lovec.bg - Начало
logo safari-logo
ZEISS V8 – ОПТИКА ЗА ВСИЧКО

Технически материали и тестове
time 16:44
ZEISS V8 – ОПТИКА ЗА ВСИЧКО
25 Aug

От дълго време на пазара на оптическите прицели ловен клас  господстват европейските модели. „Цайс“ е фирма, която вдъхва респект и сигурност и сред най-претенциозните стрелци. Факт е обаче, че докато конкурентите й се развиваха с бързи темпове, немската фирма някак изостана и се осланяше на гарантираното качество, но без да прокара някакви значими иновации.

 

Предпоследният модел на фирмата „Виктори“ HD не изпъкваше с нищо друго, освен с това, което в автомобилостроенето наричат „фейс лифтинг“. Реално специалното покритие на лещите за по-добра светлопроводимост, което противодейства и на замъгляването им, бе прието от предходния модел. Единствено дизайнът на корпуса можеше да има претенции за новост.

Тази година на изложението IWA в Нюрнберг, бе показано обаче нещо, което накара конкурентите на „Цайс“ да скърцат със зъби – новата линия оптически прицели с варио увеличение с осемкратна стъпка – V8.

Ако започнем да изброяваме достойнствата и нововъведенията в този оптически прицел, наистина трябва да започнем с това значимо 8-кратно варио, което превръща оптиката в подходяща както за гонки на къси дистанции, така и за стрелба на дълги разстояния.

 

Моделът, който взехме за изпитание, е с минимално увеличение 1,8 пъти  и с максимално увеличение 14 пъти. Предната леща е с диаметър 50 мм. Централният тубус е с увеличен диаметър – 35 мм, което води след себе си две технически предимства:

  • първото е по-добрата светлопропускливост в сравнение с 30-милиметровите тубуси на старата серия;
  • второто огромно предимство - големият ход на ключа за корекция на вертикалния спад на куршума, известен още като BDC (Bullet Drop Compensator).

Ако при по-ранните модели при един оборот на ключа за корекция на вертикалния спад на куршума можеше да се компенсират до 65 клика (1 клик = 1 см на 100 метра корекция), при новия модел един оборот притежава 100 клика.

Какво на практика означава това?

Да вземем един стандартен спортен боеприпас в калибър .308 Уинчестър. С по-старите модели на „Цайс“ балистичният компенсатор  позволява максимална дистанция на стрелбата до около 730 метра. При новия прицел възможността за корекция при равни други условия е до 930 метра. Без да се променя нищо по оръжието и боеприпаса, далекобойността се увеличава с около 200 метра. Изразено в проценти, новата оптика дава шанс за повече от 21 процента увеличаване на максималната прицелна дистанция с помощта на ключа за корекция. При промяна на калибъра с по-настилен тази дистанция се увеличава пропорционално. Например с ръчно снаредени боеприпаси като тези, с които протекоха изпитанията в калибър .243 „Уинчестър“, дистанцията на прицелната стрелба чрез компенсиране нараства на 1080 метра!

V8 се произвежда само с една скала модел 60. Тя е във втора фокална равнина, което означава, че когато увеличавате вариото, размерът на скалата не се променя спрямо обекта. Този тип скала позволява много фино прицелване и е подходящ за прецизна стрелба. В допълнение има подсветка, чийто интензитет може да се променя и да се използва като бързомер, когато точката е по-ярка или при сумрак за стрелба по силует с по-малко осветеност.

Независимо от голямата стъпка на вариото преводът на светлина от предната леща през цялата система е 92 процента, което прави V8 един от най-светлопроводимите оптически прицели на пазара. Това се постига с патентованата технология на фирмата, благодарение на която тя е сред най-предпочитаните.

Практическите тестове показаха, че в целия диапазон от 1,8 до 14 образът е кристално чист, без забележими дисторсии и аберации по краищата на лещите.

Отстоянието от окуляра до зеницата е приятен, с дължина 95 милиметра. Вляво е изнесен паралакс коректор, който е с фиксирани позиции на съответните отбелязани дистанции. С негова помощ може дори и да се измерва разстоянието и на практика да се използва за далекомер.

Ключът за осветлението на скалата е разположен върху горната част на окуляра. Той е с нисък профил, но удобен за работа и с ръкавица.

Контурът на окуляра е с характерния за „Цайс“ деликатен профил, който позволява на стрелеца да се концентрира върху обекта, а не върху рамката. От друга страна силуетът на прицела изглежда масивен и здрав. Това впечатление се засилва от дебелия, 36 мм централен тубус и намалената обща дължина на прицела в сравнение с предходни модели.

При проведените настройки и стрелби прицелът създава усещането за предвидимост и контрол. Няколкото групи от по 3 изстрела показаха, че с лекота е възможно да се постигнат резултати от половин ъглова минута (15 мм на 100 метра), а в някои от случаите даже и по-добри.

В заключение може да се каже, че новият прицел е едно от най-мултифункционалните оптически мерници, излизали през последните години на пазара. Той с право се нарежда във високия ценови клас не само като качество, но и като иновативна технология.

Ако с минимален брой думи трябва да се опише V8, то това ще е „една оптика за всичко“.

 

Препоръки:

Независимо от това, че скалата модел 60 се приема от повечето ловци и стрелци като една от най-предпочитаните, би могло да се предложат модели и с други видове скали, в това число и тактически.

 

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани