lovec.bg - Начало
logo safari-logo
SAUER SG 553

Технически материали и тестове
time 11:57
SAUER SG 553
28 Aug

Когото у нас чуем някой да споменава калибъра 7,62х39, съвсем естествено е всеки служил в армията мъж, пък и дори тези, които не са, да направят аналогия с вездесъщия автомат, създаден от Калашников. И наистина, това е едно от най-разпространените оръжия в света с този калибър.

 

В средата на 90-те години на миналия век българските ловци за пръв път имаха привилегията на относително ниски цени да закупят с право на ползване като ловна карабина  полуавтоматична версия на автомата на Калашников, изработен в заводите в Казанлък под името СА или СЛР. С развитието на динамичните стрелкови дисциплини у нас интересът към подобни оръжия не само че не намаля, а напротив, търсенето им се увеличи. Днес много състезатели и ловци в България са горди собственици на различни версии на легендарния „Калашников“. Големите предимства на това оръжие спрямо други образци се състои в няколко опорни точки.

 

Калибърът

7,62 мм или 30-ти калибър е универсален като диаметър на куршума - нито много малък, нито много голям.  Установен е нещо като стандарт теглото на куршумите за тези оръжия да гравитира в по-леката категория около 124-125 грейна. Това се налага като компромис, за да може да се постигне скорост на проектила около 720 метра в секунда, тъй като гилзата е със сравнително малък обем (с дължина едва 39 мм) и количеството на барута, съдържащо се в нея, не може да осигури достатъчно висока скорост на по-тежки куршуми.

От друга страна тази комбинация на скорост и тегло на куршума допринася за намален откат и прави възможно с такива оръжия да стрелят всички, дори и много чувствителни към откат хора. С други думи, с „калашника“ се стреля леко и лесно. Обучаваните стрелци лесно привикват да си служат с това изчистено като конструкция оръжие.

Друго голямо предимство, разбира се, е цената на един автомат. Едва ли в света има друг подобен продукт, който да струва толкова малко пари при надеждността му на функциониране, която това оръжие осигурява.

Относително малкото барутно съдържание на патрона позволява през цевта да преминат много куршуми преди тя да загрее от стрелба.

 

Един от малкото недостатъци на тези оръжия е прецизността на стрелбата. Не ме разбирайте погрешно! Калашниците са по-точни, отколкото е необходимо, за да изпълняват основната си задача – участие в бойни действия или за лов. Всеки уважаващ себе си стрелец обаче се стреми към оръжие, което има по-добра прецизност, отколкото самия той е в състояние да постигне. Или казано по друг начин, стрелецът търси по-точно оръжие от себе си.

 

7,62х39 няма репутацията на много прецизен боеприпас, просто защото повечето оръжия, конструирани за него, нямат такива претенции. Ето че това статукво започва да се променя.

 

Швейцарската компания „Swiss Arms“ има една щурмова карабина, базирана на този боеприпас, която изглежда по коренно различен начин и притежава неподозирана прецизност.

Оръжието, което имахме честта да изпитаме, се нарича „SG 553-R“. Тук е отделено специално внимание на всеки детайл и изчистеният и перфектен финиш е показателен за швейцарското качество.

Цевната кутия, спусъкът, полимерният сгъваем приклад, ръкохватката и ложата, цевта, механичните мерни прибори - във всеки един детайл се забелязва качествена обработка и отличен дизайн. Макар и да е военно оръжие, това не му пречи да изглежда добре.

Ако накратко трябва да се спрем на основните елементи, веднага прави впечатление полимерният приклад, който може лесно да се сгъва и отваря. При сгънато положение той се заключва в специално разположен за целта зъб. Така оръжието може да се използва и като пистолет. Ниското му тегло позволява да се държи с една ръка и да се стреля.

Спусковата скоба е подвижна и при нужда (в зимни условия) може да се използва с дебели ръкавици (в това число и без пръсти).

Предпазителят на цивилната версия на автомата „SG 553-R“ е разположен удобно над спусъка и е с две позиции – за полуавтоматична стрелба и заключено положение.

Пълнителят е 30-заряден и прилича много на този за „АК-47“, но не е заменим с него. Ключалката му е на цевната кутия зад пълнителя и много прилича на тази на „калашника“.

В предната си част късата 40 см цев има дулен компенсатор, който може да се демонтира при нужда за почистване или замяна с друг вид. Макар че е цивилна версия, на оръжието е предвидено място за поставяне на щик.

Върху цевната кутия има „Пикатини“ релса, която позволява бързото поставяне и демонтиране на оптически прицели, бързомери, нощни и термомерници, фенери, лазери.

Същевременно оръжието има прости, но надеждни механични мерни прибори, които се прибират в корпуса, за да не пречат, но при нужда лесно се изкарват.

Оръжието презарежда на принципа на отвеждане на част от газовете в камера, разположена над цевта. В предната си част тази камера има редуктор, който може да регулира количеството на пропуснатите газове или изцяло да ги спре. Това е направено в случай че оръжието освен с щатните боеприпаси се използва с такива с намален заряд и дозвукова скорост, които са предвидени за работа със заглушител. Този ключ може да се постави и в позиция „изключен“. Тогава от полуавтоматично оръжието се превръща в болтово и след всеки изстрел ръчно трябва да се изкарва изстреляната гилза и да се вкарва нова с помощта на лоста за презареждане. Този лост се намира отдясно на цевната кутия и макар да е с нисък профил, той е много удобен при захващане.

Общата дължина на оръжието може да се определи като компактна дори когато то е с разпънат приклад.

 

Голямо предимство е, че „SG 553-R“ е предвиден за работа с пълнителите за „калашник“, от които има голямо разнообразие и са с ниска себестойност.

 

По време на тестовете и изстреляните 40 патрона не се получиха засечки и оръжието работеше отлично. Най-впечатляващото бе прецизността, която екипът ни постигна без усилие. Групите от по 3 изстрела се побираха в 2-2,5 см на 100 метра с щатни муниции българско производство.

Още при коригиране на оптическия прицел първата група от три изстрела на 50 метрова дистанция се събра в 15 мм от център до център.

Тук трябва да отбележим, че използваният прицел е с шесткратно увеличение, а спусъкът е с голямо усилие на преодоляване. Независимо от това стрелбата с „SG 553-R“ е приятна и оръжието се държи отлично като баланс, откат и е удобно като захват.

 

Препоръки:

Спусъкът търпи значително облекчаване, което няма да навреди на сигурността, но значително ще подобри точността на стрелбата. Оръжието е с отличен потенциал за прецизност.

 

Автор: Роберт АТАНАСОВ
Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани