lovec.bg - Начало
logo safari-logo
SNAKE

Технически материали и тестове
time 10:08
SNAKE
01 Aug

„Змия“ е името на новото оръжие, базирано на АР-15. Моделът донякъде напомня две съединени оръжия, но всъщност е доста повече от това.

 

Използва се обща цевна кутия, която е снабдена с два независими затвора и УСМ (ударно-спускателни механизма), с отделни гнезда за пълнителите и общ приклад.

Оръжието може да стреля с двата спусъка поотделно, но също така и едновременно.

Цевите са с дължина 16 инча (40 см), което ги прави легални за цивилно оръжие за самозащита.

Засега оръжието се предлага само в калибър .223 „Ремингтън“.

Краищата на двете цеви завършват с дулни компенсатори, които облекчават отката и намаляват огнените езици.

Конструкторите на „Змия“ са от Израел и са предвидили оръжието да се използва в критични, дефанзивни ситуации, когато се налага максимално огнево насищане на целта. За разлика от стандартните модели на АР-15, при които възвратната пружина е в приклада, при „Змия“ те се намират в ложата пред спусъците. Това пренася тежестта на оръжието напред и за да се осигури по-добър баланс и захват, се монтира допълнителна предна ръкохватка. Така конструирано, оръжието позволява и използването не само на телескопични, но и на сгъваеми преклади за по-лесно пренасяне и прикрито носене, както и за работа в тесни помещения (автомобили, асансьори и др.).

Доколко новата версия ще се окаже практична е въпрос и дали тази огнева мощ ще компенсира променения баланс на една от най-разпространените автоматични карабини ще покажат времето и бъдещите изпитания на самото оръжие. Безспорен е обаче факта, че при евентуална засечка на единия механизъм другият продължава да сипе куршуми. При натоварена стрелба това наличие на две цеви позволява едната да се охлажда, докато другата стреля, а в случай на необходимост темпът на стрелбата може да се увеличи двойно.

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
246
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани