lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Малки трикове за много лов - част 2

Технически материали и тестове
time 20:19
Малки трикове за много лов - част 2
19 May

Едно от най-интересните неща за ловеца е, че никога не спира да се учи. Всеки път, когато преследвате елен в гората, седите в чакалото или търсите дивеч сред повалените дървета, имате възможност да поумнеете и помъдреете. Натрупани през годините, тези бисери на знанието ни правят по-добри ловци.

 

1. Придвижвайте се много бавно.

Когато ловуваме от място, повечето от нас не се движат достатъчно бавно и не умеят да стоят дълго неподвижни. Опитайте се да използвате часовника си за тази цел. Определете си един период от време, в който да стоите мирно, да речем пет минути. По този начин ще бъдете принуден да стоите тихо в продължение на един минимален период от време, дори и по-дълго, ако се налага.

2. Спрете на място, ако сте произвели голям шум.

Звукът от счупената клонка се забравя бързо от ловеца, но се помни дълго от преследваното животно. Ако вдигате шум, спрете и изчакайте тихо, особено ако смятате, че наблизо има животни. Дивечът е в състояние дълго да чака и да се взира във Вашата посока. Ако не Ви види или подуши, може да продължи да се храни или да върши онова, което е вършил преди да го обезпокоите.

3. Бързата крачка понякога е за предпочитане пред спокойния ход.

Дивечът лесно се стряска от стъпките на хората, когато те се движат сред шумните листа. Може да Ви се стори глупаво, но се опитайте да притичвате от време на време бързо на разстояние 10-20 метра. Спрете и отново опитайте. Направете крачките си колкото може по-леки. Ще се учудите колко много звука, който издавате, прилича на този, който издава катеричката, когато рови из горската шума или се катери по дърветата.

4. Планирайте по-добра гонка.

Когато планираме гонка, обикновено поставяме постове отпред и по протежение на района, където ще гоним дивеча. Ако в дружинката си имате достатъчно хора, поставете пост и отзад, там, откъдето започва гонката. Дивечът често чакат ловците да отминат, после се промъква назад и бягат в обратна посока.

5. Гонете поединично.

Ако сте сам на лов, опитайте единична гонка. Движете се в район, където вятърът духа откъм Вас. Идеята е да вдигнете дивеча и да го накарате да се движи. Веднъж като прекосите района, направете кръг и отново се върнете. Може би ще видите заблуден дивеч да се промъква, нямайки представа къде се намирате Вие. Ако номерът не мине, заемете позиция отстрани на района, който сте обходили, и почакайте час-два. Може да зърнете някое животно, което се провира обратно, надявайки се, че опасността е преминала. Номерът минава в гъсталаците, където дивеча се е укривал.

6. Подбирайте ориентиращи знаци.

Когато имате намерение да преследвате някое животно, правейки голям кръг, и да го издебнете отзад, лесно може да загубите ориентация, защото сменяте мястото си. Изберете някой предмет, който се забелязва на хоризонта и който бихте разпознали, например голямо дърво, ограда или камък. Те ще Ви отведат на точното място.

7. Преценявайте крачките на животното.

Също така се опитайте да отгатнете къде ще се намира то, когато прекратите преследването. Преди да започнете да се придвижвате, го наблюдавайте достатъчно дълго, за да определите посоката и скоростта на неговото движение и дали то се храни или разхожда. В съответствие с това, изберете своята посока на движение.

8. Преследвайте внимателно.

Ако преследвате животно, не забравяйте, че то помни следите си. Една прясна следа изисква по-скоро преследване от място, особено ако животното няма определена линия, а се движи напосоки.

9. Изучете „коридорите” за стрелба.

Когато се качите на чакало, тренирайте стрелба отгоре във всички посоки, откъдето животното може да се появи. След това се опитайте да отстраните клоните наоколо, ако може да ги достигнете, и заемете позиция, която изисква минимум движения и Ви позволява да се обръщате на всички страни. Уверете се, че сте избрали най-удобната позиция.

10. Пометете боклуците в чакалото.

Ако седите в чакало на земята или сте близо до някое дърво, почистете шумата наоколо с обувката си. Това ще елиминира ненужния шум, ако трябва да се движите, когато животното е наближило.

11. При наблюдение с бинокъл претърсвайте повторно.

Когато наблюдавате с бинокъл рано сутрин, оглеждайте внимателно тъмните места на наблюдавания район. Проверявайте вероятните места за дивеч, но не залагайте само на едно поглеждане. От време на време отново фокусирайте вниманието си върху кътчета, които вече сте огледали. Променящата се светлина може Ви да разкрие животни, които сте пропуснали, или пък такива, които са излезли от дълбоките храсти и гората.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
240
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани