lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Съветите на Гери Богнър

Технически материали и тестове
time 18:12
Съветите на Гери Богнър
14 May

Автор на снимките с лопатар, благороден елен, муфлон и козирог с Гари Богнър е Сани Дончева.

Едва ли са мнозина хората с опита и приключенията, които Гери Богнър е преживял.

Неговият стаж на ловец и природозащитник е над 50 години. Има какво да се научи от такъв човек.

                            

Роден е през 1942 г. в щата Мичигън, САЩ. От 12-годишен е запленен от идеята да ловува с лък и когато на 17 години му се отдава възможност, той заедно със свой приятел открива магазин за лъкове и аксесоари към тях. Оттогава той се посвещава на своето хоби – ловът, и към днешна дата е успял да посети 15 различни страни и да отстреля над 120 различни вида животни.

Ако смятате, че с лък е невъзможно да се убият кафърски бивол, лъв, леопард, носорог, хипопотам и дори слон, попитайте Гери и той ще ви обясни как се прави това. Той е първият съвременен ловец с лък, който успява да отстреля камчатска мечка. В Таджикистан, на надморска височина от 4500 метра, преследва прословутия трофей на всички времена – архара Марко Поло. Въпреки трудностите и този мечтан трофей запълва огромната му трудно завоювана колекция. Неговото отношение не само към лова, но и към запазване на дивеча му спечелва почтеното председателското място в Международния сафари клуб (SCI) за два мандата.

Гери беше в България и хареса много природата и възможностите за лов. Тук той отстреля няколко трофейни животни в различни стопанства, които посети. В бъдеще ще запознаем читателите с някои от неговите приключения, за което той даде съгласието си. А сега ще се възползваме от съветите му.

 

Практически съвети

1. Как да настроим лъка си?

Когато настройваме своя лък, правило, което лесно се запомня, е следното: винаги измествайте пиновете на своя мерник по посока на грешното отклонение. С други думи, ако стрелата Ви е попаднала високо, коригирайте пиновете нагоре. При попадение на стрелите ниско, свалете пиновете надолу. Ако стрелата се е забила вдясно, изместете пиновете вдясно (и обратно).

2. Използване на ловни върхове.

Всеизвестен мит при ловците с лък е, че ловните върхове ще летят по същия начин и траектория както спортно-тренировъчните. На практика повечето видове ловни върхове, особено фиксираните, ще се групират различно от тренировъчните и механично отварящите се. От критична важност е да се тренира и лъкът да се настрои с върховете, с които ще ловувате в действителност. Аеродинамиката при фиксираните върхове е различна. Много ловци правят сериозна грешка, когато отиват на лов, без да са изстреляли и една стрела с ловен фиксиран връх.

3. Езикът на тялото при животните.

Ловците с лък трябва добре да се запознаят с езика на тялото на животните, които ловуват. Повечето четирикраки имат сходно поведение и проявяват еднотипни реакции, издаващи уплаха, напрежение, спокойствие, съмнение. Наблюдавайте и запомнете сигналите, които те подават с очи, уши, глава, копита и крака. Тези сигнали Ви казват какво ще се случи преди то да се е случило.

Изучаването на движенията на животните може да става в зоопарка, у дома, по телевизията или в парковете, докато наблюдавате и домашни животни, и чуждите любимци. Опознаването на езика на тялото при животните ще Ви научи кога можете незабелязано да се движите или преместите за по-добра позиция, кога да опънете лъка и кога да пуснете стрелата.

4. Безшумното издебване.

Когато искате да се приближите съвсем до животното, най-добре е да свалите обувките си и да сложите чифт много дебели вълнени чорапи, в които да натъпчете панталоните си. Това не само заглушава 100 % стъпките Ви, а и пречи на крачолите да се търкат един в друг и да шумят. Успехът Ви при издебване ще се повиши значително.

5. Подходящата дистанция.

Когато издебвате лежащо животно, не го подплашвайте да стане с цел да получите възможност за стрелба. Целта е да получите възможност за изстрел, докато животното не Ви е забелязало и не подозира нищо. Всеки стрелец с лък има дистанция, на която се чувства сигурен в попадението. Опитайте се да доближите животното на половината от комфортната Ви за стрелба дистанция, но не по-близо от 20 метра, и заемете удобна позиция. Изчакайте търпеливо, докато животното се вдигне по свое желание. Това ще Ви даде възможност да стреляте от сигурна дистанция по спокойна цел. Ако вятъра започне да „върти” и застрашава да издаде присъствието Ви, тогава се налага сами да вдигнете животното. Ако обаче вятърът е стабилен при издебването, чакайте търпеливо до удобен за стрелба момент.

6. Джоб, пълен с камъни.

Когато ловувате от чакало или стенд в гора, където има жълъди, а жълъдите вече са опадали, вземете със себе си камъчета и започнете да ги хвърляте така, че да падат през клоните, имитирайки падането на жълъд. Този звук е естествен и привлича дивеча, който се храни с тях.

7. Звуково примамване с уста.

Звуковото примамване е много ефективен метод за успешен лов с лък. Запознайте се какви звукови примамки могат да се използват в съответните сезони и ловни територии. Добре е освен с готови звукови примамки, да можете да имитирате съответните звуци и с уста. Ако купената от Вас примамка се повреди или я изгубите, трябва да можете да продължите позоваването. Докато се обучавате с готови свирки-примамки, опитвайте да имитирате звуците и без тях. Това не е лесно, но при редовни тренировки ще имате успех. Някои ловци разчитат изцяло на собствените си възможности и не ползват механични примамки.

Успех!

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
246
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани