стрелецът получава моментална информация за дистанцията, изписана върху него, и може да нанесе необходимите корекции, за да компенсира спада на проектила.

- Цевта е произведена от “Lothar Walther” и е изпълнена по-най-високите световни стандарти. Стъпката на нарезите е един оборот на 450 мм.

- Прикладът е от дърво – анатомичен, с раздвижен затилък и „буза”.

- Спусъкът е регулируем и освобождава механизма при усилие около 300 грама (както бе измерено по време на тестовете).

- Декларирана начална скорост - 213 м/сек. Реална измерена средна скорост – 235 м/сек. Разликата между скоростите на отделните изстрели варираше максимум до 2 м/сек.

- Резервоарът за въздух издържа налягане до 300 атмосфери. Проверихме два типа работно налягане - от 200 и 260 атмосфери.

Интересна констатация е, че началната скорост на сачмата не зависи от налягането в контейнера за въздух. Прояви се тенденция, при която установихме, че по-ниското налягане от 200 атмосфери е оптимално. При това налягане началната скорост на проектила е по-стабилна и по-висока с около 5 м/сек. Енергията на сачма от 0.55 грама е 14.55 джаула или 10.73 фут/либри. Тази стойност е под европейските стандарти за безопасност (12 фут/либри).

- Средна големина на групите от 5 изстрела на дистанция 10 метра – 5 мм (без приспадане на калибъра). Реално петте сачми попадат в една и съща дупка и не може да се определи броят им. Ако се приспадне калибърът на сачмата (4.5мм), попаденията от център до център са половин милиметър. Прецизност, за която може да се мечтае. 

 

Цената на дребно в магазина на „Армада Понтика” е 2378 лв. (с ДДС), а оптическият прицел на „Нико Стърлинг” е на цена 1537 лв. (с ДДС). Комбинацията, заедно с монтажните скоби, е на обща стойност 3942 лв., но при закупуване й клиентът получава 10 процента отстъпка и цената с включен ДДС пада на 3548 лв.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани