lovec.bg - Начало
logo safari-logo
„DOCTER Sight–3” – малък воин, винаги готов!

Технически материали и тестове
time 17:34
„DOCTER Sight–3” – малък воин, винаги готов!
14 May

Някои ловци не си го признават, но мнозина са тези, които не се чувстват комфортно, когато им се налага да стрелят с оптични или механични мерници. Повечето стрелци имат порив интуитивно да насочат оръжието и да стрелят, особено ако целта се движи. Това е стандартна ситуация при лова на гонка.

 

Нервното напрежение от приближаващия глиган кара ловците понякога да действат прибързано и неловко, особено ако нямат натрупан опит. Вместо да поведе животното и движейки оръжието заедно с целта да произведе изстрел, новакът се опитва да изравни мерника и мушката или мижейки с едното око, прави отчаяни опити да вкара целта в оптиката.

С новия бързомер „Docter-3” този проблем отпада. Оръжието дори и в ръцете на неопитен ловец естествено следва движещата се цел. Това не е някаква дълбока фирмена тайна или мистерия. Червената прицелна точка, която се появява в прозорчето, се насочва към целта по-лесно от усложнените скали на оптическите мерници или механичните мерни прибори, при които трябва да се равняват мерника и мушката. Това че ловецът използва и двете си очи при работа с бързомера „DOCTER-3” позволява на динамичния окомер да работи както за преценка на разстоянието, така и за прихващането на целта. Зрителното поле е максимално разширено или по-скоро не е ограничено. Това носи след себе си още едно предимство - след изстрела много по-бързо може да бъде прихваната друга цел.

Бързомерите не са новост на нашия пазар. Те се използват и от специални части на армията и полицията, от състезатели по IPSC (динамична стрелба с пистолет), поставят се върху гладкоцевно оръжие, на карабини и дори на лъкове.

За съжаление има и много ментета, чиито производители предлагат блаженство на ниска цена, но веднъж попаднал в клопката, ловецът разбира защо „DOCTER” запазват прецизната си настройка, а другите – не. Тези, които са ползвали предишния модел бързомер „DOCTER-2”, оценяват потенциала на това изящно, леко (теглото му е 25 грама) и същевременно надеждно устройство за прицелване. Захранван от малка литиево-йонна батерия (CR2032), бързомерът може да работи с дни при температури от -20 до +55 градуса по Целзий. При новия модел от трето поколение е добавена една нова характеристика. Освен че се саморегулира в зависимост от околната осветеност, интензивността на подсветката може да бъде и ръчно коригирана в три нива - слабо (за по-тъмна среда), средно и ярко (при сняг и стрелба срещу слънцето). За ръчното коригиране не са необходими никакви допълнителни инструменти. На предпазното капаче има малък магнит, с чиято помощ това става за една секунда. Светлинен индикатор показва на коя степен е запаметена интензивността на червената точка.

За двумесечните изпитания, на които бе подложен новият бързомер „DOCTER-3”, бяха използвани няколко карабини на фирмата „Блазер”. Монтажът, на който се спряхме, е бърз и запазва 100 процента първоначалната настройка. Производство е на все още непознатата у нас немска фирма „HENNEBERGER”. Макар и да контактува само на една от двете възможни позиции върху цевта, на него може да се разчита напълно. С помощта на монтажа „HENNEBERGER” бързомерът се закрепва здраво, но без да загрозява профила на цевта с излишно тежки конструкции. Поставянето и свалянето става за една секунда с палец, разположен в задната част на монтажа, който прилепва плътно, без да пречи.

Тестовите стрелби се проведоха на дистанция от 50 метра при температура 20 градуса по Целзий и атмосферно налягане 960 хектопаскала. Едното оръжие бе в калибър .308 Win., а другото - в по-тежкия 9.3х62. Червената точка е с размер 3.5 ъглови минути, което на дистанция от 50 метра покрива около 5 сантиметра от целта, а на 100 м – 10 см.

След настройка на бързомера с помощта на приложената в комплекта отвертка с оразмерена скала, зачетните попадения учудиха всички присъстващи на теста. Групата от три изстрела се концентрира, образно казано, в една трилистна детелина. При повторните тестове и с по-тежкия калибър 9.3х62 конфигурацията бе сходна.

Тестовете продължиха и по време на сафари в Намибия, където „DOCTER-3” бе подложен на друсане в джип, директна слънчева светлина, облаци прах и накрая отново показа, че е готов да поднесе желания трофей.

Ако трябва да се изразя поетично, „DOCTER–3” е един малък воин, винаги готов за вярна служба.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани